Televizijos konkursų „Triumfo arka“ ir „Muzikos akademija“ dalyvės mecosoprano M.Lukošiūtės-Matalon gyvenimą iš esmės pakeitė meilė.
Tel Avive su deimantų logistikos kompanijos generaliniu direktoriumi susipažinusi ir su juo šeimą sukūrusi Marta jau išvažinėjo pusę pasaulio, tačiau dėl vyro darbo gyvena Antverpene.
Nors gali sau leisti valgyti geriausiuose restoranuose, moteris vertina naminį maistą, todėl dažnai sukasi virtuvėje ruošdama įvairius patiekalus. „Stengiuosi maitintis labai sveikai. Vengiu greitojo maisto. Todėl valgį ruošiu pati“, – kalbėjo atlikėja.
– Kaip jūsų mityba pasikeitė apsigyvenus Belgijoje?
– Teko visiškai atsisakyti cepelinų. (Juokiasi.) Labai jų pasiilgstu, kaip ir viso lietuviško maisto. Tiesiog iki ašarų.
– Ar namų virtuvė yra išskirtinai jūsų valdos?
– Taip. Virtuvė yra tiesiog mano karalystė. Joje turiu būtiniausių dalykų, kuriuos naudoja kiekviena šeimininkė.
– Jūsų virtuvėje galima rasti receptų knygų ar iš mamos, senelių paveldėtų sąsiuvinių?
– Iš mamos išmokau labai daug. Ji yra sukūrusi maisto tiekimo įmonę, kurioje dirba keliolika žmonių.
Todėl turėjau galimybę mokytis iš profesionalių virėjų. Kai noriu paruošti ką nors naujo ar įdomaus, receptų dairausi internete.
– Kokį patiekalą labiausiai mėgstate ruošti?
– Turiu kelis. Labai patinka avinžirnių salotos su baklažanais, feta ir pomidorais. Skanu ir jūrinis ešerys arba menkė su pistacijomis, bulvių koše, pagardinta svogūnų laiškais, ir salotomis. Dar patinka avienos kepsniai su bulvių koše ir salotomis, lietiniai su įvairiais įdarais.
Kasdien verdu sriubą. Pakaitomis valgome moliūgų, brokolių, cukinijų, špinatų.
– Kokie įprastą rytą būna jūsų pusryčiai?
– Dažniausiai renkuosi vieną iš trijų variantų: mocarelą su pomidorais ir bazilikais, lašišą su avokadais ir omletą arba avižinę košę.
– Kokių itin egzotiškų patiekalų esate ragavusi?
– Ekstremaliai egzotikai niekada nesiryžau.
– Ko už jokius pinigus negalėtumėte įsidėti į burną?
– Vabalų, kirmėlių ir indiško maisto.
– Ko visada yra jūsų šaldytuve?
– Pomidorų, agurkų, alyvuogių, mocarelos, kiaušinių, jogurto ir pieno.
– Kuo vaišinate netikėtai užsukusius svečius?
– Kiek žinau, Belgijoje niekas neina į svečius neperspėję. Bičiuliams pasiūlau to, ko turiu šaldytuve.
– Be kokio patiekalo jūsų namuose neįsivaizduojama šventinė arba savaitgalio vakarienė?
– Per šventes kepu antį su apelsinų padažu ir bulvių koše arba avienos kepsnius, kartais kumpį, jeigu kompanija didesnė – su bulvių koše ir salotomis.
– Esate smagurė ar vietoj deserto mieliau sukirstumėte kepsnį?
– Mėgstu suvalgyti gerą desertą. Jei gardėsis prastos kokybės, tuomet apmaudu dėl papildomų kalorijų.
– Laikotės taisyklės, kad per dieną privalu išgerti bent 2 litrus vandens?
– Kasdien išgeriu daugiau nei 2 litrus vandens.
M.Lukošiūtės receptas - keptas ešerys su pistacijomis
* Patiekalui reikės: 3 gabalėlių ešerių filė, 30 gramų pistacijų, 20 gramų kaparėlių, 20–30 gramų sviesto, druskos.
* Žuvies filė dėkite į stiklinį indą oda į viršų ir pasūdykite.
* Kad ešerys neišdžiūtų, ant kiekvieno gabaliuko uždėkite sviesto ir 170 laipsnių orkaitėje kepkite 25 minutes.
* Užberkite pistacijų ir kaparėlių, įjunkite skrudinimo programą ir palaikykite orkaitėje dar 5 minutes.
* Prie šio patiekalo tinka virtos arba keptos bulvės, bulvių košė ir virti smidrai.