Pasauliniai geriausių kulinarinių knygų apdovanojimai „Gourmand“ dažnai lyginami su Oskarų teikimo ceremonija. Šiemet jie vyko 21 kartą.
Geriausių kulinarinių knygų rinkimuose dalyvavo autoriai net iš 209 šalių, iš viso komisijos vertinimui buvo pateikta daugiau nei 3000 kulinarinių knygų. Į renginio finalą Kinijoje atvyko nominuoti autoriai iš 103 šalių.
N.Degutienės knyga finale susirungė su Izraelio ir Vokietijos autorių knygomis. Laimėtojos pasveikinti atvyko Lietuvos ambasadorė Kinijoje Ina Marčiulionytė.
N.Degutienė knygą „Izraelio skoniai. Šventės ir kasdiena“ parašė 2014 metais gyvendama Izraelyje. Lietuvės knyga tapo pirmąja lietuviška kulinarine knyga, kurią 2015 metais anglų kalba išleido didžiausia pasaulio leidykla „Penguin/Random House“ Pietų Afrikoje. Prieš mėnesį knygą „Izraelio skoniai“ Lenkijos leidykla „Foksal“ išleido lenkų kalba.
Geriausių pasaulio kulinarinių knygų nominacijos teikiamos nuo 1995 metų, renginio metu apdovanojamos geriausios pasaulio kulinarinės televizijos programos bei geriausi vyno albumai. Šiemet apdovanojimai buvo teikiami Jantajujaus mieste Šandongo provincijoje, kuri garsėja seniausiomis Kinijos kulinarinėmis tradicijomis ir žinoma kaip imperatoriškos Kinijos virtuvės lopšys.
Tris dienas vykusio tarptautinio renginio metu vyko Kinijos vynų ir maisto degustacijos, konferencijos kulinarinių knygų leidybos tema, meistriškumą demonstravo Le Cordon Bleu mokyklos auklėtiniai.
Pateikiame N.Degutienės receptą iš knygos „Izraelio skoniai“ – kapotos silkės užkandį.
Kapotos silkės – vienas tradicinių litvakų patiekalų, visuomet užimantis garbingą vietą tarp kitų šventinių valgių. Kiekviena šeimininkė turi savo versiją, kuo ji gardina kapotų silkių užkandį – smulkintais svogūnais, obuoliais, džiūvėsiais, actu, grietine ar citrinų sultimis.
Šį klasikinį kapotų silkių užkandžio receptą N.Degutienė užrašė Izraelyje viešėdama pas litvakę Tėją Lanienę. Būtent tokias salotas prieš karą Kaune ruošdavo jos mama.
Kapotos silkės užkandis (6-8 asm.)
Ingredientai:
2 silkių filė;
2 maži svogūnai;
2 kietai virti kiaušiniai;
1 rūgštus obuolys;
2-4 šaukštai baltos duonos džiūvėsių;
2 šaukštai acto arba citrinos sulčių;
3 šaukšteliai cukraus;
žiupsnelis cinamono.
Silkes, svogūnus, kiaušinius ir obuolį smulkiai sukapokite aštriu peiliu. Šiuos ingredientus galima susmulkinti ir elektriniu smulkintuvu, tačiau visus juos kapokite atskirai, ir tą darykite pulsuojančiais judesiais, kad nevirstų tyre.
Sumaišykite sukapotus ingredientus su džiūvėsiais, pašlakstykite actu, pagardinkite cukrumi ir cinamonu ir viską gerai sumaišykite. Patiekite su duona.