Patenkinti žvejai juokaudami ir šnekučiuodamiesi mėto meškeres: užmeta, palaukia 10-15 sekundžių, ir jau traukia vieną, dvi, o kartais net tris žuveles vienu ypu.
Viena, dvi, trys valandos, ir kibiras – pilnas.
Po tiltu - tiek juodažočių grundalų, kad net tiršta. Kai kurias žuvis kabliukas „pagauna“ už pelekų ar pilvo.
Gaudyti šias invazines žuvis galima kiek tik norisi ir kiek tik kimba – niekas neriboja. Svarbu tik turėti leidimą žvejoti.
O gamtos mylėtojai dar ir petį paplotų, mat šios jūros atėjūnės Baltijoje baigia išnaikinti plekšnes, menkes, kitas žuvis.
„Grundalai suėda kitų žuvų mailių, ikrus, grundalų kolonija didėja, o plekšnių, menkių, kitų žuvų - mažėja.
Kai jūros vanduo sušils – prie kranto grundalų nebeliks. Tai nutiks atėjus birželiui. O dabar – pats jų nerštas, pats kibimas“, - pasakojo palangiškis Giedrius Valatka.
Ant tilto palei atramas stoviniuoja ne tik palangiškiai, kretingiškiai ar klaipėdiečiai – žvejoti atvyksta vyrai ir moterys iš visos Lietuvos: Vilniaus, Kauno, Kėdainių, Radviliškio, Plungės, kitų miestų. Turbūt visa Lietuva čia, ypač savaitgaliais.
„Tie, kurie su dviračiais – palangiškiai, o visi kiti – atvykėliai“, - paprastą formulę, kaip išvesti vietinių ir nevietinių santykį, juokaudamas išdavė Giedrius.
Jūroje jis žvejoja nuo mažens. Kiek prisimena, grundalai Baltijos priekrantėse pasirodė gal prieš 15 metų.
Žvejai juos vadina „byčiokais“ - nuo rusiško grundalo pavadinimo „byčiok“. Tik vėliau rusai taip pat pavadino nuorūką. Ir tikrai – grundalas, kurio galva yra gana didelė, santykinai didesnė už kūną, yra panašus į sumaigytą nuorūką.
Šių žuvų išvaizda, kiek primenanti buožgalvius, atgraso ne vieną žuvies mėgėją . „Kai nupjauni galvą, tampa graži“, - juokavo ant Palangos tilto susispietę žvejai.
Vieniems šios žuvies skonis kažkiek primena stintas, kitiems - krevetes: balta grundalo mėsa turi kažkiek salstelėjusio skonio.
Ant tilto neliko laisvų vietų
Vakar priešpiet ant Palangos tilto buvo kelios dešimtys meškeriotojų. Praėjusį savaitgalį jų buvo tiek, kad prie turėklų nebuvo laisvos vietos.
Neabejojama, kad šį savaitgalį jų bus tiek pat, o gal net daugiau.
Šeštadienį Palanga pirmą kartą švęs Grundalinę – grundalų dieną.
„Žiemą švenčiame Stintų šventę, kuri jau tapo populiari ir visiems žinoma. O pavasarį nutarėme švęsti grundalų dieną“, - teigė G.Valatka, vienas šventės organizacinio komiteto narių.
Grundalinę nutarta minėti kartu su jau seniau švenčiamu Gintariniu savaitgaliu, Jo metu vyks Lietuvos gintarų rinkimo čempionatas, o taip pat ir žvejų varžybos, kuris sugaus daugiau grundalų. Jų kiekis bus matuojamas kibirais.
Jau nuo šiandien iki sekmadienio Palangos J.Basanavičiaus gatvės kavinės ar restoranai siūlys paragauti keptų, rūkytų, džiovintų, marinuotų grundalų ir kitokių žuvų.
„Moliniame ąsotyje“, kuris dažnai tampa Stintų šventės flagmanu, G.Valatka rūkys grundalus ir iš jų virs sriubą.
O kaip patiems paruošti šią žuvį?
Grundalus galima kepti, kaip ir kitas žuvis - nuvalytus ir išdorotus apvolioti miltuose ir kepti. Kiti iškeptas žuvis marinuoja, panašiai, kaip stintas. Taip pat šios žuvys rūkomos, iš jų verdama sriuba.
Šios žuvys turi žvynus - juos reikėtų nuskusti. Bet galima ir neskusti - iškepti žuvį keptuvėje su oda ir žvynais, o iškepus nunerti odą – liks tik balta mėsa.
Ant Palangos tilto sutikta pensininkė Onutė teigė žuvį kepanti įprastai arba iš jos daranti kotletus. Moteris girdėjo, kad kai kas žuvį marinuoja, o po to kepa kaip šašlykus.
O kur ji dės pusę kibiro žuvies, kurį prigaudė per valandą? Moteris teigė dedanti ją į šaldiklį.
Vienai dienai į Palangą atvykę kėdainiškiai, prisikrovę pilnus kibirus grundalų, tvirtino, kad išdorotą žuvį apdoros autoklave. Sudėtos į stiklainius ir šaltai laikomos žuvies pakaks ilgam.
Žvejai pasidalino ir dar vienu grundalų paruošimo būdu – jie sudeda nuvalytą žuvį į stiklainius, deda prieskonių, druskos, pila į kiekvieną stiklainį po porą šaukštų aliejaus. Stiklainius uždengia, bet neuždaro ir stato į 160 laipsnių orkaitę kepti.
Maždaug po valandos žuvis būna išskyrusi skysčius ir išsitroškinusi.
Stiklainius uždaro, laiko šaltai, o turinį valgo tiek šaltą, tiek karštą su bulvėmis ar makaronais.