Šiandien Šampanės regione yra net 120 ūkių, esančių ar siekiančių tapti organiniais.
Lietuviai jau spėję susipažinti su tokių ūkių šampanais – jų rinkoje yra apie dešimt. Iki šiol tai buvo tik baziniai šampanai, tačiau neseniai pasaulio rinkai pristatytas pirmasis organinis prestižinis cuvee!
1875 m. įkurtų, nuo 2009 m. biodinaminiais sertifikuotų „Marguet Pere & Fils“ šampano namų (net 3 garsių vyndarių!) kūrinys „Sapience“ jau sulaukė ir pirmų kritikų įvertinimo: 100 balų iš 100!
Šampano namų vadovą Benoit Marguet ūkį organiniu paversti paskatino dukros liga – ji 2006 m. susirgo leukemija, tam poveikį galėjo turėti aplinkoje naudoti chemikalai.
Šiandien dukra sveika, o jis džiaugiasi buvusiu sprendimu ir pasižymi išties neeiline vyndarystės filosofija.
B.Marguet tiki, jog vynmedys, vynuogė – visai kaip žmonės: jie turi savo energiją, yra jautrūs, reikalauja rūpesčio, jiems įtakos turi ir astralinė padėtis.
Kurdamas šampaną Benoit taiko šamanizmo principus ir teigia, kad stengiasi taip, tarsi kurtų pačius natūraliausius vaistus žmogui. Jis tiki vandens atmintimi, homeopatija, augalų galia... Ir daro viską, jog šampane atsiskleistų geriausios dirvožemių, vynuogių, augimo aplinkos ir gamtos savybės.
Kokius šamanizmo principus taiko, kaip kuriamas ekologiškas šampanas, praktiškai neturintis sulfitų?
Kuo ypatingas pirmasis rinkoje organinis prestižinis cuvee? Apie visa tai pasakoja „Marguet Pere & Fils“ šampano namų vadovas (5-os šeimos kartos atstovas) Benoit Marguet.
- Turite Ecocert ir Demeter organinio, biodinaminio ūkio sertifikatus. Gal galite papasakoti, kas Jums yra biodinamika, kuo ypatinga Jūsų vynuogynų priežiūra, šampanų gamyba? Kokį ryšį tai turi su šamanizmu?
– Taip, iš tiesų turime šiuos sertifikatus, jais patvirtinti ūkiai sudaro vos 0,5 proc. visų Šampanės apeliacijų.
Biodinaminis ūkininkavimas – tai visų pirma didžiulis dėmesys augalams, dirvožemiui, gerbiant juos tarsi žmones. Nenaudojame jokių chemikalų, o pasitelkiame gamtos turtus – žolelių nuovirus, eterinius aliejus...
Žemę ariame tik arkliais, gerbiame ir puoselėjame natūralų floros bei faunos balansą, naudojame tik natūralias mieles, nenaudojame arba beveik nenaudojame sulfitų.
Tikiu, kad, pasiekęs vidinę dvasinę ramybę, gali užmegzti ryšį su augalais. Tai tokie šamanizmo principai.
Vynuogynai, kaip ir gyvūnai, yra jautrūs astralinei įtakai, o vynmedžių šaknys – tarsi stiprus tų vynuogynų inkaras į žemę. Šios dvi priešingos jėgos, jų ryšys – tai galima rasti vynuose.
Šampaną kuriu taip, lyg gaminčiau pačius natūraliausius vaistus žmogui. Visada tai darau tik puikiai, pozityviai nusiteikęs, tikiu, kad šis gėrimas skirtas ne tik aromatiniams malonumams, bet ir gerovės žmonėms atnešimui (žinoma, ne per alkoholį, o natūralias vynuogių savybes, visus dvasinius elementus).
Biodinamika taip pat labai susijusi su homeopatija, nors yra daugybė skeptiškų žmonių, aš nuoširdžiai tikiu jos efektu.
- Ūkį organiniu paversti Jus paskatino dukros liga?
– Taip, mano jaunesnioji dukra, būdama vos 2,5 metų, susirgo leukemija.
Mokyklėlė, kurią ji tuomet lankė, buvo visai greta kitų augintojų vynuogynų, kuriuose buvo naudojama daug chemikalų ir tai turėjo reikšmės vėžio atsiradimui. Tiesa, apie organinės ūkininkystės vystymą svarsčiau gerokai anksčiau, tačiau buvo sunku gauti tėvų sutikimą.
Po dukters ligos buvau kategoriškas: arba tampame biodinaminiu ūkiu, arba pasitraukiu iš vyndarystės... Tėvai pasiryžo pokyčiams ir galėjau įgyvendinti savo sumanymą.
- Papasakokite daugiau apie savo vynuogynus.
– Mūsų namams priklauso 8 hektarai vynuogynų: 7,3 ha Ambonnay (Lieux dits ploteliai: Les Saints Remys, Les Beurys, Les Crayères, La Grande Ruelle, Les Bermonts, Le Parc bei kt.) ir 0,7 ha Bouzy (Lieux dits ploteliai: Les loges, Les Hannepés); visi Grand Cru.
Vynuogynai gana seni, jų „amžiaus“ vidurkis – net 38 metai. Auginame bei gamyboje naudojame 'Pinot Noir' ir 'Chardonnay' vynuoges.
- Ar gamybai užtenka užauginamo derliaus, ar dalį uogų perkate iš kitų augintojų? Kaip juos atsirenkate?
– Kasmet perkame nuo 10 iki 20 proc. gamybai reikiamo derliaus. Žinoma, visada tik iš sertifikuotų organinių, biodinaminių ūkių.
Renkamės senus vynmedžius, geroje vietoje (kalno viršūnėse) esančius vynuogynus. Svarbiausia – kokybė ir patikimumas.
- Neseniai atnaujinote ne tik šampanų etiketes, bet ir visą asortimentą. Kas pasikeitė, kodėl priimtas toks sprendimas?
– Asortimentą keitėme, siekdami labiau atskleisti unikalias kiekvieno plotelio (Lieux-dits) savybes, išskirtinumą.
Beveik visi šampanai – atskirų plotelių, vienerių metų. Le Parc (1.36 ha 'Chardonnay' uogų, vynmedžiai pasodinti 1982 m.), La Grand Ruelle (0.50 ha 'Pinot Noir', pasodintų 1967 m.), Les Crayeres (1.13 ha 'Pinot Noir', pasodintų 1958, 1970 ir 1974 m.) bei Les Crayeres (0.71 ha 'Chardonnay', pasodintų 1970 m.) – tai, kieno unikalumą taip norėjau parodyti.
Šampanai taip ir vadinasi, atskleidžiant, kurio vynuogyno ir kurių metų derliaus yra gėrimas. Na, o skirtingų sumaišytų vynų kūrinys „Shaman“ atskleidžia tai, ką jau papasakojau – taikomą šamanizmo techniką.
- Ar tiesa, jog prie pirmojo organinio prestižinio cuvee kūrimo prisidėjo net 3 vyndariai?
– Taip, pirmasis organinis prestižinis cuvee „Sapience“ – net trijų vyndarių, vynuogių augintojų kūrinys. 50 proc. 'Chardonnay' uogų priklauso Davidui Leclapartui iš TREPAIL kaimelio (Premier Cru), 25 proc. 'Pinot Noir' – Benoit Lahaye iš BOUZY kaimelio (Grand Cru) ir 25 proc. 'Pinot Meunier' – Vincentui Lavaliui iš CUMIERES kaimelio (Grand Cru)“.
Pirmąjį „Sapience“ sukūrėme iš 2006 m. derliaus, o dabar pristatėme 2007 m. „Sapience“ šampaną. Be jokio pridėtinio cukraus!
Šis šampanas – tai nuostabi gamtos ir žmogaus alchemija, gyvybės energija, sąmonę žadinanti laisvė.
- Neseniai sulaukėte ir pirmojo vyno kritiko įvertinimo. Pasidalinkite juo?
– Žinoma! Garsus vyno ir maisto kritikas iš Suomijos Jukka Sinivirta „Sapience 2006“ šampanui davė 100 balų (iš 100 galimų)!
Štai trumpas jo komentaras: „Subtiliai minerališkas; skonis unikaliai intensyvus, harmoningas, subalansuotas; aiškiai juntami vaisių aromatai. Juntami ąžuolo, riešutų, grietinėlės ir įvairių (džiovintų ir šviežių) vaisių poskoniai. Iš daugiau nei 2000 šampanų, kuriuos esu ragavęs, tik 10 buvo tokio ypatingo skonio – neabejotinai verto 100 balų!“.
Toks įvertinimas, be abejonės, labai mus pradžiugino!
- Naujas pristatomas šampanas – visai be cukraus, kiti – arba taip pat, arba su minimaliu jo kiekiu; visada natūralios mielės. O kiek sulfitų naudojate gamyboje?
– Sulfitų gamyboje apskritai nenaudojame, tad realiai jų kiekis – nulinis, tačiau šiek tiek sulfitų susidaro natūraliai, tad gali pakilti ir iki 30 mg.
Kaip bebūtų, tai iš tiesų mažas kiekis, įprastai šampane būna iki 100 mg sulfitų.
Kaip mums pavyksta? Receptų atskleisti negaliu, tačiau atradome būdus, kaip padėti vynui priimti deguonį (vengiant bereikalingos oksidacijos), pakelti savo pačio auto imuninę sistemą... Svarbu ir tai, jog vyną brandiname tik mažų talpų statinėse.
- Ant kiekvieno Jūsų butelio – daugybė informacijos. Vynuogių rūšis, derliaus metai, cukraus kiekis, mielių nuosėdų pašalinimo (disgorgement) data, net skaičius, kiek tokių butelių tais metais sukurta. Kodėl Jums tai svarbu?
– Visų pirma, tai yra faktai, kuriuos aš asmeniškai noriu žinoti, ragaudamas šampaną. Juk vynuogynai – gyvi, jie kinta kiekvieną sezoną, kartu – ir tai, kas iš jų derliaus sukuriama.
Žinoma, visos informacijos suteikimas vartotojui – nemažai laiko reikalaujantis darbas, paprastai tuo rūpinuosi aš pats: vėlais vakarais ar naktimis suvedinėju šią informaciją, t.y. darau tai poilsio sąskaita... Tačiau nuoširdžiai tikiu žinojimo svarba!
„Marguet Pere & Fils“ šampano namų atstovas Lietuvoje, „Cognac Boutique“ parduotuvės vadovas Juozas Kabašinskas džiaugiasi Lietuvos rinkai pristatydamas pirmąjį prestižinį organinį cuvee.
Jis sako, jog bene kiekvienam šampano gurmanui pažįstamas terminas „prestige cuvee“ – tai nieko nestebina.
Tačiau pirmą kartą – organinis, biodinaminis „prestige cuvee“, o dar kurtas net kelių žinomų vynuogių augintojų!
J. Kabašinskas pasakojo, kad „Marguet Pere & Fils“ šampano namams atstovauja nuo 2006 m., o su B.Marguet susitinka kasmet kelionės į Šampanę metu.
Mūsų šalies gurmanams pristatomo šių namų šampano kiekis – vis dar ribotas, tačiau kasmet pavyksta išsiderėti vis daugiau butelių. Tai, kad gauname keliolika butelių iš 600, skirtų visam pasauliui, parodo, kad B.Marguet labai tiki ir vertina Lietuvos rinką.
J. Kabašinsko teigimu, „Marguet Pere & Fils“ Lietuvos gerbėjų dėmesį pelnė dėl ypač natūralaus, minerališko, tyro skonio ir neeilinės šampano namų savininko filosofijos.
Beje, šį šampaną vertina ir pasaulio kritikai: Prancūzijos žurnalas LE REVUE DU VIN DE FRANCE „Marguet Pere & Fils“ įtraukė į 20 geriausių vynuogių augintojų – šampano gamintojų sąrašą (17 vietoje).