Atsitiktinė pažintis su gera kava jį atvedė į pergalę – Donatas tapo pirmojo Lietuvos „AeroPress“ kavos čempionato nugalėtoju ir atstovaus Lietuvai pasauliniame čempionate.
Pupelės – tos pačios, skonis – kitoks
Kuo ypatingas kavos gaminimas šiuo aparatu? „Pagrindinis jo ypatumas, mano nuomone, yra tai, kad juo galima paruošti labai daug skirtingų skonių kavos iš tos pačios rūšies kavos pupelių. O ruošti kavą šiuo aparatu taip pat paprasta, kaip užplikyti kavą puodelyje. Tačiau rezultatas pirmuoju atveju – daug geresnio skonio ir aromato kava“, – tikino klaipėdietis.
Taip ruošti kavą jis išmoko tik prieš tris mėnesius. „Mano draugai ir mokytojai Lina ir Vytautas iš kavos studijos „Kavos|ARCHITEKTAI“, matydami mano žingeidumą kavai ir viskam, kas su ja susiję, paskolino aparatą porai savaičių. O vėliau pasiūlė dalyvauti pirmajame Lietuvos „AeroPress“ kavos ruošimo čempionate“, – apie atradimus pasakojo D.Krušna.
Priešprieša rimtiems čempionatams
Šis čempionatas, pasak klaipėdiečio, – rengiamas labai žaismingai. Pasauliniai „AeroPress“ čempionatai pradėti rengti prieš aštuonerius metus kaip priešprieša geriausio baristos, kavos ragavimo ir „Late Art“ čempionatams, kurie tampa vis labiau iškilmingi, rimti ir brangūs.
„AeroPress“ sumanytojai norėjo, kad čempionatas būtų rengiamas pagal tris pagrindinius principus: greita, linksma ir žaisminga.
Čempionato tikslas – išrinkti dalyvį, kuris „AeroPress“ aparatu paruoš skaniausios kavos puodelį.
Trys nepriklausomi skonio teisėjai vienu metu ragauja trijų dalyvių paruoštos kavos. Kiekvienas, priėmęs sprendimą, parodo sutartinį ženklą, pavyzdžiui, užsideda akinius nuo saulės. Kai sprendimus priima visi trys, nesitardami vienu metu parodo į jų išrinktą skaniausią kavos puodelį ir pakėlę puodelį perskaito laimėtojo vardą. Jei trys teisėjai išsirenka skirtingus puodelius, nulemia ketvirtasis.
„Principai labai paprasti, sąžiningi ir su šlakeliu savotiško žaismingumo“, – pasakojo D.Krušna.
Dalyviai – kavos mėgėjai
Pirmąjį Lietuvos „AeroPress“ kavos čempionatą surengė kavos žinovai Domas ir Ieva („Taste Map“) ir jų kolektyvas. Jame galėjo dalyvauti bet kuris kavos mėgėjas, kuris šiek tiek nusimano ar domisi kava.
„Mano akimis, renginys buvo nuostabus. Nesitikėjau jog pirmasis čempionatas sulauks tiek daug dalyvių – jų buvo 40. O renginio atmosferą gal 200 procentų atitiko pagrindinius „AeroPress“ čempionato principus. Puiki muzika, draugiški žmonės, palaikymo šūksniai, linksmi komentarai, gurmanų kampelis su išskirtiniais ledais ir skaniais gurmaniškais užkandžiais“, – pasakojo klaipėdietis.
Pasak jo, kuo toliau, tuo labiau augo įtampa, kartu stiprėjo šūksniai – toks paprastas dalykas, kaip kavos ruošimas, pasirodo, gali kelti didžiulį azartą ir teikti malonių emocijų.
Finale emocijos pasiekė aukščiausią tašką. „Skambėjo muzika, parinkta pagal finalistų norus. Tai leido laisvai lietis emocijoms ruošiant kavą. O paruošus puodelį jausmas buvo lyg padarius kažkokį stebuklą, – pasakojo Donatas, prisimindamas kiekvieną renginio akimirką. – Stovėjome trys finalininkai prieš teisėjus ir su būriu palaikančiųjų dainavome Queen dainą „We Are The Champions“.
Beje, visi trys finalininkai – klaipėdiečiai ir visi – kavos mėgėjai.
Teisėjams išrinkti geriausią buvo nelengva. Visų trijų finalininkų kava buvo tokia puiki, kad sprendimą turėjo priimti ketvirtasis teisėjas – visi trys teisėjai parodė į skirtingus puodelius.
„Išgirdus savo vardą skelbiant pirmąjį Lietuvos „AeroPress“ kavos čempioną galvoje šaudė džiaugsmo fejerverkai! Tai buvo vienas iš įsimintiniausių potyrių mano gyvenime. Malonu, kai hobis gali tave taip nustebinti“, – nuoširdžiai džiaugėsi Donatas.
Atsitiktinė pažintis su gera kava
Kava jis rimčiau susidomėjo prieš 10 metų, kai jam kilo klausimas – kaip žmonės gali gerti juodą kavą, juk ji tokia karti…
Kartą per pusbrolio vestuves jis paskanavo baristos paruoštos tikrai skanios juodos kavos. Nuo tada vaikiną įtraukė domėjimasis kava.
„Iš pradžių ieškojau, kuri kava parduotuvėse skaniausia. Dabar tai skamba labai juokingai – bandžiau net prieskonines kavas ir visokius sirupus, kol visa ta prieskonių kultūra man pabodo, nes vis kirbėjo sužinoti daugiau ir labiau priartėti prie tikrosios kavos idėjos.
Taip įsigijau moka kavinuką, kuriuo tikrai labai paprastai ir labai skaniai galima paruošti aromatingos kavos puodelį ar net kažką labai panašaus į espresso. Taip besidomint į mano namus atkeliavo jau gana profesionalus vartotojams skirtas pusiau automatinis espresso kavos aparatas. Kadangi labai daug skaičiau apie kavą, šalia gero kavos aparato atsirado ir tokios pačios kokybės kavos malūnas.
Ir štai naujasis atradimas – „AeroPress“ kavos aparatas. Dabar turėsiu nuosavą, nes gavau kaip apdovanojimą. Jis mane pakėlė į naują kavos suvokimo lygį. Galėsiu ne vien mėgautis, eksperimentuoti ir ieškoti naujų receptų, bet ir stebinti svečius. Nes nėra nieko įdomesnio, kaip dalintis patirtimi ir žmonėms, kurie kavą vartoja tik kaip kofeino šaltinį, atverti akis: tai iš tiesų yra nuostabus gėrimas“, – teigė D.Krušna.
Beje, kavos jis kasdien išgeria palyginti nedaug – du puodelius per dieną, kartais tris. „Nes mano kredo – geriau mažiau, bet skaniau“, – šyptelėjo pirmasis Lietuvos „AeroPress“ kavos ruošimo čempionas.