Pirmą kartą Rytų Europoje viešėjusi keliautoja buvo maloniai nustebinta – čia rado daugybę puikių restoranų, kuriuose dirba kūrybingi virėjai. Pasak jos, maistas buvo ne tik kūrybingas, bet ir žaismingas bei labai skanus. Dauguma restoranų naudojo vietinius produktus.
J.S.Lintz išrinko septynis geriausius restoranus skirtingose šalyse, kuriuose rekomenduoja apsilankyti. Į huffingtonpost.com skelbiamą sąrašą pateko ir vienas Vilniaus restoranas.
1. „Sweet Root“ (Vilnius, Lietuva)
Visi patiekalai „Sweet Root“ meniu gaminami tik iš sezoninių, vietinių patiekalų. Rugpjūčio mėnesio pabaigoje lankytojų laukė gausybė voveraičių, saldžiųjų žirnelių, baltųjų serbentų ir obuolių. Žmonės restorane galėjo vaišintis voveraičių sriuba, kiauliena su obuoliais, panakota su žaliaisiais žirneliais, agurkais ir baltaisiais serbentais bei desertu iš šviežio ožkos pieno.
„Mano visa vakarienė – trys patiekalai ir desertas – kainavo pigiau, nei kelionė taksi iš Niujorko pakraščio į centrą“,- teigė keliautoja.
2. „Leib“ (Talinas, Estija)
Šį restoraną surasti nėra lengva – tačiau pastangos atsiperka. Restorano pavadinimas, išvertus iš estų kalbos, reiškia „duona“. Jame patiekiama paprastos, bet nuostabios juodos duonos.
„Ji yra tokia skani, kad jos galima prisivalgyti tiek, kad nebetilptų kita patiekalo dalis,“- rašė žurnalistė.
Patiekalai būna gaminami tik iš vietinių, sezoninių produktų. Maistas restorane – paprastas ir neprašmatnus.
3. „Kaks Kokka“ (Talinas, Estija)
Šio restorano virėjai gamina išskirtinį maistą, kuris puikiai atrodo nuotraukose.
Čia gausu išskirtinių patiekalų. Kalafiorus papuošia džiovinti raudonieji kopūstai, kurie atrodo tarsi fėjų dulkės, o tiršta žalia sriuba gaminama iš vietinių žalumynų, kanapių sėklų aliejaus ir kanapių sėklų traškučių.
4. „Valtera Restorāns“ (Ryga, Latvija)
Šiame jaukiame, senamiestyje esančiame restorane galima rasti maisto, pagaminto iš vietinių produktų. Maistas būna išradingas ir gražiai patiekiamas.
„Geriausia – tai, kad maistas buvo gana nebrangus,“- teigė J.S.Lintz.
5. „3 Pavāru Restorāns“ (Ryga, Latvija)
Šiame restorane tikrąja to žodžio prasme reikia žaisti su maistu. Prieš jus būna patiesiamas kepimo popierius, o padavėjas ima ant jo pilti padažų, sūrio bei sėklų, o tada paduoda duonos ir išaiškina, kad meno kūrinį turite išmaišyti patys.
Nors iš pradžių atrodo, kad skoniai nederės, netrukus išsiaiškinate, kad klydote.
Šio restorano virėjai taip pat patiekia modernias tradicinių patiekalų interpretacijas.
6. „homa“ (Belgradas, Serbija)
Trys šio restorano virėjai iš naujo interpretuoja tradicinį, laiko patikrintą serbišką maistą.
Porcijos – kaip ir kainos – yra nedidelės. Patiekalai ruošiami taip, kad jais būtų dalinamasi.
7. „The Artist“ (Bukareštas, Rumunija)
„The Artist“ – puikus restoranas tiems, kurie negali išsirinkti patiekalo arba nori paragauti viso meniu.
Mažytės kiekvieno patiekalo porcijos būna meniškai patiekiamos šaukšte. Tai gali būti užkandis arba desertas šalia įprastinio dydžio porcijos.
Be to, padavėjai valgio metu atneša nedidelių siurprizų, todėl laikas restorane praeina maloniai.
Parengė Dorotėja Noreikaitė