Sportinių šokių klube „Sūkurys“ šokančios S.Kniazevičiūtės virtuvėje saulėgrąžų sėklos varžosi su daigais. Pastaruoju metu dažniau nugali saulėgrąžų daigai, nes jais gardinti patiekalus tapo netgi madinga.
Bet į salotas įbėrus saulėgrąžų sėklų arba daigų skonis abiem atvejais bus panašus. Jeigu ir nežinotumėte, kad valgote šiuos daigus, savitą saulėgrąžų skonį būtų sunku supainioti su kuo nors kitu.
Sandra saulėgrąžų daigus pamėgo todėl, kad jai patinka išmėginti naujoves. Restorane paragavusią salotų šokėją papirko gaivus daigų skonis ir traškumas. Ji pasiteiravo padavėjo, kokių žalumynų buvo įdėta į salotas. Atsakymas šokėją nustebino: pasirodo, „slapta“ sudedamoji dalis buvo saulėgrąžų daigai.
Tad dabar pastebėjusi parduotuvėje saulėgrąžų daigų S.Kniazevičiūtė nepraleidžia progos jų įsigyti. Pačiai daiginti saulėgrąžas namuose trūksta patirties, be to, stigtų ir laiko daržo ant palangės priežiūrai.
Bet šokėja neabejojo, jog kada nors pamėgins susidaiginti saulėgrąžų ir pati: „Būtų gerokai pigiau ir užtikrintai turėčiau šviežią derlių.“
Ką gaminti iš saulėgrąžų daigų, Sandrai fantazijos nestinga. Ji ruošia salotas ir žaliuosius kokteilius. Įdėjus daigų – saulėgrąžų arba žirnių, salotos tampa sočios, todėl šokėja dažnai jas valgo vakarienei.
Pusryčiams – žalias kokteilis. Šokėja pastebėjo, kad dėl to dieną ji būna žvali, jaučiasi energinga.
„Šiltuoju metų laiku mėsos norisi mažiau, todėl dažniau ruošiu daržovių patiekalus. Tiems, kurie mėgsta vegetarišką maistą, salotos su saulėgrąžų daigais ar šparaginių pupelių troškinys puikiai tinka vakarienei. Ji bus soti ir ne per daug kaloringa“, – patikino šių patiekalų receptais pasidalijusi S.Kniazevičiūtė.
Kauno „Sūkurio“ klubo šokėja ir vaikų trenerė S.Kniazevičiūtė daržovių patiekalus renkasi dar ir dėl to, kad dirbdama nesijaustų apsunkusi: „Turiu didžiulį krūvį, negaliu sau leisti daug prisivalgyti, nes nepašokčiau.“
S.Kniazevičiūtė įsitikinusi, kad jeigu valgytų viską, ko širdis geidžia, per trumpą laiką priaugtų papildomų kilogramų: „Esu linkusi pilnėti, todėl turiu kontroliuoti, ko ir kiek valgau.“
Sandra retai valgo saldumynus, tik per šventes pasimėgauja torto gabalėliu.
„Nesu smaližė, tačiau kartais pasiilgstu šokolado. Jeigu jo noriu, nusiperku. Savęs nekankinu“, – tikino pašnekovė.
S.Kniazevičiūtė namuose valgį ruoštų dažniau, jei turėtų daugiau laisvo laiko. Juk savaitgaliais šokėja dalyvauja varžybose, beveik nebūna namuose.
„Džiaugiuosi, kad savo valgiaraštį galiu paįvairinti ne vien tik agurkais ar pomidorais.
Parduotuvėse atsirado nemažai gurmaniškų produktų, iš kurių norisi ką nors skanaus pagaminti. Dar nesu namuose ruošusi smidrų, todėl norėčiau iš jų pagaminti kokį nors patiekalą“, – pasakojo Sandra.
Šokėja kulinarės gyslelę paveldėjo iš motinos ir močiutės, kurios ruošia gardžius valgius. Jeigu S.Kniazevičiūtė ko nors nežino ir nori pagaminti, teiraujasi šeimos moterų patarimo. Tačiau naujoviškų receptų ji dažnai ieško virtualioje erdvėje.
„Suktis virtuvėje patinka dėl to, kad matau, kaip artimieji mėgaujasi mano paruoštu maistu.
Džiaugiuosi, kad jiems buvo skanu ir turėjau progos pagaminti. Kai turėsiu šeimą, vaikų, teks daugiau laiko praleisti virtuvėje“, – įsitikinusi S.Kniazevičiūtė.
Ant parketo Sandra sukasi jau 26 metus. Ji profesionalios karjeros dar neketina baigti, juolab kad su partneriu Valerijumi Osadčenka pastaraisiais metais skina prizines vietas tarptautinėse varžybose.
„Kol neturiu šeimos, galiu šokti. Bet ketinu laikyti egzaminus ir sukti į teisėjavimą“, – užsiminė S.Kniazevičiūtė, geriausius savo karjeros metus ant parketo praleidusi su šokėju Sauliumi Skambinu. Su juo Sandra kadaise buvo ir pora gyvenime.
Šiuo metu šokėja turi širdies draugą ne iš sportinių šokių pasaulio.
Per keletą minučių paruošiamos gaivios salotos
Šokėja S.Kniazevičiūtė, įprastas daržovių salotas pagardinusi saulėgrąžų daigais, atrado naują skonį. Ji šias salotas mėgsta patiekti su kepta vištos krūtinėle.
Salotoms reikės (2 asmenims):
2 trumpavaisių agurkų;
5 vyšninių pomidorų;
2 saujų salotų lapų mišinio (špinatų, gražgarsčių, sultenių);
100 g konservuotų kukurūzų;
saujos saulėgrąžų daigų;
2 šaukštų saulėgrąžų ir moliūgų sėklų;
citrinpipirių pagal skonį;
2 šaukštų baltojo vyno acto;
2 šaukštų alyvuogių aliejaus.
Supjaustykite agurkus, pomidorus. Suplėšykite salotų lapus. Pakepinkite saulėgrąžų ir moliūgų sėklas. Visus produktus, išskyrus saulėgrąžų daigus, sumaišykite. Pagardinkite citrinpipiriais, pašlakstykite alyvuogių aliejumi, baltojo vyno actu. Viską dar kartą išmaišykite. Ant viršaus užberkite saulėgrąžų daigų.