Kavos savaitė yra svarbiausias metų įvykis tiek kavos mylėtojams, tiek kitoje baro pusėje stovintiems baristoms, kurie savo jėgas mėgins renginio akcentu tapusiame Kavos ruošimo čempionate.
Aukščiausia vieta jame garantuos pripažinimą ir profesionalo statusą bei atvers duris į Pasaulio čempionatą Pietų Korėjoje, tad ruoštis konkursui baristos pradeda daugiau nei prieš pusmetį.
„Pasiruošimas yra svarbiausias sėkmės elementas. Čempionato metu kiekvienas dalyvis turi vos 15 minučių atskleisti ne tik savo profesionalumą, technines žinias, bet ir save, kaip ryškią, vertą dėmesio asmenybę. Konkurse teisėjams pristatysime savo pačių pasirinktą išskirtinę (angl. specialty) kavą, bandysime išgauti pagrindinius jos skonius, privalumus.
Išskirtinės kavos nerasite artimiausiame prekybos centre, o kai kuriais atvejais – net ir specializuotoje kavos parduotuvėje. Pavyzdžiui, kava, kurią šiemet pristatysiu teisėjams, į mano rankas atkeliavo iš vieno Kolumbijos ūkininko ir yra auginama tik jo žemėje“, – pasakojo čempionato dalyvė, „Paulig“ kavos trenerė Paulina Palaikytė.
Barista Paulina tikino, kad labai svarbus elementas ruošiant išskirtinę, ypatingą kavą, – skrudinimas.
Ši kava praėjus skirtingam skaičiui dienų po skrudinimo turi ypatybę atskleisti vis kitą skonį.
„Būtent todėl savąją prieš čempionatą aš testuoju – paskrudintą nuo trečios dienos ragauju ir stebiu, kokios jos savybės atsiskleidžia, kurią dieną skonis yra ryškiausias.
Taip atsirinksiu, kiek laiko likus iki čempionato jau turiu paruošti – atiduoti skrudinimui kavos pupeles tam, jog lemtingąją dieną jos būtų geriausios kokybės“, – kalbėjo mergina, galinti didžiuotis aukščiausio lygio SCAE (angl. „Speciality Coffee Association of Europe“) baristos sertifikatu.
Kavos ruošimo čempionato dalyvių laukia trys užduotys: keturiems teisėjams jie turės patiekti keturis identiškus espreso kavos puodelius, kavos su pienu gėrimus ir pačių sukurtus firminius bealkoholinius gėrimus.
Paulina pasakojo, kad espreso puodelyje talentingas barista gali atskleisti ne vieną skonį, o tai, kokie jie bus, priklauso nuo daugybės veiksnių, tarp kurių – ir vandens temperatūra, ir kavos malūnelio, ir kavos aparato techniniai ypatumai, ar net pačio baristos rankos.
Ruošiant kavos su pienu gėrimą – svarbi šių dviejų elementų sinergija.
„Pati išmėginau visas natūralaus pieno rūšis, kokias tik galėjau rasti parduotuvėje, kad išsirinkčiau tą, su kuria kavos skonis, mano nuomone, atsiskleidžia geriausiai“, – šypsosi Paulina.
Geriausiu barista nebūtinai taps turintis daugiausia žinių ir praktikos – daug čempionate lems ir charizma bei kūrybiškumas.
Tai puikiai atsiskleidžia trečiojoje užduotyje.
Pasak „Paulig“ baristos, pristatant savo kūrybos gėrimą daug balų yra skiriama už originalumą, naujo metodo pristatymą.
Viena iš būtinų sąlygų yra visų kavų pagrindo – espreso panaudojimas, o sėkmingu atveju yra laikomas naujo, dar neišbandyto ingrediento įvedimas.
Tai tikrai nemenkas iššūkis, nes čempionatas Lietuvoje vyksta jau devintą kartą, tačiau Paulina jau turi slaptą produktą, kurio iki šiol niekas neišmėgino ir kuris, tikisi mergina, nustebins teisėjus.