Toks naujausias „Vilkmergės“ kūrinys buvo pristatytas antradienio vakarą sostinės restorane „Piano Piano“.
Į šį restoraną susirinkusiems svečiams buvo surinkta unikali skonių kelionė po keturis metų laikus, kuriai dirigavo kulinaras Alfas Ivanauskas ir „Vilkmergės“ alaus someljė Vidmantas Čičelis.
Renginio metu buvo surengta degustacija, kurios metu pristatytos keturios kiekvienam sezonui specialiai parinktos skirtingos „craft“ alaus rūšys ir prie jų priderinti užkandžiai.
Degustacijos metu svečiai vaišinti neįprastais A.Ivanausko komandos sukurtais deriniais: ledinukais-salotomis, apibarstytais liofilizuotų pomidorų milteliais ir kumpiu, pica su braškiniu padažu, mažyčiuose ledų kaušeliuose patiektu baravykų marmeladu ir rūkytų bulvių traškučiais su padažu.
Vakaro akcentu tapo lietuviško alaus meistrystės naujiena – pirmojo juodųjų serbentų stauto pristatymas.
Anot alaus someljė V.Čičelio, alaus kūrėjai laikosi savo pažado stebinti naujais kūriniais.
Gimęs ir išpopuliarėjęs Anglijoje stautas, vėliau persikėlė į Airiją ir kitas Europos valstybes. Tai – Lietuvoje gerai žinomo alaus stiliaus porterio brolis: juodos spalvos, deginto salyklo, švelnaus skonio.
Teigiama, kad stautas ir juodieji serbentai – idealiai vienas su kitu deranti pora. Ar taip yra, galėsite įsitikinti, paragavę patys.
Pristatymo metu paėmus taurę alaus, iš jos padvelkė juodųjų serbentų aromatu. Paragavus taip pat buvo jausti stiprus juodųjų serbentų skonis. Alus – neįprasto skonio. Prie tokio alaus labiausiai norėtųsi deserto.
Ne atsitiktinai A.Ivanauskas prie jo priderino sūrio pyragą, tiesa, netradicinį, su juodosios duonos trupiniais, patiektą labai pavasariškai. Pyrago „kamuoliukai“ buvo išdėlioti ant liaunų medžio šakelių.
„Esu sukūręs apie kelis šimtus pyragų, tačiau tarp jų būtų vos keli tokie, kurie derėtų prie alaus. Šis – vienas mano mėgstamiausių. Jo viduryje yra siurprizas, kuris ir išduoda, kad šis pyragas priderintas būtent naujojo juodųjų serbentų stauto“, – teigė A.Ivanauskas.
Prie juodųjų serbentų alaus priderintą A.Ivanausko sukurtą sūrio pyragą – „kamuoliukus“ galite nesunkiai pasigaminti ir jūs. Pateikiame jo receptą.
Reikės:
70 g gorgoncolos
250 g sūrio „Philadelphia“
50 g minkšto sviesto
1 šaukšto džiovintų juodųjų serbentų
Nugriebto šaukšto medaus
Juodos ruginės duonos trupinių apvoliojimui
Spragsinčios karamelės apvoliojimui (nebūtina)
Gaminimas:
„Philadelphia“ sūrį palikti ant sietelio 2-3 val., kad nuvarvėtų.
Sumaišyti abiejų rūšių sūrius, sviestą ir medų, taip pat džiovintus juoduosius serbentus. Masę palikti šaldytuve porai valandų, kai atšąla formuoti rutuliukus ir apvolioti juos trupiniuose bei karamelėje.