Bent kiek daugiau besidomintys vynu ir jo tradicijomis žino, kad trečiąjį lapkričio ketvirtadienį plačiai švenčiama prancūzų jauno vyno šventė Božolė. Tačiau nedaug kas žino, kad iš prancūzų šią tradiciją perėmę italai taip pat siūlo naujojo derliaus vyno, kuris vadinamas „Novello“. Skirtingai nuo prancūzų, jaunas italų vynas gaminamas įvairiuose Italijos regionuose ir ragaujamas net iki šalčiausios metų dienos, dar kitaip „strazdo“ diena vadinamos.
Ta proga „Skalvijos“ kino centras kartu su viena iš sostinės vyninių kviečia į specialius „In vino veritas“ seansus. Lankytojai kviečiami pasižiūrėti režisieriaus Jonathano Nossiterio filmą „Natūralus pasipriešinimas“ (2014) apie keturis įkvepiančius italų vyndarius, daugiau išgirsti apie Italijoje džiaugsmingai pasitinkamą „Novello“ šventę, kai „neįpareigojančio vyno“ pasiūlo kone kiekviena šalies vyninė, ir paragauti iš Italijos parkeliavusio šių metų derliaus.
Šiemet „Kino pavasaryje“ sėkmingai rodytame filme „Natūralus pasipriešinimas“ režisierius kelia klausimus apie drastiškus vyno pramonės pokyčius pastarąjį dešimtmetį, bandymus sukurti sukurti savarankišką ekologiškos vyndarystės pramonę. Keturi filmų herojai vyndariai – tai keturi bandymai vystyti natūralumu grįstus vynų ūkius pagal savo įsitikinimus.
„Dar yra žmonių, kurie nuoširdžiai augina vynuoges ir negalvoja, kaip jų užauginti daugiau, kaip įtikti pirkėjui. Jie galvoja apie kokybę, išskirtinumą ir autentiką. Pavydžiu jiems to ramaus ir tikro gyvenimo. Pati visada išnaudoju galimybę paragauti organinio, biodinaminio ir natūralus vyno, apie kurį pasakojama šiame filme“, – sakė Jūratė Sprindžiūnaitė, gastronomijos žurnalistė, tinklaraščio „Vynas ir draugai“ įkūrėja.
Prancūzų atrastas jauno vyno gamybos technologijos italai pirmiausia pritaikė Šiaurės Italijoje. Nuo tada jau daugiau nei 4 dešimtmečius jie kasmet siūlo paragauti „Novello“, kuris gaminamas iš Corvina, Rondinella, Molinara ir kitų rūšių vynuogių.
Kadangi šiame vyne beveik nėra taninų, jį stengiamasi išgerti kuo greičiau.
Italijoje „Novello“ karaliauja du mėnesius – lapkritį ir gruodį. Jis mielai patiekiamas ir prestižiniuose Italijos restoranuose. Kasmet šalyje parduodama beveik 20 mln. butelių „Novello“ vyno butelių.