Virtuvės žinovas patarė, ką daryti su vakarykščiais raguoliais

2017 m. gegužės 15 d. 08:11
Receptas
Traškūs iš išorės ir minkštutėliai viduje pusmėnulio formos sviestiniai rageliai yra tikras prancūzų pasididžiavimas. Kruasanus pusryčiams ar užkandžiui mielai renkasi ir kitų šalių gyventojai. Lietuviai – ne išimtis. Bet ar žinojote, kad prancūziškais rageliais neretai vadinamų kruasanų kilmė yra ne prancūziška?
Daugiau nuotraukų (2)
Tiesą sakant, jų atsiradimas sietinas ir su Lietuvos didžiuoju kunigaikščiu bei Lenkijos karaliumi Jonu Sobieskiu.
Teigiama, kad kruasanai atsirado Austrijoje, kai šios šalies sostinę Vieną 1683 metais apsupo daugiau nei 100 tūkstančių Osmanų imperijos turkų.
Po kelių miesto apgulties mėnesių ir bandymo jo gyventojus priversti badauti, kad jie pasiduotų, turkai nusprendė išsikasti tunelį po miesto sienomis.
Naktį dirbę kepėjai išgirdo turkus kasant tunelį ir įspėjo apie tai miesto gynėjus – jie turėjo pakankamai laiko pasiruošti užkirsti kelią priešų užmačioms.
Netrukus su savo kariuomene priešakyje atjojo J.Sobieskis ir privertė turkus atsitraukti.
Pergalei atšvęsti ir kepėjams pagerbti buvo iškepti sluoksniuotos tešlos kepiniai, kuriems buvo suteikta pusmėnulio, matyto ant priešų vėliavų, forma.
Rageliai, praminti vokišku žodžiu „Kipferl“, reiškiančiu „pusmėnulis“, ir Austrijoje kepti dar daugelį metų, prisimenant pergalę prieš turkus.
Į Prancūziją kruasanai atkeliavo tik 1770 metais, kai Austrijos princesė Marija Antuanetė ištekėjo už Prancūzijos karaliaus Liudviko XVI.
Sakoma, kad labiausiai penkiolikametė karalienė savo vyro rūmuose ilgėjosi austriškų pusmėnulio formos ragelių.
Jos garbei sviestinius ragelius imta kepti ir Prancūzijos karališkuosiuose rūmuose, tik jie pavadinti prancūziškai – „croissant“.
Šis žodis taip pat reiškė „pusmėnulis“. Ilgainiui rageliai išpopuliarėjo visoje šalyje.
Dabar kruasanai pasaulyje pateikiami įvairiai: su uogiene šalia, įvairiais užtepais, aplieti karamele, lydytu šokoladu, o neretai apibarstyti cukraus pudra.
„Vienas tyrimas parodė – JAV cukraus pudra apibarstyti kruasanai parduodami geriau nei be jos. Bet Europoje cukraus pudra apibarstyti kruasanai geriau parduodami tik vasarą“, – teigė kulinaras, virtuvės mitų griovėjas Alfas Ivanauskas (32 m.).
Paslaptis, pasirodo, paprasta – europiečiams cukraus pudra primena sniegą.
Tad jeigu lauke yra sniego, nesinori nieko panašaus į jį matyti ir ant kepinio.
A.Ivanauskas davė dar vieną patarimą: nebarstykite pudra kruasanų išdėlioję ant padėklo ar lėkštės.
Ragelius apibarstykite pudra prieš išdėliodami juos ant patiekti skirto indo.
Antraip paėmus nuo lėkštės ar padėklo ragelį toje vietoje, kur jis gulėjo, liks žymė, o tai atrodo neestetiškai.
O ką daryti, jei ragelių nusipirkote ar išsikepėte per daug ir visų iškart nesuvalgėte? Visi žino, kad nešvieži kruasanai ne tokie skanūs kaip ką tik iškepti.
A.Ivanauskas pasiūlė pamėginti išsikepti gardų kruasanų ir varškės apkepą.
Kruasanų ir varškės apkeptas
Reikės (4 asmenims):
4–6 kruasanų
1 mango
3 kiaušinių
150 ml pieno
200 g kreminės varškės
kelių šaukštų cukraus arba medaus (nebūtina)
1 šaukštelio vanilinio cukraus

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.