Kokią kavą gersime netrukus? Pasiruoškite netikėtiems potyriams

2017 m. kovo 8 d. 06:15
Kava. Kas galėjo patikėti, kad iš pažiūros paprastas gėrimas su griausmu užkariaus rinką, tapdamas vienu iš labiausiai vartojamų ir bene populiariausiu gėrimu pasaulyje, turinčiu daugiau poskonių, nei vynas, bei žavintis savo beribiu kompleksiškumu.
Daugiau nuotraukų (4)
Net ir po tiek laiko kavos kultūra vis dar vystosi, kiekvienais metais pateikdama gausybę naujovių, o gamintojai atranda vis naujų būdų, kaip palepinti kavos gurmanus.
Kaip ir rūbai ar interjero dizainas, taip ir kavos gamintojai kiekvienais metais nubrėžia tendencijas, kurios netrukus bus populiariausios. Taigi, apžvelkime šių metų naujoves iš kavos pasaulio.
Apie kavos pasaulio naujoves pasakoja specializuotų kavos ir kavos aparatų salonų „Kavos draugas“ atstovas, kavos ekspertas Ignas Dombrauskis.
Kava iš skardinių
Gyvenimo tempas vis greitėja, o kartu su juo auga ir greito vartojimo kultūra. Ši tendencija neaplenkia ir kavos rinkos. Užsimaniusi atsigaivinti tonizuojančiu gėrimu jaunoji karta jau nebenori leisti laiko jam ruošti. Dėl to pastaraisiais metais paruošta ir į skardines ar butelius supilstyta kava stebina savo augančia paklausa. Pastaraisiais metais ši rinka jau vertinama 2.4 milijardo JAV dolerių ir nuolat auga.
Dar viena stebima tendencija, įgalinanti šios rinkos augimą – jau kuris laikas JAV krintantis gaiviųjų gėrimų populiarumas. Atsilaisvinančią rinkos dalį užpildo vartoti paruošta kava.
Kava iš statinių
Naujausia tendencija, kuri dar tik skinasi kelią į kavos mėgėjų gomurius – azoto prisotinta pilstoma kava. Azoto kava yra pilstoma iš statinių. Kava, pasižyminti kremine tekstūra ir puta, leidžia mažiau naudoti mažiau cukraus ir pieno, siekiant sušvelninti kavos kartumą. Taip gaunamas ne tik išskirtinis skonis, bet ir atsisakoma cukraus, todėl kava tampa sveikesnis gėrimas.
Ši naujovė dar tik skinasi kelią į kavines, tačiau abejingų jau nepalieka. Ją degustuodami kavos mėgėjai patiria išties išskirtinių potyrių.
Šaltos gamybos kava keičia kavą su ledukais
Kava su ledukais ilgai buvo populiariausias kavos mėgėjų gėrimas karštomis vasaros dienomis, tačiau pasirodžius naujai, išrankesnei kartai, ši tendencija keičiasi. Šaltos gamybos kavos populiarumas augo jau kuris laikas, nuo 2011 iki 2016 metų šaltos gamybos kavos paklausa augo 580 %, o 2017 metais, kaip prognozuoja ekspertai, augimas bus dar didesnis.
„Jei kava su ledukais yra ruošiama espresso užpilant ant ledų ir viską sumalant, tai šaltos kavos gamybos procesas yra žymiai sudėtingesnis. Procesas užtrunka apie 12 valandų ar dar daugiau. Jo metu kavos pupelės ilgam laikui būna pamerktos vandenyje, kol vanduo po truputį perima kavos aromatą ir skonį“, – pasakoja Kavos draugas atstovas Ignas Dombrauskis.
Rūšinė kava
Kavos mėgėjai vis labiau vertina potyrius ragaujant kavą, todėl kavos įsigyti pigiau tampa nebe taip aktualu. JAV rinkoje prognozuojama, kad rūšinės kavos pardavimai pasieks 55 proc. visos kavos rinkos, kuri šioje šalyje vertinama 48 milijardais JAV dolerių.
Stebint šias tendencijas, pastebima, kad net tie kavos prekiniai ženklai, kurie anksčiau gamindavo tradicinę kavą, pastaraisiais metais atidaro naujas linijas, kuriose jau galima išvysti specializuotos kavos.
Kava ar arbata?
Tarp kavos ir arbatos mėgėjų dažnai įsiplieskia diskusijos: kas geriau – kava ar arbata? Kiekvieną stovyklą ginantis atstovas pateikia vienokių ar kitokių argumentų už ir prieš.
Pastaraisiais metais rinkoje pasirodė naujas reiškinys: kava su arbatos ingredientais ir arbata pagardinta kava. Įsivaizduokite, Peru užauginta, šviesiai skrudinta kava atsiduria viename mišinyje su žalia arbata, kakava, cinamonu ar vanile. O gal arbatos Latte? Skamba įdomiai? Visa tai jau yra tikrovė.
Kavos augintojai
Dažnai tenka girdėti apie kavą iš Brazilijos, Kolumbijos, Indonezijos ar Etiopijos. Tačiau ar teko girdėti apie kavą iš Australijos, Taivano ar Tailando? Naujausiomis žiniomis, šios šalys jau jungiasi prie kavos augintojų bei eksportuotojų.
Kilmės vieta
Pastaruoju metu ši tendencija plinta visoje maisto pramonėje, neaplenkdama ir kavos. Vis daugėja žmonių, norinčių tiksliai žinoti, iš kur jų maistas ar gėrimas kilęs, kur užaugintas ar pagamintas.
Specializuotos kavinės ar kavos pardavėjai eina koja kojon su šia tendencija, akcentuodami kilmės vietą. Kavos gurmanai tuo džiaugiasi, galėdami sužinoti, kokiame ūkyje auginama jų mėgstamos rūšies kava bei žinoti, kokį gėrimą pasirinkti kitą kartą.
Draugiška gamtai ir žmonėms
Ekologiškų produktų paklausa išlieka stabili, neaplenkdama ir kavos gamintojų. Kavos mėgėjai domisi ar kavoje nėra GMO, ar pakuotės yra draugiškos gamtai. Žmonėms taip pat svarbu žinoti, ar kavos ūkiuose nėra išnaudojami žmonės bei jiems mokamas orus atlygis už jų darbą.
Vandens kokybė
Kavos gamyboje itin svarbus veiksnys – vanduo. Jam skiriamas itin didelis dėmesys. Kavos mėgėjai žino, kad ragaujant nors ir pačias geriausias kavos pupeles, esant prastai vandens kokybei, negalės pasimėgauti kavos aromatais, todėl didelį dėmesį skiria šiam dalykui užtikrinti.
Vietinis verslas
„Nors atrodo, kad didžioji rinkos dalis yra užpildyta didžiųjų prekybos tinklų ar kavinių, žmonės vis labiau vertina mažą, vietinį verslą. Jie žino, kad čia visada bus maloniau priimti, aptarnauti, galės gauti konsultacijas apie rūpimas kavas ar paruošimo būdus.
Smulkus verslas gali skirti daugiau dėmesio detalėms, kurios svarbios kiekvienam lankytojui. Žmonės tai supranta vis labiau“, – pasakojimą apie naujausias kavos kultūros naujoves užbaigė Kavos draugas atstovas Ignas Dombrauskis.
tendencijoskavos aromatasKava
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.