Tokių taisyklių privalo laikytis Gurmanų gildijos nariai. Kad tai nėra
labai paprasta, jie įsitikina kas mėnesį susirinkę vakarienės viename
Lietuvos restoranų.
Pastabos – tik po vakarienės
Vakarienės metu paprastai ragaujama po kelias vyno rūšis, todėl mažiau
patyrę gurmanai nesusilaiko nepakėlę stiklinės su vandeniu. Prie stalo
kartais pasigirsta ir komentarų, kad vieną ar kitą patiekalą reikėtų
gaminti kitaip.
Tačiau apžvelgti ir įvertinti patiekalus svečių išrinktas atstovas
gali tik vakarienės pabaigoje.
Įvertinti Vilniaus restorane „Salvete city“ vykusią vakarienę teko
Gurmanų gildijai priklausančiai dainininkei Nomedai
Kazlauskaitei-Kazlaus.
Midijos – su paslaptimi
„Smagu būti Vilniaus širdyje ir dalyvauti itališkame gyvenime“, –
operos solistė itališkos virtuvės restorano aplinką. Jo virtuvėje
šeimininkauja praėjusiais metais iš Sardinijos į Lietuvą atvykęs
profesionalus virėjas Antonio Serra.
Gurmanų gildijos narius labiausiai nustebino midijos valgomose
geldelėse, kuriomis jie buvo vaišinami dar prie įėjimo į restoraną.
Ragaudami geldeles, jie ilgai svarstė, iš ko jos pagamintos.
Ragaudami veršiuko širdies kapotinio su ožkos sūriu ir juodųjų serbentų
ir baltųjų pipirų šerbetu, gurmanai svarstė, jog šiam patiekalui reikėtų
intesyvesnio skonio. „Visi svarstėme apie skirtingus priedus, bet
nusprendėme, kad dar reikia padirbėti“, – stalo kaimynų nuomonę išsakė
N.Kazlauskaitė-Kazlaus.
Daugiausiai komplimentų jie skyrė ėrienai, kuri buvo patiekta su
šiauduose rūkytų bulvių piurė ir mangų ir džino padažu. „Mangų ir džino padaže
ieškojome daugiau džino, bet džinas kaip vyrai – greitai išgaruoja“,
– šypsojosi operos solistė.
Prietaiso ieškojo visa šeima
Ji pasidžiaugė paragavusi naminių makaronų su šviežiu tunu ir saulėje
džiovintais pomidorais, nes šviežių makaronų Vilniaus restoranuose
rasti nelengva.
Restorano šeimininkai svečiams pristatė ne tik makaronus, bet ir jų
gaminimo prietaisą, vadinamą „Chitarra“, nes garsas, kai per jį braukoma
tešla, primena gitaros skambesį.
Šį prietaisą gamina tik Florencijos amatininkai, todėl jo paieškos
užtruko kelis mėnesius. Į Italiją nuvykusi restorano savininkė Alvyda
Eigminienė šalia Florencijos aplenkė daugybę parduotuvių, bet šio
prietaiso nerado.
Tik vėliau su pažįstamais susisiekęs virtuvės šefas A.Serra sužinojo,
kur jį galima įsigyti, o į Vilnių jį pargabeno Italijoje studijuojanti
šeimininkų dukra.
„Taip išėjo, kad šis patiekalas – mūsų visų kūrybinis darbas“, –
pasakojo A.Serra.
Laukiami ir užsienio restoranuose
Gurmanų gildija Lietuvoje veikia dešimt metų, o jai priklauso apie 80
narių – menininkų, medikų, verslininkų bei restoranų savininkų. Jų
nėra labai daug, nes kas mėnesį vaikščioti į vakarienes ne visiems
užtenka laiko. Be to, mokėti reikia ne tik už vakarienes, bet ir už
buvimą Gurmanų gildijos nariu. Metų mokestis – apie 170 eurų.
Gurmanų gildijos pažymėjimus jos nariai vežasi ir keliaudami į užsienį.
Jie turi su Gurmanų gildija bendradarbiaujančių restoranų sąrašus,
kuriose gali sulaukti ne tik nemažų nuolaidų, bet ir asmeninio virtuvės
šefo dėmesio.
Gurmanų gildija – tarptautinė gastronomijos asociacija „Chaine des
Rotisseurs“ buvo įkurta Paryžiuje ir gyvuoja jau daugiau
kaip 750 metų.