Šįkart pretendentų į trisdešimtuką sąrašas yra ilgesnis nei pernai, o tarp jų – ne tik restoranai iš Vilniaus.
Be to, tarp pretendentų į 2017-ųjų metų geriausiųjų trisdešimtuką bus net 22 nauji restoranai.
Klientų padaugėjo du kartus
Sąrašas, iš kurio bus renkami geriausieji 2017 metų restoranai, buvo paskelbtas per vėlyvuosius pusryčius, surengtus restorane „Stebuklai“. Būtent šis restoranas pernai buvo išrinktas geriausiu Lietuvoje.
Restorano „Stebuklai“ vadovas ir virtuvės šefas Martynas Praškevičius pasakojo, kad po to, kai jiems atiteko pirmoji vieta, klientų padaugėjo du kartus.
„Buvau nepasiruošęs tokiam bumui, bet stengiausi kaip galėdamas, kad klientų nenuvilčiau“, – teigė M.Praškevičius.
Klientų antplūdį pajuto ne tik „Stebuklai“, bet ir visi kiti restoranai, kurie pateko į trisdešimtuką. Taigi, trisdešimtukas yra puiki reklama restoranams.
Maža to, į šį sąrašą atsižvelgė ir skandinavai, sudarydami Šiaurės šalių restoranų gidą „White Guide“, į kurį pateko ir 10 Lietuvos restoranų.
Išplėtė sąrašą ir geografiją
Kaip ir pernai, taip ir šiemet pirminį restoranų sąrašą, iš kurio bus renkamas trisdešimtukas sudarė akademijos Taryba, kurioje yra atstovai iš Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos, Lietuvos someljė asociacijos, žurnalo „Geras Skonis“.
Geriausius šalies restoranus rinks Gero maisto akademijos nariai, kurią sudaro įvairūs Lietuvos maisto industrijos atstovai: šefai, restoranų savininkai, apie maisto industriją rašantys blogeriai ir žurnalistai, someljė, kiti gastronomijos ekspertai – iš viso per 100 narių.
Visi jie privalėjo pasirašyti sąžiningo balsavimo pasižadėjimą, draudžiantį balsuoti už savo ar susijusių asmenų restoranus ar vertinti nelankytas vietas.
Kandidatai į geriausiuosius šiemet bus renkami iš 60 atrinktų restoranų. Šis sąrašas sudarytas, remiantis tais pačiais kriterijais, kuriais bus vadovaujamasi ir balsuojant už geriausius šalies restoranus.
Šiemet nuspręsta praplėsti ne tik trumpąjį sąrašą, į kur įtraukta nebe 50, kaip pernai, o 60 restoranų, bet ir geografiją. Tarp pretendentų pateko ne tik Vilniaus, bet ir Kauno, Klaipėdos, Druskininkų, Trakų ir pajūrio kurortų restoranai.
Vertinimo kriterijai
Vertinant restoranus didžiausias dėmesys bus skiriamas maistui ir jo pateikimui. Tam bus skiriama 70 proc. kiekvieno balsuojančiojo balų.
Balsuojant akademijos narių prašoma atsižvelgti į patiekalų savitumą, originalumą, kompleksiškumą, maisto produktų kokybę, kilmę ir šviežumą, skonių suderinamumą, kūrybiškumą, kainos ir kokybės santykį.
Taip pat vertinami restoranų gėrimų meniu, aptarnavimo kokybė (elgesys su klientu, paslaugumas, rezervacijos galimybė, pasitikimas ir kt.) ir aplinka (patyrimas, estetika, dermė su reprezentuojama virtuve, švara, tvarka, jaukumas). Gėrimams, aptarnavimo kokybei bei aplinkai bus skiriama po 10 procentų balsų.
Kiekvienas vertintojas pateiks po savo geriausiųjų restoranų dešimtuką, iš kurių bus renkamas trisdešimtukas.
Tinklinių restoranų nebus
Anot Gero maisto akademijos įkūrėjo Lino Petrukaičio, šio trisdešimtuko tikslas yra padėti orientuotis valgytojams, o ne įvertinti restoranų šefų meistriškumą.
„Norime, kad žmonės žinotų, kur būtų galima nueiti skaniai pavalgyti. Šis sąrašas yra savotiškas restoranų gidas. Mūsų tikslas yra išrinkti geriausius ir įdomiausius restoranus“, – paaiškino L.Petrukaitis.
Į trumpąjį sąrašą, iš kurio bus renkami geriausieji restoranai, neįtraukti tinkliniai restoranai.
Sudarant sąrašą neatsižvelgta ir į restoranų lankomumą, siekiant, kad ir mažiau žinomiems, bet geriems restoranams būtų sudarytos vienodos galimybės varžytis tarpusavyje.
„Projektas „30 geriausių restoranų“ ne tik vienija gastronomijos profesionalus, atranda šalies viešojo maitinimo perlus, bet ir siekia tapti kokybišku, patikimu bei kūrybišku gidu visiems gero maisto mėgėjams“, – paaiškino Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė ir projekto Tarybos pirmininkė Evalda Šiškauskienė.
Projektas kelia daug aistrų
Panašūs restoranų vertinimai vyksta ir kai kuriose kitose šalyse. Lietuvoje toks projektas vyksta jau antrą kartą.
E.Šiškauskienė prisiminė, kad pernai nusprendus rinkti geriausių Lietuvos restoranų trisdešimtuką, profesionalai su nerimu žiūrėjo į šį projektą, svarstydami, kaip restoranus reitinguoti.
Daug emocijų kyla ir dabar. Vieni restoranų atstovai pyksta, nepatekę į trumpąjį sąrašą, į kurį stengtasi įtraukti kuo įvairesnes maitinimosi įstaigas, kiti gi net ir nenori į jį patekti, baimindamiesi, kad gali būti nepakankamai įvertinti.
Nemažai aistrų sukėlė sprendimas į sąrašą įtraukti ir restoranų rinkos naujokus. Tačiau, anot E.Šiškauskienės, renkami geriausieji 2017 metų restoranai. Jeigu jie kitąmet nepasirodys gerai, nebebus įtraukiami tarp pretendentų.
O neįtraukti naujokų esą neteisinga, nes tarp jų yra gana ryškiai spėjusių sužibėti restoranų.
Alumi prekiaujama ne visur
Abejonių sukėlė ir tai, kad vienas iš projekto „30 geriausių restoranų“ remėju tapo UAB „Švyturys-Utenos alus“. Tačiau, „Švyturio“ prekės ženklo vadovas Andrius Bagdzevičius patikino, kad jų bendrovė tikrai nesiekia proteguoti restoranų, kuriose prekiaujama jų produkcija.
„Pavyzdžiui, tik pusėje restoranų, pernai patekusių tarp geriausiųjų, prekiaujama „Švyturio“ produkcija. Mūsų alaus neįmanoma nusipirkti ir nugalėtojų paskelbtame restorane „Stebuklai“, – pastebėjo A.Bagdzevičius.
Anot A.Bagdzevičiaus, „Švyturiui“ svarbu, kad augtų talentingiausi, su aistra ir užsidegimu Lietuvoje kuriantys šefai.
„Manome, kad tai prisideda prie alaus kultūros kėlimo. Alaus ir maisto derinimas tampa vis įprastesniu dalyku restoranuose ir čia pat pagamintą alų pradedama vertinti ne mažiau nei kitus gėrimus iš tolimų kraštų“, – džiaugėsi „Švyturio“ prekės ženklo vadovas.
Geriausiųjų restoranų trisdešimtukas bus paskelbtas vasarą, birželio viduryje.
Siūlome jums susipažinti su trumpuoju sąrašu, iš kuri bus renkami geriausi Lietuvos restoranai:
Vilnius:
Bistro 18
Bizarre
Boff
Brasserie Astorija
Chef 2 Food House
Da Antonio
Dine
Dublis
Džiaugsmas
Galo do Porto
Gaspar’s
Gastronomika
Imperial
Lauro Lapas
Le Paysage
Mabre Steakhouse Hazienda
Marche de Provence Meat
Mykolo 4
Paralelė 39
Paupio 12
Pranciškonai Bistro
Rib Room
Rise
Salvete City
Šiaurės jūra
Sofa de Pancho
Somm
Sonnets (Šekspyras)
St. Germain
Stebuklai
Stikliai
Sugamour
Sweet Root
Telegrafas
Ti'ana
Time
Town
Trinity
Kaunas:
Agave
Dia
Medžiotojų užeiga
Monte Pacis
Nüman
Režisierius
Uoksas
Višta Puode
Klaipėda:
Friedricho restoranas
Momo Grill
Monai Druskininkai:
Toli Toli
Velvetti
Pajūrys:
Hotel Palanga Restaurant
Onore
Pušų Paunksnėje
Žuvinė (taip pat ir Vilniuje)
Nerija
Šturmai (taip pat ir Vilniuje)
Trakai:
Apvalaus stalo klubas
IDW Esperanza Resort.