Olandas išklojo visas gardžiosios silkės paslaptis

2016 m. lapkričio 7 d. 18:14
Švelni lyg šilkas, minkšta kaip sviestas. Tokia yra ypatingoji olandų dievinama silkė „Matjes“.
Daugiau nuotraukų (24)
Tai ne šiaip sau paprasta silkė. Ir ruošiama, ir valoma, ir valgoma ji kitaip. Su visomis „Matjes“ silkės paslaptimis uostamiesčio gurmanus supažindino Jacobas van Veenas – Nyderlanduose įsikūrusios „Dayseaday“ kompanijos generalinis direktorius.
Klaipėdoje jis lankėsi žuvies produktų parduotuvės „Šiaurės jūra“ atidarymo proga, kur surengė tikrą silkių šou – pasidėjęs specialų stalelį jis žiūrovų akivaizdoje mikliai nuvalė 45 žuveles.
Tad kuo ypatinga olandiškoji silkė „Matjes“?
Pasak Jacobo, „matjes“ reiškia nekaltybę, skaistumą. „Tai silkės, kurios nėra neršusios, todėl yra labai riebios. Jos gaudomos birželį ir liepą – tuomet riebumas nuo 13 procentų pakyla iki 23, ir tuo silkė prilygsta lašišai“, – paaiškino vyras.
Sugautas jaunos silkės nevalytos užpilamos jūros vandens sūrumo sūrymu ir užšaldomos. Taip jos įgauna unikalaus, švelnaus sūrumo. Vėliau silkė atšildoma ir pardavinėjama – Olandijoje populiariausia yra vieną kartą užšaldyta silkė, kurią olandai nusivalo patys.
Jacobas pademonstravo, kaip tai daroma: nulupama silkės odelė, nupjaunami pelekai, galva, pašalinamas stuburas, apie filė puselės nuvalomos, tačiau uodega paliekama.
O tiems, kurie nenori teptis rankų valydami žuvis siūlomos išvalytos silkės. Jos ruošiamos taip pat: užpilamos sūrymu ir užšaldomos. Vėliau atšildomos, išvalomos ir vėl užšaldomos. Tačiau verta žinoti, kad du kartus užšaldytoje silkėje 38 procentais sumažėja riebumas.
Skandinavai, kurie taip pat ruošia „Matjes“ silkę, žuvis gaudo lapkričio-gruodžio mėnesiais. Todėl silkės didesnės, o jų skonis skiriasi nuo olandiškųjų, mat skandinavai naudoja kitokį sūrymą.
Vokiškai paruoštos „Matjes“ silkės – dar kitokios.
O kaip valgoma ši silkė? Pasirodo, jai valgyti sukurtas ypatingas ritualas: žuvis imama už uodegos, pavoliojama smulkiai kapotuose svogūnuose, pakeliama aukštyn, virš galvos, ir nuleidžiama tiesiai į burną.
Jacobas atskleidė dar vieną detalę – olandai šią silkę kartais užsigeria pienu, tačiau nepratusiems lietuviams jis patarė verčiau to nedaryti.
Lietuviai pamėgo išvalytą silkę
„Matjes“ silkė – viena perkamiausių žuvų „Šiaurės jūros“ parduotuvėse, veikiančiose Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje.
Parduotuvėse populiarioji silkė pardavinėjama vienetais. Ir, skirtingai nei Olandijoje, čia dažniau perkama išvalyta silkė.
„Bandėme pasiūlyti nevalytos, tačiau mūsų klientas labiausiai pamėgo išvalytą silkę, kurios gali nusipirkti tiek vienetų, kiek nori“, – paaiškino parduotuvių savininkas Žilvinas Pupkus.
Parduotuvėse galima įsigyti ir skandinaviškai paruoštos „Matjes“ silkės. Verslininkui skani ir ši, tačiau jis pats pirmenybę teikia olandiškai paruoštai žuviai.
Žuvis Nr. 1 – lašiša
Vis tik pati populiariausia žuvis, pasak jo, – lašiša, ypač užauginta ekologiškai. „Ji auginama ūkiuose ir labai prižiūrima – viename kvadratiniame metre auginamos tik trys lašišos, maitinamos organiniais pašarais. Jos auga lėčiau, tačiau taip augintos lašišos skonis labai skiriasi“, – patikino verslininkas, pirkėjams siūlantis ir paprastos, ir škotiškos lašišos.
Žuvies mėgėjai gali įsigyti ir pagerinto tuno, turinčio mažiau kremzlių. Šis tunas, pasak Ž.Pupkaus, itin tinka patiekalams iš žalios žuvies ruošti, pavyzdžiui, karpačui.
Parduotuvėje ant ledukų puikuojasi kardžuvės, turbotai, Atlantiniai paltusai, rajų sparnai, barzdotės, juodieji paltusai, vilkžuvės, jūrų velniai, jūrų liežuviai, dygliuotųjų rajų sparnai, laukinės dorados, vilkešeriai, aštuonkojai, kalmarai, austrės, moliuskai, laukinės midijos – kai kurios produkcijos nėra jokioje kitoje parduotuvėje.
„Šiaurės jūroje“ galima įsigyti ir šviežios silkės, sugautos Šiaurės jūroje. Taip pat joje nemažai konservuotos, šaldytos produkcijos.
Šviežios žuvies nelieka per kelias dienas
Žuvis – greitai gendantis produktas. Ar verslinininkui netenka išmesti, pavyzdžiui, niekieno nenupirkto brangaus aštuonkojo?
„Žuviai parduoti turime 5-7 dienas. Kiekvieną trečiadienio naktį gauname šviežios žuvies krovinį. Bet žinodami mūsų pirkėjų krepšelius, užsakome tiek, kad šeštadienį žuvies dažniausiai nebelieka.
Sekmadienį nedirbame, o pirmadienį ir antradienį prekiaujame šaldyta ar konservuota produkcija, nebent lieka lašišos, kurią realizuoti galima ilgiau.
O trečiadienio naktį vėl prasideda darbymetis – priimame naują šviežią žuvį ir nuo pat ryto vėl prekiaujame“, – pasakojo Ž.Pupkus.
Sostinėje prieš trejus metus atidaryta parduotuvė jau išsikovojo gerą vardą tarp žuvies mėgėjų. Beje, tarp nuolatinių pirkėjų – ir prezidentė Dalia Grybauskaitė.
O šį rudenį Kaune bei Klaipėdoje atidarytos parduotuvės dar tik jaukinasi pirmuosius pirkėjus.
silkėMatjes silkėžuvis
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.