Lietuviška šampano šventė nustebino net prancūzus

2016 m. rugsėjo 23 d. 14:36
Šampano šventė Vilniuje sulaukė neįtikėtino pasisekimo. Šio legendinio putojančio gėrimo kultūra besidominčių žmonių gausa maloniai nustebino net renginio organizatorius ir svečius iš Prancūzijos
Daugiau nuotraukų (11)
Šventė truks dvi savaites. Prasidėjus antrajai savaitei Vilniuje vyko šventės ir šampano kultūros Lietuvoje aptarimas. Taip pat specialiai iš Prancūzijos atvykusių keturių šampano namų atstovai pristatė savo atstovaujamus gėrimus ir jų gamintojus. 
Tikslas – šviesti visuomenę
Šios savaitės renginiuose lankosi „Devaux“, „Leclerc Briant“, „Jacquart“ ir „Philipponnat“ namų atstovai.
Juos į Lietuvą pakvietęs renginio organizatorius, „Konjako namų“ vadovas Juozas Kabašinskas supažindino visus su šventės istorija, papasakojo apie šampano kultūros augimą Lietuvoje ir džiaugėsi sėkmingu renginiu.
„Visi šios Šampano šventės renginiai organizuojami tik edukaciniais, o ne komerciniais tikslais. Siekiame padėti žmonėms atrasti naujus skonius, susipažinti su šampano kultūra, gamyba, rūšimis ir t.t. Svarbu, kad jie imtų vertinti kokybę, o ne kiekybę, lavintų skonį ir, žinoma, puikiai praleistų laiką“,- kalbėjo organizatorius J.Kabašinskas.
Šią savaitę su Lietuvos šampano gerbėjais susitikti atvykę šampano namų atstovai žavėjosi tokia iniciatyva ir kiekvienas atskleidė savo atstovaujamų namų ypatybes.
Svarbiausia tai, kas butelyje
„Nors Lietuva – dar kylanti šampano rinka, čia esame ir su „Konjako namais“ dirbame visus 10 metų“,- pasakojo „Philipponnat“ šampano namų atstovas Thomasas Jorezas.
Svečia atstovauja šeimos, kurioje vynuogių augimo tradicijos puoselėjamos nuo pat 1522 m., namams.
Puoselėjantys tradicijas ir didžiuodamiesi išskirtiniais vynuogynais šių namų vadovai savo aistra ir talentu vadina gebėjimą atskleisti geriausias uogų ir jų augimo aplinkos savybes. Jų šūkis: „Vienintelė mūsų rinkodaros priemonė yra tai, kas butelio viduje“.
„Mums priklauso 17 ha vynuogynų puikiose Ajaus ir Marėjaus vietovėse. Dalį uogų perkame iš patikimų partnerių. Naudojame visas tris uogas: pusė vynui naudojamų vynuogių yra 'Pinot Noir', trečdalis – 'Chardonnay', o likusios – 'Pinot Meunier'.
Ką brandindami darome ypatingai, tai naudojame Burgundijos ąžuolo statines – ne naujas, o tas, kuriose dvejus metus prieš tai jau brendo vynas. Po septynerių metų naudojimo medienoje atsiveria poros ir vynas oksiduojasi, tad kas tiek laiko statinės yra keičiamos.
Taigi, dalį rezervinių vynų brandiname šiose ąžuolinėse, dalį – nerūdijančio plieno statinėse ir kurdami šampaną maišome šiuos vynus. Taip atrandamas nepaprastas skonio balansas“, – pasakojo „Philipponnat“ atstovas.
Beje, šie šampano namai buvo vieni pirmųjų, ant kiekvieno butelio etiketės pradėję rašyti pagrindinių naudotų vynuogių derliaus metus, naudojamo cukraus kiekį ir mielių nuosėdų pašalinimo (disgorgement) datą.
„Tai – kokybės simbolis. Tikime, jog šampano gurmanams svarbu žinoti, ką konkrečiai jie geria – kiek laiko kuriame procese buvo brandinamas gėrimas“, – sakė T.Jorezas.
Vienija net 1800 vynuogių augintojų
„Jacquart“ – nuo 1962 m. žinomas prekinis ženklas, išsiskiriantis moderniu požiūriu ir gaivaus, elegantiško skonio šampanu.
„Mums priklauso net 2400 ha vynuogynų, esančių daugiau nei 60 skirtingų kaimelių. Esame daugiausiai vynuogynų turintys namai visame Šampanės regione.
„Jacquart“ „šeimą“ sudaro net 1800 vynuogių augintojų, visus juos vienija požiūris į darbą, aistra vyndarystei, atsidavimas“, – teigė atstovė Laurence Alamanos.
Siekdami aukščiausios kokybės, rūpindamiesi regiono ateitimi, namai jau daugiau nei 10 metų yra įsipareigoję išlaikyti ekologinę pusiausvyrą – jie ypač atsakingai puoselėja savo vynuogynus.
„Kadangi mums priklausantys kaimeliai yra išsidėstę per visą regioną, galime džiaugtis vynuogių įvairove.
Siekiame atskleisti kiekvieno plotelio unikalią vynuogių augimo aplinką (terroir), parodyti įvairovę, tuo pačiu, naudojant skirtingų skonių, poskonių ir aromatų vynus, sukurti be galo harmoningo, unikalaus skonio šampaną.
Visada naudojame tik pirmo spaudimo sultis (cuvee), natūralias mieles, ilgai (mažiausiai 3-6 metus) brandiname šampaną“,- gamybos subtilybes įvardijo L.Alamanos.
„Jacquart“ – labai dinamiškas prekinis ženklas: jaunatviškas, išradingas, atviras pasauliui, tačiau niekada nedarantis kompromisų aukojant kokybę. Pagamindami 4 milijonus butelių per metus, namai savo šampanu džiugina apie 50 pasaulio valstybių gurmanų.
Gamina tik iš pirmo spaudimo sulčių
„Gali pasirodyti keista, tačiau atstovauju ir „Devaux“ šampano namams, jie priklauso tai pačiai grupei, kaip ir „Jacquart“. Kaip bebūtų, šie šampanai labai skirtingi“, – dar vienus namus pristatė L.Alamanos.
„Devaux“ — 1846 m. įkurti šampano namai, Devaux šeimai priklausę iki pat 1987 m. Tuomet namai buvo prijungti prie „Union Auboise“ kooperatyvo.
Šiuo metu tai labai aukštai vertinamas, didžiausias kooperatyvas pasikeitusiu pavadinimu – „Groupe Vinicole Champagne DEVAUX“, esantis subregione Kot de Bare (Cote des Bar). „Mums priklauso net 1400 ha vynuogynų, jungiame apie 800 vynuogių augintojų. „Devaux“ – tai puikiai vertinamas prekinis šampano ženklas, jo gamybai naudojame tik nuosavą vynuogių derlių.
Mūsų išskirtinumas – labai elegantiškas, subtilios tekstūros šampanas. Gamyboje naudojame tik geriausios kokybės, pirmo spaudimo (cuvee) 'Pinot Noir' bei 'Chardonnay' vynuogių sultis.
Siekdami atskleisti geriausias jų savybes, unikalią savo vynuogyno augimo aplinkos (terroir) kultūrą, ne tik puoselėjame senas gamybos tradicijas, bet vertiname ir modernumą — nuolat tobulėjame, naudojame inovatyvią įrangą“,- kalbėjo atstovė.
Ypatingai išsiskiria jų gaminamų šampanų serija „D de Devaux“: šių vynų gamybai naudojamos uogos tik iš 100 ha ploto, fermentacija atliekama ąžuolo statinėse, rezerviniai vynai taip pat laikomi didelėse ąžuolinėse talpose, o antrinė fermentacija trunka ne mažiau kaip 4 metus.
„Devaux“ šampano namai yra vertinami viso pasaulio mėgėjų bei gurmanų, o šampaną tiekiame tik patikimiems gėrimų butikams bei geriausiems pasaulio restoranams. Turime kuo didžiuotis“, – sakė L.Alamanos.
Namams vadovauja ir profesorius
Taip pat renginio metu prisistatė „Leclerc Briant“ – sertifikuoti (nuo 1980 m.) biodinaminiai, ekologiški šampano namai, kurių tikslas – kurti unikalų, inovatyvaus stiliaus šampaną, sujungiant didelį dėmesį detalėms (tiek laukuose, tiek gamyboje) bei nepaprastą pagarbą ir rūpestį gamtai, natūraliai vynuogių augimo aplinkai.
„Esame nedideli, apie 100 tūkst butelių kasmet pagaminantys, tačiau puikiai vertinami namai, išsiskiriantys ne tik biodinamiškumu, bet taip pat – plačiu vieno plotelio (angl. single vineyards) šampanų pasirinkimu“,- prisistatė atstovė Helene Charbaut.
Namams priklauso apie 30 ha Premier Cru vynuogynų, kitą dalį reikiamo derliaus jie perka iš patikimų, būtinai ekologiškų, biodinaminių ūkių.
„Kitas faktas, kurį labai svarbu paminėti, yra tas, kad namams vadovauja regione daugybę metų žinomas profesionalas Frederickas Zeimettas bei daug metų mus konsultuojantis enologas, biodinaminio šampano ekspertas Hervé Jestinas.
Tai – aukščiausio lygio profesionalai, kurių dėka kuriamas nepriekaištingas, puikiai vertinamas šampanas“, – neabejoja H.Charbaut.
Norėtų daugiau panašių renginių
Besidžiaugdamas antrus metus iš eilės Lietuvos gurmanų dėmesio sulaukiančiu renginiu, J.Kabašinskas teigė, kad šiais metais jame sudalyvavo apie 500 žmonių.
„Lietuvai tai – nemažas skaičius, ypač turint mintyje, kad pristatome tik geriausius šampanus.
Man labai malonu prisidėti prie šampano kultūros puoselėjimo mūsų šalyje. Žmonės vis užsimena, kad norėtų daugiau panašių renginių.
Džiaugiuosi, kad prancūzai taip noriai lankosi, dalijasi patirtimi, o lietuviai taip domisi“, – sakė J. Kabašinskas.
šampanasŠventėJuozas Kabašinskas
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.