Sūdyto ūpėtakio sumuštinis
Reikės: * 100 g šviežio upėtakio filė * 150 g burokėlių * juodos duonos * žiupsnio špinatų lapelių
Sūdymui:* 550 ml vandens * 75 g druskos * 55 g cukraus
1. Upėtakio filė supjaustykite piršto storio juostelėmis. Paruoškite tirpalą trumpam sūdymui – gerai sumaišykite šaltą vandenį su druska ir cukrumi ir 4 minutėms panardinkite upėtakį.
2. Duoną supjaustykite juostelėmis, ant jos dėkite kubeliais pjaustytus burokėlius, upėtakio juosteles, papuoškite pjaustytais špinatų lapeliais.
Espreso ir martinio kokteilis
Reikės: * 1 espreso * 40 ml romo * 40 ml kavos likerio * ledukų
Visus ingredientus stipriai suplakite kokteilių plaktuvu, kol plaktuvas taps toks šaltas, kad bus sunku išlaikyti rankose. Gautą kokteilį per sietelį supilkite į taurę ir papuoškite trimis kavos pupelėmis. Kokteilis turėtų išeiti su piršto storio puta.
Itališkas kremas su uogomis
Reikės: * 4 kiaušinių trynių * 50 g cukraus * 40 ml sauso raudonojo vyno * mėgstamų uogų * sausainių trupinių
1. Paruoškite garų vonelę – užvirinkite vidutinio dydžio puodą su vandeniu ir palikite ant mažos ugnies, kad lengvai burbuliuotų.
2. Į karščiui atsparų indą įmuškite kiaušinio trynius ir sudėkite cukrų, plakikliu išplakite viską iki vientisos masės, dėkite ant garų vonelės ir plakite maksimaliu pajėgumu 4 minutes. Toliau plakdami pamažu (maždaug per 3 minutes) supilkite vyną, tada kremas taps skystas. Nuimkite viską nuo garų vonelės ir apsišarvuokite kantrybe – plakite toliau, kol kremas sutirštės. Į sutirštėjusį kremą galite įpilti šlakelį žaliosios citrinos sulčių.
3. Kremą patiekite su mėgstamomis uogomis ir sausainių trupiniais.
Jautiena su šviežiomis bulvėmis
Reikės: * 600 g jautienos išpjovos * aliejaus kepti * šviežių rozmarinų * poros skiltelių česnako * žiupsnio kavos pupelių * žiupsnio petražolių * 1 valgomojo šaukšto sviesto * 600 g mažų bulvyčių
Sūdymui: * 1 valgomojo šaukšto sviesto * 1 valgomojo šaukšto grūdėtų garstyčių * 2 valgomųjų šaukštų medaus * žiupsnio druskos * šviežių rozmarinų
1. Bulvytes nupjaukite, perpjaukite per pusę ir perplaukite šaltu vandeniu. Truputį apvirkite ir šiek tiek pašlakstę aliejumi baikite kepti orkaitėje, kol gražiai apskrus.
2. Paruoškite padažą bulvytėms. Sumaišykite visus padažui skirtus ingredientus, pakaitinkite ir, kai pradės burbuliuoti, nukelkite nuo ugnies, dar kartą išmaišykite, sudėkite keptas bulvytes ir sumaišykite, kad jos gerai susimaišytų su padažu.
3. Paruoškite mėsą – įkaitinkite keptuvę su aliejumi, įmeskite šakelę rozmarinų, česnako skilteles, kavos pupeles ir kepkite mėsą (visą gabalą) vartydami, kol gražiai apskrus. Kiek kepsite, priklausys nuo to, kaip iškepusią mėsą mėgstate. Didesniam mėsos gabalui dažniausiai pakaks po 7 minutes iš kiekvienos pusės. Baigdami kepti įdėkite šaukštą sviesto, palaukite, kol jis ištirps, ir apliekite juo mėsą. Baigę kepti padėkite mėsą subręsti. Jei iš viso kepėte 14 minučių, geriausia bus, jei mėsa pastovės pusę to laiko – 7 minutes.
4. Į lėkštę sudėkite bulvytes, po keletą atpjautų mėsos gabalėlių ir viską pabarstykite pjaustytomis petražolėmis.