Artėjant didžiosioms metų šventėms tokį delikatesų siuntinį išsipakavo Vilniuje dirbantis virėjas iš Sardinijos Antonio Serra Medio.
Norėdamas paruošti išskirtinių patiekalų restorano „Salvete City“ lankytojams, virtuvės meistras iš Italijos apėjo visas Vilniaus gurmanų parduotuves, tačiau nė vienoje nerado Sardinijoje taip mėgstamų bottarga. Ši menių rūšis plaukioja prie Sardinijos krantų, todėl jų ikrai jau seniai rado vietą šios salos gyventojų virtuvėje.
„Sardinijoje mes su jais gaminame daugybę patiekalų, todėl kai atvykau į Vilnių, man jų atsiunčia mama“, – pasakojo kelis mėnesius Vilniaus restorano virtuvėje šeimininkaujantis italas.
Jo paruoštas šventinis meniu visai neprimena lietuviškų Kūčių ir Kalėdų patiekalų, nors jame netrūksta patiekalų iš žuvies ir daržovių.
Vakarienę italas siūlo pradėti šventiniu užkandžiu – jautienos tartaru,tradiciniu „Salvete“ kepenėlių paštetu ir šviežiu itališku burrata sūriu. Visas užkandžių rinkinys paslėptas po saldžia vynuogių želės plėvele.
A.Medio stengiasi naudoti metų laiką atitinkančias daržoves, todėl tuno kepsnys patiekiamas su pastarnokų piurė ir keptais svogūnais. Prie restorano šeimininkų užaugintos ėrienos šonkauliukų žiemą labiausiai dera mažos morkytės.
Moliūgas – puikus priedas gaminant itališką rizotą su karališkomis krevetėmis.
Iš Sardinijos atkeliavusius skanėstus virtuvės meistras panaudojo ruošdamas spagečius. Jie patiekiami su džiovintais ikrais bei jūrų ežiu.
Iš Sardinijos į Vilnių keliauja ir makaronai paccheri, kurie patiekiamisu žiediniais kopūstais, ožkos sūriu, alyvuogių paštetu ir žaliuoju padažu.
Kalėdos neįsivaizduojamos ir be tradicinio italų Kalėdų pyrago Panettone. Džiovintomis slyvomis ir romu pagardintas pyragas šiame restorane patiekamas šiltas, su vaniliniais ledais.