Ketvirtadienio pavakarę tradicinėje, jau penktą kartą Vilniaus miesto gyventojams ir svečiams surengtoje iškyloje savo piknikų receptais dalijosi smagi kompanija: menininkė Nomeda Marčėnaitė, renginių vedėjas ir organizatorius Giedrius Masalskis, keliautojas, knygos „Pasaulio puodai“ autorius Vytaras Radzevičius, vaikų pamėgtas Gustavas – Audrius Rakauskas ir Lietuvos BBQ kepėjų asociacijos prezidentas Juozas Kaminskas.
„Kai visas miestas taps didele žalia pieva, kai draugas spaus draugui ranką, kai kvepės laužo žarijomis, kviečiame būti kartu“, – taip skambėjo „Borjomi Grill pikniko“ organizatorių raginimas ateiti prie Baltojo tilto, pasitiesti paklotą ant žolės, išsidėlioti vaišes, paragauti kepsnių, paklausyti Jurgio Didžiulio muzikos ir pasimėgauti grynu oru prie upės.
„Visas mano gyvenimas yra vienas didelis piknikas, – juokavo vaikų numylėtinis Gustavas – televizijos laidų vedėjas ir kulinarinių knygų autorius A.Rakauskas. – Gyvenu prie miško, sode, tai iškylauju nuolat, mums patinka lauke valgyti. Kartais tai darome netgi žiemą, užkuriu ugnį, apsivelku kailinius ir išeinu iškylauti į kiemą“.
Prie Baltojo tilto ant grilio Audrius čirškino pagal savo receptą marinuotus vištos sparnelius. „Iš skanumo pirštelius apsilaižysite“, – žadėjo Gustavas.
„Grilinti labai mėgstu, tačiau darau tai, kai kyla ūpas, o tai neatsitinka itin dažnai, – prisipažino G.Masalskis, iškyloje pristatęs savo gamintus mėsainius „Nok Nok“.
Labiausiai Giedriui patinka ant grotelių dėti gerą mėsos kepsnį ir daržoves, tačiau vaikų pageidavimas iškylose dažniausiai būna vienas – mėsainiai.
Draugų kompanijoje jis stengiasi kepėjo pareigas perduoti kitiems.
„Apie maistą ir darbe prisikalbu“, – sakė Giedrius, tačiau pripažino – jei atsiranda koks nemokša, tuomet veiklą perima į savo rankas.
Keliautojas, knygos „Pasaulio puodai“ autorius V.Radzevičius be savo puodų į pikniką nevyksta.
„Kodėl mes įsivaizduojame, kad piknike turi būti kepamos tik mėsos ir dešrelės? Ant laužo puikiausiai galime pasigaminti ir kitokių patiekalų. Aš itin mėgstu troškinius“, – teigė Vytaras, iškylautojams pasiūlęs kaukazietišką troškinį.
Vytaras mano, kad troškinio gamyba yra idealus bendravimo būdas.
„Kai puodą užstatai ant laužo, nieko daryti nereikia, tik prižiūrėti, kad troškinys iš pradžių neišbėgtų, o gale neprisviltų. Kol puodas kunkuliuoja, gali kalbėtis į valias“, – tai jis patyrė ne kartą.
Greitai iškylai savo pasiūlymą turėjo ir Lietuvos BBQ kepėjų asociacijos prezidentas J.Kaminskas, svečius vaišinęs pagal prancūzišką „Sous-vide“ mėsos ruošimo technologiją iškeptu tradiciniu kepsniu.
„Ši technologija padeda išlaikyti mėsos sultingumą, maistingąsias medžiagas ir šviežumą“, – paaiškino J.Kaminskas, pikniko dalyviams pateikęs minkštutėlį kepsnį.
„Borjomi Grill piknike“ menininkė N.Marčėnaitė ant žolės išdėliojo savo spalvingas lėkštes.
„Piknikas turi būti estetiškas“, – įsitikinusi menininkė.
Iškylos gamtoje Nomedai primena vaikystę: „Rudenį su tėvais važiuodavome grybauti. Miške gerdavome nepaprasto skanumo arbatą iš termoso. Ji turėjo tokį kavos ir plastmasės prieskonį, bet būdavo žiauriai skani. Ant žolės išsidėliodavome sumuštinius su juoda duona, aptirpusiu sviestu, dešra arba sūriu ir pavandenijusiu agurku. Tačiau jie buvo nuostabūs!“
Tobulas piknikas Nomedai – spontaniškas. Ji įsitikinusi, kad pasiruošti iškylai galima iš bet ko, ką gali rasti šaldytuve.
Nomeda neabejoja, kad piknikas turi stiprų romantikos prieskonį. Ne veltui iškylos scenas tapyti taip mėgdavo impresionistai.
Pateikiame jums G.Masalskio mėsainių “Nok nok“, skirtų madingai iškylai su šeima, receptai. Šiuos mėsainius renginių vedėjas ir organizatorius G. Masalskis kepė ir “Borjomi pikniką“.
Giedriaus Masalskio mėsainis „Nok nok“
Ingredientai:
Mėsainių bandelė
Susmulkintas jautienos žandas
Majonezinis čipotlės padažas
Salotos
Čederio sūris
Kalendra
Gaminimo eiga:
Jautieną sumaišyti su druska ir pipirais, paskrudinti ant įkaitintų riebalų penkias minutes, nuolat maišant.
Mėsainių bandelę paskrudinti ant kepimo grilio – iš abiejų pusių – po 1 minutę.
Formuoti mėsainį: ant apatinės bandelės dalies tepti padažo, dėti jautienos, sūrio, salotų, pabarstyti kalendra, vėl užlieti padažu ir dėti viršutinę bandelės dalį.
Mėsainį palaikyti ant grilio 1 minutę.
Daugiau žinomų žmonių per iškylą gamintų patiekalų receptų vėliau rasite portalo lrytas.lt rubrikoje „Skonis“.