Vienintelis šalyje žaliavalgių restoranas stebina baltąja mišraine

2017 m. sausio 30 d. 15:22
Ko galima paragauti užėjus į vienintelį Lietuvoje žaliavalgių restoraną „Vegan RawHouse“?
Daugiau nuotraukų (37)
Pasirodo, čia patiekiamos ne tik salotos ir daržovių užkandžiai. Šiame restorane galima pasimėgauti ir lazanija, šaltibarščiais, sūriu ar net baltąja mišraine! Ir visa tai padaryta ne tik be mėsos, bet ir be pieno ar kiaušinių.
Atsisakė medaus
Vilniaus centre įsikūręs restoranas neseniai pakeitė pavadinimą, taip pat interjerą ir meniu.
Anksčiau šis nedidelis restoranėlis vadinosi „Raw 42“. Pavadinime buvo užšifruota, kad restorane propaguotos žaliavalgiškos idėjos.
Angliškas žodis „Raw“ reiškė žalias, nebaigtas virti arba kepti, o 42 buvo nuoroda į tai, kad visi patiekalai atitiko žaliavalgiškam maistui keliamus reikalavimus. Tai yra, žaliavalgiškas maistas gali būti apdorotas termiškai ne aukštesnėje kaip 42°C temperatūroje. Teigiama, kad jeigu maistas gaminamas aukštesnėje temperatūroje, žūva naudingieji augalų fermentai ir kai kurie vitaminai.
Apie porą metų gyvuojantis žaliavalgių restoranas jau spėjo surasti nuolatinių klientų. Tiesa, veganai ir žaliavalgiai restoranui turėjo vieną priekaištą – čia buvo naudojamas medus.
Pakeitus restorano pavadinimą, o kartu ir valgiaraštį atsisakyta ir medaus. Dabar patiekalai saldinami razinomis, datulėmis, kartais ir klevų sirupu. Teigiama, kad joks cukrus ar jo pakaitalai čia nevartojami.
Žalias maistas išgydė
Restorano bendraturčiai Ana Vrublevskienė ir Edvinas Petkus žadėjo ypač didelį dėmesį skirti produktų sezoniškumui ir meniu keisti keturis kartus per metus.
Kaip paaiškino „Vegan RawHouse“ maisto gaminimo technologė Irena Žentalytė, renkantis produktus patiekalams, paprastai atsižvelgiama į tai, kada, kur ir koks yra derlius. Pagal tai sudaromas ir meniu. Pavyzdžiui, šiuo metu yra persimonų derlius, tad juos verta rinktis patiekalams.
Anot I.Žentalytės, pasaulyje egzistuoja dvi tendencijos – gaminti įdomų arba sveiką žaliavalgišką maistą.
Lietuviškame žaliavalgių restorane bus stengiamasi, kad maistas būtų ne tik gardus, bet ir sveikas. Kaip tokį paruošti, I.Žentalytė mokys restorane organizuojamose paskaitose ir maisto ruošimo pamokose. Beje, kaip pasakojo pati maisto technologė, susidomėjusi žaliavalgiško gyvenimo principais, kažkada ji atsikratė rimtų sveikatos problemų.
Dauguma klientų – ne lietuviai
Atsinaujinusio restorano šefu tapo vos prieš kelias savaites iš Londono atvykęs Peteris Bailey. Anot šefo, Jungtinėje Karalystėje šiuo metu yra tikras žaliavalgystės ir veganizmo bumas, tad ten patekti į panašų restoraną be išankstinės rezervacijos būtų kone neįmanoma.
„Nors tokia mityba besidominčiųjų Lietuvoje dar nedaug, esu įsitikinęs, kad ši tendencija greitai ateis ir čia“, – neabejojo P.Bailey.
Kad kol kas lietuviai mažai žino apie žaliavalgystę, pritarė ir žaliavalgių restorano „Vegan RawHouse“ savininkai, pastebėję, kad kol kas dauguma jų klientų yra užsieniečiai.
Tad kaip gi jiems kilo mintis, atidaryti žaliavalgišką restoraną Vilniuje, jeigu čia toks gyvenimo ir mitybos būdas dar nemadingas?
„Specialiai ieškojome ko nors neįprasto. Žinojome, kad jeigu įsigytume piceriją, rizika būtų mažesnė, tačiau mus traukė naujovė ir iššūkiai“, – paaiškino E.Petkus.
Atsinaujinusio restorano meniu bus įvairiausių patiekalų – nuo lazanijos, tailandietiškų suktinukų, įvairių tortų, vaisių kokteilių, iki lietuviškų šaltibarščių, sūrio ir baltosios mišrainės. Pastarieji ypač populiarūs, nes užsieniečiai restorano klientai labiau už viską nori paragauti ko nors lietuviško.
Beje, I.Žentalytės sukurta balta žaliavalgiška mišrainė skoniu nė kiek nesiskiria nuo tradicinės, nepaisant to, kad joje nėra nei kiaušinių, nei mums įprasto majonezo, nei bulvių. Pastarųjų nenaudota, kadangi jas reikia virti aukštesnėje temperatūroje, nei reikalauja žaliavalgystės principai.
Siūlome pasigaminti tokios ir jums.
Baltoji mišrainė žaliavalgiškai:
1 porcijai reikės:
100 g šaldytų arba žalių žirnelių;
1 tarkuotos ir citrinų sultyse marinuotos morkos;
1 poro;
1 rauginto agurko;
1 šviežio agurko;
1 cukinijos.
Mišrainei pagardinti druskos ir grūstų juodųjų pipirų. Galima gardinti ir saulėgrąžų daigais.
Majonezui reikės (lygiomis dalimis):
anakardžių;
saulėgrąžų;
vandens.
Viskas majonezui skirtas dalis sumalkite trintuve, pagardinkite česnako skiltele; citrinos sultimis ir ciberžole. Visus skonius apjunkite druska.
Sumaišykite mišrainės sudedamąsias dalis su majonezu. Ir viskas!
Na, o veganai ar jiems prijaunčiantys gali apsilankyti ne tik šiame, bet ir „Alive“, „Gyvas Baras“ bei „Planeta“ veganiškuose restoranuose. Greitai veganiškas restoranas turėtų atsidaryti ir Kaune.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.