Iškyla prancūzams – tikrų tikriausias menas, neatsiejamas nuo gero vyno, ančių arba žąsų kepenėlių ir kvapnių sūrių. Tačiau negali sakyti, kad apie tokius gardumynus savo pikniko krepšyje negalvoja lietuviai. Dar ir kaip!
Kad ir prancūzišku žodžiu apibrėžta, tradicija rengti išvykas į gamtą su maistu gimė Anglijoje. Viduramžiais į medžioklę išvykusi diduomenė miške keldavo tikras puotas. Toli pasklisdavo ant laužo kepamos mėsos kvapas, tarnai kepsnius savo ponams patiekdavo porceliano lėkštėse.
XIX amžiaus pabaigoje žodis piknikas įgijo šiuolaikiniam žmogui suprantamą reikšmę ir pasklido po pasaulį. Jį pasisavino ukrainiečiai, rusai, japonai, švedai, netgi korėjiečiai.
Pikniko tradicijos ypatingai gyvos Skandinavijos šalyse, o Anglijoje rengiamos Karališkosios žirgų lenktynės, kuriose liejasi šampanas, skanaujami brangiausi užkandžiai ir būtinai – braškės, garsėja ne tik Europoje. Per lenktynes šventiškai pasipuošę svečiai įsitaiso prie žemų staliukų arba tiesiog ant žolės.
Prancūzai 2000-aisiais metais suruošė grandiozinę iškylą, kurioje dalyvavo iki 4 milijonų žmonių iš 337 šalies miestų ir kaimų.
Italai savo iškylas rengia angeliškąjį Velykų pirmadienį. Gamtoje susirinkusi šeima skanauja margučių, šviežios duonos ir itališko omleto.
Tradicinis japonų metas iškyloms – kai baltais žiedais apsipila sakuros ir slyvos. Chanami – grožėjimosi žiedais šventė atsirado dar III amžiuje, kai imperatorius su dvariškiais eidavo pažiūrėti žiedų. Į iškylą jie būtinai pasiimdavo lengvų užkandžių ir gėrimų. Tradicija sėdėti po žydinčiais medžiais Japonijoje išliko iki šių dienų. Panašu, tokia gimsta ir Vilniuje, Nėries pakrantėje, kur kiekvieną pavasarį pražysta sakuros.
Pietų Korėjos gyventojai pasirengę iškylauti ir žiemą, ir vasarą. Puotas po atviru dangumi jie rengia miestų parkuose, aikštėse, netgi stadionuose.
Amerikoje piknikai yra tapę beveik nacionaliniu sportu. Kaimynai dažnai varžosi, kuris surengs geresnę iškylą ar barbekiu – renkasi ypatingas vietas, dekoracijas ir, žinoma, kuo geresnius produktus. Pietuose dažniausiai – mėsą, o vakaruose – žuvį ir jūros gėrybes. Iškylauja amerikiečiai paprastai per Nepriklausomybės dieną, liepos 4-ąją. Lietuvoje nuo seno tą dieną rengiamas piknikas Verkių parko kieme.
Didžiulis piknikas šiais metais jau penktus metus birželio mėnesį rengiamas ir prie Baltojo tilto. „Borjomi Grill piknikas“ sutraukia tūkstančius žmonių. Pačiame miesto centre jie mėgaujasi ant grotelių keptais mėsos patiekalais ir gyva muzika. Tokie pat masiniai „Borjomi“ grilio piknikai rengiami Kaune ir Klaipėdoje.
Lietuviai savo piknikų be grilio ir ant jo keptos mėsos neįsivaizduoja. Sėkmingą iškylą užtikrina kokybiškas mėsos patiekalas, kurio nekantraudami laukia visi susirinkusieji, o pikniko centru tampa geriausias ir labiausiai patyręs kepėjas.
Esama keleto triukų, kurie parduotuvėje ar turguje padeda išsirinkti gerą mėsą. Pikniko patiekalas bus gardus ir sultingas, jei mėsą pirksite šviežią, bet ne šiltą. Ieškokite jauno gyvulio mėsos. Kuo jis senesnis, tuo jo raumenų audiniai standesni, taigi kepsnys – kietesnis ir sausesnis. Jauno gyvulio mėsa šviesi, tolygi, paviršius blizgus, o riebalai – baltos spalvos. Seno gyvulio riebalai yra gelsvi.
Kokią mėsą rinktis – skonio reikalas. Geram kepsniui ypatingai tinka jautiena. Iškepę ėriuko išpjovą, nugarinę – irgi pirštus apsilaižysite. Kiauliena – universalus ir įprastas variantas. Kai kurie profesionalai vištienos išvis nevertina, tačiau ji – liesesnė, greičiau iškepa, taigi itin tinka vaikams ir tiems, kas laikosi dietos.
Net ir labai skanus mėsos kepsnys, paruoštas pagal visas kulinarijos meno taisykles, gali būti dar gardesnis. Tereikia teisingos draugijos: gero padažo su lengva rūgštele, šviežios žalumos ir, žinoma, daržovių. Nepamirškite jų įsidėti į iškylos krepšį.
Ir prie žuvies, ir prie mėsos patiekalų puikiai tinka lengvos šviežių agurkėlių ir žalumynų salotos, pagardintos aliejaus, medaus, garstyčių ir citrinių sulčių padažu. Į agurkų salotas galima įpilti ir lieso jogurto ar sojų padažo, sumaišyto su česnakais ir sezamų aliejumi.
Prie mėsos galima pasigaminti ir kai ką labiau pikantiško – pomidorų, agurkų, svogūnų salotas su graikinių riešutų, česnako ir citrinų sulčių padažu. Jei dar trūksta aštrumo – įdėkite ridikėlių.
Daržoves salotoms pjaustykite stambiai – lėčiau džius. Padažus pasigaminkite namuose ir supilstykite į nedidelius indelius, kad iškyloje tektų tik juo apšlakstyti salotas.
Vegetarams galite pasiūlyti ant grotelių keptų daržovių. Pipirus, cukinijas supjaustykite vienodais 2-3 cm gabalėliais, pievagrybius nuplaukite ir daržoves palaikykite aliejaus, citrinų sulčių, česnakų, rozmarinų ir čiobrelių marinate. Kepkite ant grotelių 5-7 minutes.
Labai skanu ant grilio paskrudinti jaunų kukurūzų burbuolių. Kuo jos jaunesnės, tuo geriau. Valgykite apibarstę druska arba aplieję grietinės padažu, pagardintu tarkuotu parmezanu, pipirais ir žaliųjų citrinų sultimis.
Nesvarbu, kokią temą pasirinkote savo iškylai, kur ją rengiate ir kuo vaišinate svečius, svarbiausia, kad piknikas teiktų džiaugsmo ir paliktų gerus prisiminimus. Pasirūpinkite, kad kitą dieną visi jaustųsi puikiai: būtinai pasiimkite su savimi užtektinai mineralinio vandens, kuris padės susidoroti su gausybe gardaus maisto ir grąžins lengvumo pojūtį skrandyje.
Tradicinis, 5-asis „Borjomi Grill piknikas“ vyks birželio 9 dieną, 18 valandą Vilniuje, prie Baltojo tilto.