O gal jau buvote Amerikoje ir spėjote išūžti visiems savo artimiesiems, draugams ir pažįstamiems ausis apie tai, kokia tai nuostabi šalis ir kaip būtinai ketinate į ją grįžti?
Nuo šiol dalelę Amerikos galėsite pajusti ir Vilniuje, mat sostinės centre duris atvėrė amerikietiškos virtuvės restoranas-baras „Sliders“.
Tokį restoraną nusprendusi Lietuvoje atidaryti niujorkiečių pora žada, kad čia bus galima paragauti tikrojo amerikietiško maisto ir gėrimų, kurį Jungtinėje Karalystėje kulinarijos mokslus baigęs Jonas Palekas ketina gaminti iš kuo natūralesnių, ekologiškų produktų.
Restoraną ketinta atidaryti jau birželio 1 dieną. Tačiau gyvenimas taip pakoregavo planus, kad atidarymas nusikėlė į liepos 4-ąją, kuomet švenčiama JAV nepriklausomybės diena.
Maži gerkle slystantys mėsainiai
„Sliders“ restoranas atsidarė Vilniaus gatvės 35 numeriu pažymėtame name. Anksčiau čia buvo vyninė, vėliau – tinklinė picerija. Dabar čia bus pardavinėjamas amerikietiškas maistas. Tad koks gi jis?
Vienas pagrindinių patiekalų bus maži mėsainiai, angliškai vadinami taip pat, kaip ir naujasis restoranas – „sliders“. Slaideriai – tai nedideli, apie 5 cm skersmens mėsainiai, pirmąkart pagaminti JAV tinkliniame mėsainių restorane „White Castle“.
Pavadinimas „slider“ kildinamas iš angliško žodžio „slide“, reiškiančio slysti. Taigi, slaideriai yra rieboki maži mėsainiai, kurie lengvai slysta gerkle.
„Sliders“ restorane šiuos JAV populiarius mažus mėsainius ketinama gaminti iš bulvinių bandelių, kurias pagal specialiai šiai maitinimo įstaigai sukurtą receptą keps viena Vilniuje gyvenanti už lietuvio ištekėjusi kanadietė.
Savo kepyklėlėje ši moteris keps ir daugiau išskirtinių ekologiškų duonos gaminių, kuriais žadama prekiauti minėto restorano parduotuvėlėje.
Bus legendinių sparnelių
Naujajame restorane bus tiekiami ir JAV labai populiarūs aštrūs amerikietiški vištienos sparneliai (angl. „Buffalo wings“).
Šis patiekalas turėtų būti tikra palaima mėgstantiems aštrų maistą. Kad sparneliais galėtų pasimėgauti visi, ne tik išskirtinai aštraus maisto mėgėjai, jie bus pateikiami trijų aštrumo lygių: švelnesni, aštresni ir labai aštrūs.
Restorano savininkė pasakojo, kad Vilniuje jiems taip ir nepavyko rasti tikrų aštrių amerikietiškų vištienos sparnelių, tad jų tikslas – savo svečiams pasiūlyti tokį patiekalą, kuris yra kuo panašesnis į autentišką.
Ieškodami geriausio sparnelių recepto savininkai ir virtuvės vadovas bei meniu sudarytojas jų ragavo ne vienoje skirtingoje vietoje.
Nuvažiavo ir į patį Bafalą – miestą Niujorko valstijoje, kuriame šis populiarus patiekalas ir atsirado. Pirmąkart šiame mieste juos pagamino Teressa Bellissimo savo bare „Anchor Bar“.
Bafalo sparneliai yra gruzdinti vištienos peteliai arba vidurinė sparnelių dalis, apipilta aštriu acto ir Kajeno paprikų bei sviesto padažu. Paprastai šie sparneliai patiekiami su morkų arba salierų lazdelėmis bei mėlynojo sūrio padažu.
Sugrąžins regiono patiekalus
Restorane-bare „Sliders“ bus ir kitų Amerikoje populiarių bei mėgstamų patiekalų tokių, kaip kopūstų salotos
„Coleslaw“, sriubos, kurią žadama virti ilgai – net 15-18 valandų.
Be abejonės, bus neapsieita ir be tokių iš Rytų Europos kilusių patiekalų, kaip beigeliai ar pastrami jautiena, kuriuos anapus Atlanto išpopuliarino iš šių kraštų kilę ir į JAV emigravę žydai. Tiek apie pastrami, tiek ir apie beigelius porale lrytas.lt esame pasakoję jau anksčiau.
Smaližiams žadama tiekti ir tikrus niujorkietiškus pieno kokteilius, o taip pat ir vadinamuosius „Jell-o shots“ – vieno ypo želė konsistencijos alkoholinius kokteilius.
Tokius kokteilius šeštajame dešimtmetyje sukūrė JAV kariuomenėje tarnavęs Tomas Lehreris.
Kokteilių idėja kilo prieš Kalėdų vakarėlį, kuriame buvo uždrausta vartoti alkoholinius gėrimus. Ieškodami būdų apeiti draudimą T.Lehreris su bičiuliu sugalvojo alkoholinius sumaišyti su vaisine želė.
Taip pagamintą alkoholį bičiuliai be vargo atsinešė į vakarėlį – apsauga nė neįtarė, kokios buvo jų atsineštų desertų sudedamosios dalys.
Vizija – ekologiški produktai
Ir nors amerikietiško maisto restoraną sunku įsivaizduoti be tokių gaiviųjų gazuotų gėrimų, kaip „Coca-Cola“, „Sliders“ savininkai žada pasistengti, kad šio gėrimo pas juos nebūtų, nes esą jis per daug sintetinis.
Norintiems atsigaivinti bus siūlomi kitokie gaivieji gėrimai, kurių dalį bus galima pasiruošti patiems, tarp jų – ekologiška kola, kurioje bus mažiau cukraus, o ir pats cukrus – rudasis.
Restoranų savininkų vizija yra sukurti restoraną, kuriame būtų naudojama kaip įmanoma daugiau ekologiškų, vietinių produktų, o maistas gaminamas, atsižvelgiant į sezoniškumą.
Todėl net ir dauguma čia parduodamų alkoholinių gėrimų: vynų, alaus ar degtinės bus parinkti laikantis šio principo.
Užduotis – pirmenybę teikti ekologiškiems produktams, amerikiečių nuomone, Lietuvoje yra nesunkiai įgyvendinama. Juk mūsų šalyje yra daug ekologiškų ūkių, o lietuviams esą dar pakankamai įprasta valgyti chemiškai neapdorotą maistą be jokių sintetinių priedų.
JAV irgi yra žmonių, besistengiančių maitintis sveiku, ekologiškai užaugintu maistu, bet tai esą amerikiečiams nebėra taip natūralu, kaip lietuviams.
„Ar žinote, kada Niujorke pasirodo pirmosios braškės?“ – paklausė naujojo restorano savininkė ir čia pat atsakė: „7 valandą ryto, kada atsidaro prekybos centrai“.
Ekologiškumo naudą patyrė patys
Patys „Sliders“ savininkai jau apie du dešimtmečius laikosi principo vartoti kuo sveikesnius, švaresnius ir ekologiškesnius produktus.
Toks gyvenimo būdas esą davė nemažai vaisių: labai sutvirtėjo visų imunitetas, o jauniausiasis šeimos sūnus, gimęs jau šeimai pradėjus gyventi sveikai, nepaveldėjo įgimtos ydos – siauro viršutinio žandikaulio, kurią turėjo abi vyresnės jo seserys.
Įsitikinę ekologiškumo nauda „Sliders“ savininkai tokį gyvenimo būdą ketina propaguoti ir populiarinti Vilniuje. O kodėl restoranas bus amerikietiško maisto?
„Nes mes patys amerikiečiai ir tokią virtuvę geriausiai pažįstame. Atidarome amerikietiško maisto restoraną Vilniuje ir tam, kad tiesiog būtų įdomiau“, – šyptelėjo restorano bendrasavininkė.