Viena iš tokių yra vidurio Azijos virtuvės atstovė – „Kinza“ Vilniuje.
Čia ruošiamam plovui esu skyręs skaniausio plovo titulą, tad praėjus beveik metams turėjau įsitikinti, ar ji išlaikė savo poziciją.
Aplankėme šią vietą saulėtą pavakarę, kai miestas trumpam aprimsta ir pasiruošia vakariniam/naktiniam siautuliui.
Tuo metu dingsta automobiliai, o didžiąją dalį praeivių sudaro turistai, kurie nesistengdami tausoti savęs, stengiasi išsemti visus įspūdžių likučius iš Vilniaus, todėl zuja net ir pakampėmis.
Tokiu laiku Naugarduko gatvė tampa praktiškai tuščia.
Eidami „Kinzos“ link pastebime, kad lauke tėra vos vienas laisvas staliukas iš berods keturių, tad nusižengdami ramumos įstatymui nejučia paspartiname žingsnį mūsų mėgstamos vietos link, nors konkurencijos užimti staliuką visiškai nėra.
Už poros minučių prie mūsų prieina ir padavėja. Nors žmona norėjo net nežiūrėti į meniu, aš jį vis tiek prigriebiau - o gal šį kartą norėsiu ne plovo?
Ne, nenorėjau nieko kito. Užsisakome po didesnę plovo porciją (8,5 EUR) ir nealkohilinius „Mojito“ (4 EUR). Laukimas prasideda…
Ech, tas laukimas… Bet žinote, kuo gerai yra plovas? Jo beveik nereikia laukti – maždaug 10 minučių, ir jis jau ant mūsų stalo. Tad pasiurbčiojam savo nealkoholinius kokteilius ir pradedame ragavimą.
Tobula. Nemoku apsakyti, kokio nuostabumo būna akimirka, kai gomuryje vienu metu susijungia avienos, ryžių su specialiais prieskoniais, keptų morkų ir raugerškio uogų skoniai.
Tą akimirką pasijunti tarsi nusviestas kažkur į Uzbekijos vidurį, iš tavo rankų dingsta stalo įrankiai, o prieš akis išdygsta didžiulis katilas, pilnas šviežio plovo. Tada pradedi kabinti jį rankomis ir mėgaujiesi, mėgaujiesi, mėgaujiesi…
Beveik metus nevalgiau šio gėrio. Kaip? Kodėl? Kas dabar man atsakys į šiuos klausimus, jei pats to nesugebu padaryti?
Beje, pastebėjau, kad per tą laiką plovas pabrango t.y. anksčiau didelė porcija kainavo 8 EUR, įprasta – 6,5, o dabar - 8,5/7 EUR.
Vertinant iš vienos pusės – PABRANGO! Juk viskas brangsta. Iš kitos – pabrango vos keliais procentais, o kokybė išliko tokia pati.
Mane labai džiugina antrasis variantas. Suprantu, kad kaštai auga ir labai sveikinu tokias vietas, kurios nesistengia išlaikyti senųjų kainų (vardan laimingo kliento), o siekdamos išlaikyti kokybę tiesiog sąžiningai padidina kainas (ne 20-40 proc., kaip kai kurie).
Kodėl? Nes ten, kur kainos nedidinamos, tiesiog prastėja kokybė, o tai jau košmaras. Ir nėra nieko baisiau, kaip stebėti kažkada buvusių gerų vietų degradacijos procesą. Džiaugiuosi, kad „Kinza“ pasirinko teisingą kelią.
Rekomenduoju? Tikrai taip! Vis dar mano Nr. 1
Vertinimas: 10 iš 10
Kaina: 8,5 EUR už didesnę plovo porciją (7 EUR įprasta) ir 4 EUR už „Mojito“ (nealkoholinį).
Šaltinis - „Naminės antys“