Tobuli deriniai su sūriu, kurių skonio nepamiršite dar ilgai

2015 m. gruodžio 29 d. 08:00
Pasak A.Starkaus, aromatas, tekstūros pajutimas burnoje turi tęstis ilgai. Bet taip atsitinka tik tada, kai abu dueto nariai – ir vynas, ir sūris yra aukštos kokybės. Sūris, net jei jis ir minkštasis, turi būti brandos pike, o vynas – išraiškingas.
Daugiau nuotraukų (1)
Pasak A.Starkaus, aromatas, tekstūros pajutimas burnoje turi tęstis ilgai. Bet taip atsitinka tik tada, kai abu dueto nariai – ir vynas, ir sūris yra aukštos kokybės. Sūris, net jei jis ir minkštasis, turi būti brandos pike, o vynas – išraiškingas.
Yra ne vienas klasikinis tobulu laikomas sūrio ir vyno derinys. Tačiau Lietuvos someljė asociacijos prezidentas ragina iš vyno ir sūrio derinimo akto nepadaryti kulto ir nebijoti eksperimentuoti.
„Kasdienybė bus daug įdomesnė, jei išbandysime ne tik tobulus derinius. Kai kurie deriniai gali būti tobuli asmeniškai jums. Nebijokite eksperimentuoti. Rizikuojate nedaug, o patirti galite tikrai netikėtų akimirkų“, -- tikina A.Starkus.
Vienais iš tokių sėkmingų eksperimentų A.Starkus laiko visai susitraukusį, pasibaigusio galiojimo pelenais dengto „Chevrepaille“ ir gaivaus, sauso, nejauno austriško „Gruner Veltliner“ derinį.
Taip pat nuostabiai dera šaltojo sezono sūris „Mont d‘Or‘ su subrendusiu vyno iš Pomerol, „Petit Delice“ su trumais ir dešimties metų barolas.
Pasak vyno eksperto, vieno taisyklės, ką parduotuvėje rinktis pirmiausia – vyną ar sūrį, nėra.
„Jei turite gero ar įdomaus vyno butelį, rinkitės sūrį ar kelis, kurie derės. Jei vakarėlio žvaigždė – sūris, nusipirkite tinkamo vyno. Vynas paprastai yra brangesnis už sūrį, apie vyną išmanome daugiau, todėl dažnokai jį pasirenkame pirmiausia. Tačiau tai ne gurmaniškos, o ekonominės ar psichologinės priežastys“, – aiškina A.Starkus.
Tiek sūrių, tiek vyno rūšių visame pasaulyje – daugybė. Todėl statistiškai pasakyti, kokio tipo vynas geriausiai dera prie sūrio neįmanoma. Tačiau jei labai bijote apsigauti, A.Starkus siūlo atkreipti dėmesį į šiuos dalykus:
-Tos pačios kilmės sūris ir vynas dažniausiai dera gerai;
-Brandus kietasis sūris dera prie daugelio ąžuole brandintų baltųjų ir raudonųjų bei putojančių vynų;
-Šviežias sūris dera su gaiviu baltuoju;
-Turėkite kelių rūšių sūrių prie vyno;
-Turėkite papildomų užkandžių prie sūrio, kurie padės pagerinti dermę: riešutų, džiovintų vaisių, uogienės.
A.Starkaus rekomenduojami klasikiniais laikomi tobuli deriniai:
-“Rocquefort“ su saldžiu „Sauternes“ ir „Barsac“ iš Bordo;
-angliškas „Stilton“ su portugališku pastiprintu portu (geriausias, jei tai brandus vintažinis vynas);
-subrendęs „Epoissee“ su bręsti pradėjusiu „Pinot Noir“ (iš Burgundijos);
-“Munster“ su pusiau saldžiu „Gewurztraminer“ (iš Elzaso);
-“Parmeggiano“ su bręstančiu „Barolo“ arba „Barbaresco“
-subrendęs „Brie de Meaux“ arba „Beaufort“, „Gruyerre“ su subrendusiu raudonuoju bordo vynu.
Yra vyno ir sūrio porų, kurie puikiai dera techniškai: „Sancere“ ir „Crotin de Chevre“, „Mozarella“ ir „Falanghina“ iš Kampanijos, „Camembert“ ir „Beaujolais“.
PAŽINKIME SŪRĮsūrisVynas
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.