Palangos restorano šefas: menkė – ne mažiau populiari už lašišą

2016 m. birželio 21 d. 12:17
Kai tik turi laisvo laiko, Palangos restorano „Onoré“ virtuvei vadovaujantis Bernardas Anužis lekia žvejoti – Klaipėdoje užaugusiam restorano šefui tai geriausias poilsis po darbų. Tačiau sugautos žuvies nevalgo – paleidžia ją atgal į vandenis.
Daugiau nuotraukų (18)
„Žvejoti mėgstu ežeruose, o valgyti labiausiai patinka jūros žuvį“, – prisipažino Bernardas, ne mažiau nei valgyti mėgstantis gaminti žuvies patiekalus.
Kurorte poilsiaujantys gero maisto mėgėjai iš Vilniaus, Kauno ir kitų miestų jau atrado praėjusį rudenį viešbutyje „Amberton“ atidarytą šeimos restoraną „Onoré“.
Jo virtuvei vadovaujantis B.Anužis – geriausio Lietuvoje virėjo Deivydo Praspaliausko mokinys. Šį pavasarį Bernardas įrodė tęsiantis savo mokytojo tradicijas – jis laimėjo antrąją vietą Lietuvos jaunųjų virėjų čempionate, tik per plauką atsilikęs nuo laimėtojo.
Dviejų talentingų virėjų tandemas kuria restorano „Onoré“ valgiaraščius kiekvienam metų sezonui. Čia patiekiami elegantiški šedevrai traukia akį ir pamalonina skonio receptorius.
Ispanija, Anglija, Lietuva
Klaipėdos paslaugų ir verslo mokykloje įgijęs virėjo specialybę profesionalo karjerą B.Anužis pradėjo Ispanijoje, populiariame Ibisos kurorte, kur gyvena jo tėvai.
Save išbandęs kurorto restorane grįžo į gimtinę, kur galėjo įgyvendinti svajonę – tapti virtuvės vadovu. Klaipėdoje jis vadovavo restorano „Klevo lapas“ virtuvei. Ten jis turėjo visišką savininkų pasitikėjimą ir laisvę daryti ką nori.
Po to klaipėdietis jėgas išbandė viename bare Anglijoje, kur įgijo dar kitokios patirties ir pažino anglų virtuvę. „Anglai net sriubą verda kitaip nei mums įprasta, o jų virtuvė įvairiapusė ir išties įdomi“, – dėstė Bernardas, svetur pasisėmęs naujų idėjų.
Vėl grįžusiam į Lietuvą jaunajam šefui pagrindinį virtuvės raktą patikėjo Palangos „Onoré“ savininkai.
Menkę lygina su lašiša
O kaipgi pajūrio restoranas be žuvies? Jaunasis šefas B.Anužis įsileido mus į savo valdas ir parodė, kaip gamina savo sukurtą elegantišką patiekalą – baltų menkę po traškia plutele su saldžiųjų bulvių piurė ir keptomis daržovėmis.
„Menkė labai populiari žuvis Europoje, ir ji to tikrai nusipelno. Pavyzdžiui, Anglijoje tai viena mėgstamiausių žuvų – ten ji ne mažiau populiari nei lašiša“, – teigė jaunasis šefas.
Baltijos menkė jo vadovaujamoje restorano virtuvėje taip pat dažnas svečias – ši žuvis įtraukiama į specialiuosius pasiūlymus, taip paįvairinant nuolatinį valgiaraštį, ypač dažnai tai ketinama daryti įsibėgėjus vasaros sezonui.
Kaip kuriami šedevrai?
Lengva, trašku, gaivu – tokį tikslą išsikėlė šefas, ruošdamas patiekalą iš menkės.
Traškumo patiekalui suteikiantys trupiniai buvo paruošti iš anksto – kepti svogūnai sumaišyti su karamelizuotais smulkintais riešutais ir japoniškais panko džiūvėsiais.
Gaivumo ir lengvumo suteikia daržovės. Dryžuotųjų burokėlių skritinėliai buvo išvirti aliejuje, ropės – pamarinuotos. Brokolių stiebeliai trumpai apkepti sviesto ir vandens mišinyje.
Ar yra daržovių, kurios netiktų prie menkės? „Nelabai įsivaizduoju tokią – visos daržovės tinka“, – neabejoja Bernardas.
Galiausiai atėjo eilė žuviai kepti. Virtuvės šefas pastebėjo, kad Lietuvoje vis dar vyrauja klaidingas įsitikinimas, neva žuvį orkaitėje reikia kepti pusvalandį ar net ilgiau.
„Jeigu norite skanios ir sultingos žuvies, svarbiausia – jos neperkepti. Gaminant visą žuvį, apkepus keptuvėje orkaitėje užtenka palaikyti 8-9 minutes“, – patarė B.Anužis.
Savo patiekalui jaunasis meistras naudojo menkės filė. Ją paprasčiausiai dėjo į įkaitintą keptuvę ant sviesto odele žemyn ir prispaudė mentele: tai daryti būtina, kad žuvies filė neišsiriestų.
Ir – dėmesio! – nebarstė jokių prieskonių.
„Ne tik menkei – bet kokiai žuviai nereikia prieskonių, išskyrus pipirus ir druską. Pačios žuvies skonis yra daug vertingesnis už prieskonių mišinių skonį“, – nedaryti klaidos ragino virtuvės šefas.
Menkei kepant šalia paguldė neluptą česnako skiltelę – jis suteikia šiek tiek kvapo. Ir kepė žuvį vos keletą minučių.
Tik tuomet, kai iškepė, menkės filė buvo apibarstyta druska ir pipirais.
Atsidūrusi lėkštėje ji buvo užklota trupiniais, apdėliota daržovių garnyru, saldžiųjų bulvių piure, pagardinta padažu ir papuošta nasturtų lapeliais – dar vienu elegantišku ir kartu netikėto skonio suteikiančiu akcentu.
„Nasturtų galima rasti dažname darželyje, tik ne visi žino, kad jos valgomos. O skoniu jos primena kažką tarp ridikėlio ir krienų“, – dar vienu atradimu pasidalino jaunasis šefas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.