Gurmė (pranc. gourmet) mėsainių festivalis vienija kokybiško maisto entuziastus, ypatingą dėmesį skiriantiems šio patiekalo ruošimui. Gurmė suvožtiniai nuo pateikiamų greito maisto įstaigose skiriasi naudojamais kokybiškais ir šviežiais produktais, ruošimo būdais, išmoningu ingredientų derinimu bei estetišku pateikimu.
„Burgeriai kaip patiekalas išsiskiria tuo, kad jis yra panašus į kaladėlių žaidimą. Variantų, iš ko ir kaip jį paruošti, yra daugybė. Šią įvairovę ir norime parodyti festivalyje. Iš patirties žinome, kad skonio siurprizų netruks, nes Lietuvos šefų fantazija yra beribė“, – pasakojo vienas festivalio iniciatorių, restorano „Drama Burger“ atstovas Simas Slabačiauskas.
Pasak S.Slabačiausko, viena iš staigmenų lankytojams turėtų tapti ypatingai paruošto mėsainio aukcionas. Vis dėlto, koks tai bus mėsainis, kas jį ruoš ir kiek vienetų bus pateikta aukcione, organizatoriai žada atskleisti tik renginio savaitę.
Šiemet „Vilnius Burger Fest“ dalyvaus apie 17 Lietuvos restoranų, barų ir desertų ruošėjų. Ketinimus prisijungti prie festivalio išreiškė ir jo senbuviai, ir naujokai. Šiuo metu dalyvavimą patvirtino „Boom! Burgers“, „Balti Drambliai“, „Čiop Čiop“ kartu su „Peri Peri Restas“, „Drama Burger“, „Foxes Burger & Lobster”, „Ice Dunes“, „Karvė ir Viščiukas“, „Le Butcher“, „Marsas“, „Meat Lover's Pub“, „Piano Man“, „Šiaurės jūra“ ir „Pancho“.
Gurmė mėsainių banga Lietuvą pasiekė prieš penkerius metus. Vilniuje, o vėliau ir kituose Lietuvos miestuose ėmė gausiai kurtis specializuotos burgerinės, šį patiekalą į meniu įtraukė ir restoranai, net atsirado tinklaraščių, aprašančių vien tik įspūdžius, patirtus ragaujant suvožtinius.
Susidomėjimas kokybiškais suvožtiniais atsispindėjo ir „Vilnius Burger Fest“ renginyje. 2015 m. jame apsilankė 6000 žmonių, o praėjusiais metais – per 7 tūkst. Maisto magelanus ypač vilioja galimybė čia paragauti unikalių, tik vieną kartą metuose ruošiamų burgerių: būtent tokios sąlygos laikosi visi festivalio dalyviai.
Pasaulyje gurmė mėsainių judėjimas prasidėjo prieš porą dešimtmečių, kai kulinarijos meistrai suvokė, kad suvožtinis gali būti ruošiamas iš pilnaverčių, šviežių ar egzotiškų produktų. Suvožtinis tapo žymių ir pradedančių šefų eksperimentų objektu, o specializuoti restoranai užkariavo valgytojų ir maisto kritikų dėmesį.
Festivalis „Vilnius Burger Fest“ vyks Lietuvos teatro, kino ir muzikos muziejaus kieme (Vilniaus g. 41). Įėjimas į festivalį nemokamas.