Jeigu ne cepelinai, kepsniai, pyragai, tortai ir kiti skanėstai, H.Šumilaitė, kaip pati šmaikštauja, tikriausiai būtų liesa tarsi dviratis, rašo „TV antena“.
„Prieš kurį laiką vienoje medicinos klinikoje man buvo atlikti tyrimai, tarp jų ir maisto netoleravimo testas. Tuomet pradėjau laikytis specialiai sudarytos dietos.
Ji padėjo ne tik 27 kilogramais sumažinti svorį, bet ir pagyti nuo odos ligos. Rezultatai buvo puikūs, tačiau vėliau neatsispyriau pagundai – neatsisakiau to, ko man negalima valgyti“, – pasakojo moteris.
H.Šumilaitė sakė, kad daugiau nei pusmetį griežtai laikėsi dietologų nurodymų. Racione daugiausia buvo morkų, burokėlių, brokolių ir kitų daržovių, bet maitintis vienodu ir prėsku maistu kaunietei pabodo.
Kai po ilgo laiko ji paragavo cepelinų, pagalvojo, kodėl turėtų gyventi be jų. Pradėjusi valgyti įprastai humoristė maždaug per du mėnesius susigrąžino buvusį svorį.
– Maistas jums yra vienas didžiausių gyvenimo malonumų?
– Vieni žmonės valgo, kad nemirtų iš bado, kitiems maistas – poezija ir malonumas. Matyt, priklausau antrai kategorijai. Šis džiaugsmas iš karto nusėda ant kūno papildomais kilogramais, tačiau į grožio konkursus nepretenduoju. Dėl svorio kompleksų niekada nejutau.
– Koks jūsų rytas?
– Atsikėlusi pirmiausia išgeriu stiklinę šilto vandens. Paskui ruošiu lengvus pusryčius, gurkšnoju raudonąją arbatą.
– Mėgstate suktis virtuvėje?
– Labai patinka ruošti maistą. Gyvenu su garbaus amžiaus mama, tačiau prie stalo retai sėdame dviese. Netikėti svečiai – tikėtini kasdien. Man smagu juos nustebinti naujais valgiais. Ypač pamaloninta jaučiuosi, kai išeidami svečiai paprašo ragauto patiekalo recepto.
– Turite receptų knygą? O gal idėjų, kaip ruošti patiekalus, ieškote internete ir kulinarijos knygose?
– Turiu seną užrašų knygelę, kurioje galima rasti daugybę ranka rašytų receptų. Juos sukaupiau kone per visą gyvenimą. Receptų kartais pasidairau ir interneto platybėse. Ten dažniausiai domina tolimesnių kraštų valgio ruošimo paslaptys.
– O kas dažniausiai kvepia ant jūsų stalo?
– Vieną patiekalą išskirti būtų sunku. Patinka ruošti salotas su rūkyta vištiena, valgius iš avienos, kurie itin skanūs su mėtų padažu. Šio skanėsto įsigyju arba bičiuliai parveža iš Anglijos.
Pietums ar vakarienei dažnai kepu kalakuto kumpį arba antį su bruknių ir kriaušių uogiene. Ant stalo niekada netrūksta daržovių, prieskoninių augalų.
– Žiemą jūsų virtuvės lentynose puikuojasi konservuoti produktai?
– Žiemai ruošiuosi konservuodama įvairias daržoves. Šįmet buvo itin gausus cukinijų derlius, todėl iš jų viriau uogienę ir mišrainę. Išskirtinis mano patiekalas – pomidorai, konservuoti su svogūnais ir želatina. Juos mėgstu ne tik aš, bet ir bičiulės. Stiklainį šių pomidorų dažnai joms įteikiu Kalėdų proga.
Rūkytos vištienos salotos
Patiekalui reikės:
rūkytos vištos šlaunelės,
stiklinės ryžių,
50 g skrudintų saulėgrąžų,
150 g skrudintų žemės riešutų su prieskoniais,
3 šaukštų neriebaus majonezo,
druskos,
kario,
pipirų,
petražolių.
Išvirkite ryžius, nedideliais gabalėliais supjaustykite rūkytą vištieną, suberkite riešutus ir saulėgrąžas. Viską sumaišykite su majonezu.
Pagardinkite druska, kariu, pipirais ir papuoškite petražolėmis.