Gurmanams per vakarienę nevalia pakilti nuo stalo

2016 m. rugpjūčio 25 d. 18:12
Pastabos – tik po vakarienės
Daugiau nuotraukų (24)
Tokių taisyklių privalo laikytis Gurmanų gildijos nariai. Kad tai nėra labai paprasta, jie įsitikina kas mėnesį susirinkę vakarienės viename Lietuvos restoranų.
Pastabos – tik po vakarienės
Vakarienės metu paprastai ragaujama po kelias vyno rūšis, todėl mažiau patyrę gurmanai nesusilaiko nepakėlę stiklinės su vandeniu. Prie stalo kartais pasigirsta ir komentarų, kad vieną ar kitą patiekalą reikėtų gaminti kitaip.
Tačiau apžvelgti ir įvertinti patiekalus svečių išrinktas atstovas gali tik vakarienės pabaigoje.
Įvertinti Vilniaus restorane „Salvete city“ vykusią vakarienę teko Gurmanų gildijai priklausančiai dainininkei Nomedai Kazlauskaitei-Kazlaus.
Midijos – su paslaptimi
„Smagu būti Vilniaus širdyje ir dalyvauti itališkame gyvenime“, – operos solistė itališkos virtuvės restorano aplinką. Jo virtuvėje šeimininkauja praėjusiais metais iš Sardinijos į Lietuvą atvykęs profesionalus virėjas Antonio Serra.
Gurmanų gildijos narius labiausiai nustebino midijos valgomose geldelėse, kuriomis jie buvo vaišinami dar prie įėjimo į restoraną. Ragaudami geldeles, jie ilgai svarstė, iš ko jos pagamintos.
Ragaudami veršiuko širdies kapotinio su ožkos sūriu ir juodųjų serbentų ir baltųjų pipirų šerbetu, gurmanai svarstė, jog šiam patiekalui reikėtų intesyvesnio skonio. „Visi svarstėme apie skirtingus priedus, bet nusprendėme, kad dar reikia padirbėti“, – stalo kaimynų nuomonę išsakė N.Kazlauskaitė-Kazlaus. Daugiausiai komplimentų jie skyrė ėrienai, kuri buvo patiekta su šiauduose rūkytų bulvių piurė ir mangų ir džino padažu. „Mangų ir džino padaže ieškojome daugiau džino, bet džinas kaip vyrai – greitai išgaruoja“, – šypsojosi operos solistė.
Prietaiso ieškojo visa šeima
Ji pasidžiaugė paragavusi naminių makaronų su šviežiu tunu ir saulėje džiovintais pomidorais, nes šviežių makaronų Vilniaus restoranuose rasti nelengva.
Restorano šeimininkai svečiams pristatė ne tik makaronus, bet ir jų gaminimo prietaisą, vadinamą „Chitarra“, nes garsas, kai per jį braukoma tešla, primena gitaros skambesį.
Šį prietaisą gamina tik Florencijos amatininkai, todėl jo paieškos užtruko kelis mėnesius. Į Italiją nuvykusi restorano savininkė Alvyda Eigminienė šalia Florencijos aplenkė daugybę parduotuvių, bet šio prietaiso nerado.
Tik vėliau su pažįstamais susisiekęs virtuvės šefas A.Serra sužinojo, kur jį galima įsigyti, o į Vilnių jį pargabeno Italijoje studijuojanti šeimininkų dukra. „Taip išėjo, kad šis patiekalas – mūsų visų kūrybinis darbas“, – pasakojo A.Serra.
Laukiami ir užsienio restoranuose
Gurmanų gildija Lietuvoje veikia dešimt metų, o jai priklauso apie 80 narių – menininkų, medikų, verslininkų bei restoranų savininkų. Jų nėra labai daug, nes kas mėnesį vaikščioti į vakarienes ne visiems užtenka laiko. Be to, mokėti reikia ne tik už vakarienes, bet ir už buvimą Gurmanų gildijos nariu. Metų mokestis – apie 170 eurų.
Gurmanų gildijos pažymėjimus jos nariai vežasi ir keliaudami į užsienį. Jie turi su Gurmanų gildija bendradarbiaujančių restoranų sąrašus, kuriose gali sulaukti ne tik nemažų nuolaidų, bet ir asmeninio virtuvės šefo dėmesio.
Gurmanų gildija – tarptautinė gastronomijos asociacija „Chaine des Rotisseurs“ buvo įkurta Paryžiuje ir gyvuoja jau daugiau kaip 750 metų.
gurmanaiGurmanų gildijavakarienė
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.