Vasaros receptų knygoje – ir pikantiški braškių patiekalai

2016 m. birželio 10 d. 12:32
Savo naujausią kulinarinę knygą „Gero maisto dienoraštis. Vasara“ Palangoje pristačiusi maisto tinklaraštininkė Renata Ničajienė neatsitiktinai vakaro tema pasirinko braškes – birželio pradžioje Lietuvoje prasideda šių uogų sezonas.
Daugiau nuotraukų (15)
Nors braškės šalyje itin populiarios ir labai laukiamos, jų augintojai dar susiduria su begale mitų, gaubiančių šias uogas. 
„Tik pastaruosius trejus metus šalies gyventojus pasiekia daugiau informacijos apie braškes, jų auginimą. Natūralu, jog vis dar susiduriama su klaidinga informacija. Pavyzdžiui, tikima: jeigu uogos didelės, jos yra gavusios daug trąšų. Greičiausiai dėl šios priežasties lietuviai gausiau perka smulkesnes.
Taip pat pastebėjome, jog pirkėjai mieliau renkasi minkštas braškes“, – patirtimi prekiaujant savo užaugintomis uogomis dalijosi ūkio „Kuodžių braškės“ savininkė Justina Skaisgirienė.  
Jos vadovaujamame braškių ūkyje Klaipėdos rajone, užimančiame 1 ha žemės plotą, auginama apie 15 veislių braškių. Ir nors uogos užauga didžiulės, iš tikrųjų jos nėra gavusios nė gramo trąšų. Visa paslaptis – tinkamai parinkti daigai ir braškių priežiūra.
Tarp ankstyvųjų braškių, šiuo metu jau duodančių derlių, ūkininkė vardija 'Vibrant', 'Fleurette', 'Rumba'.
Pastarosios veislės braškės, Justinos pastebėjimu, vyrų mylimiausios.
Tuo tarpu pačios ūkininkės mėgstamiausia 'Malwina' veislė – jų uogos saldžiosi, stipraus skonio. Tarp moters draugių favoričių – 'Florence' – matinės, miltingos uogos.
R.Ničajienės knygos pristatyme buvo galima paragauti skirtingų veislių braškių ir palyginti jų skonį, tekstūrą.
Patiekalų iš braškių receptų gausu ir naujoje R. Ničajienės knygoje „Gero maisto dienoraštis. Vasara“.
Jos pristatymo metu autorė kartu su Palangoje įsikūrusio restorano „Onorė“ šefu Bernardu Anužiu gamino grilyje keptą vištieną su pikantišku kapotų braškių padažu, kitaip – salsa. Šio pagardo receptas skelbiamas knygoje.
Taip pat Renata dalinasi gaiviu kokosinių braškinių ledų receptu.
Kokosiniai braškiniai ledai
(be laktozės ir be cukraus)
4 asmenims ledus pagaminti užtruks 15 min. Dar reikės laiko šaldymui.
Jiems reikės:
250 ml kokosų pieno;
500 g braškių;
3 šaukštų agavų sirupo;
2 šaukštų kokosų drožlių.
Prieš gamindami ledus, iš vakaro braškes nuplaukite, stambesnes uogas perpjaukite pusiau ir subėrę į maišelį dėkite į šaldymo kamerą, kad sušaltų.
Sušalusias uogas suberkite į trintuvą, ant jų pilkite kokosų pieną, agavų sirupą, berkite kokosų drožles. Viską trinkite, kol uogos susitrins ir konsistencija taps panaši į ledų. Tai užtruks apie 3–5 minutes, priklausomai nuo jūsų trintuvo kokybės ir galingumo.
Paruoštus ledus galite skanauti iš karto, o jei norite kietesnių, sukrėskite juos į plastikinį indelį ir dėkite į šaldymo kamerą, kad sustingtų. Jei ledus laikysite šaldymo kameroje ilgiau nei kelias valandas, jie per daug sukietės ir teks palikti juos kambario temperatūroje, kad kiek atšiltų ir patogiai galėtumėte juos dalinti specialiu ledams kabinti skirtu kaušeliu.
Skanių vasaros ledų!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.