R. Barakūnas: „Alaus someljė – ne profesija. Tai – titulas“

2015 m. gruodžio 8 d. 17:02
Alaus ragautoju save įvardinti galėtų bene kiekvienas, tačiau norint šį pomėgį paversti profesija vien mėgti alų nepakaks. Porą mėnesių trukę someljė kursai „Beer Academy“ Londone, gilinimasis į maisto bei alaus kultūras ir praktinis egzaminas – tokį kelią teko praeiti „Kalnapilio“ daryklos vyriausiam aludariui Ričardui Barakūnui, kol someljė diplomas ir ženklelis atsidūrė jo rankose.
Daugiau nuotraukų (2)
Alaus someljė poreikis auga
15 metų patirtį alaus gamyboje turintis R. Barakūnas yra įsitikinęs, kad įgudęs alaus gamintojas privalo žinoti ne tik tai, kaip tinkamai išvirti skirtingas alaus rūšis, bet ir kaip jį pateikti, su kokiu maistu derinti, kad atsiskleistų tikrasis alaus skonis ir savybės.
„Alų verdu ir ragauju kiekvieną dieną, todėl tapti kvalifikuotu someljė paskatino noras pagilinti turimas žinias ir pasisemti patirties iš šios srities profesionalų. Tenka dalyvauti įvairiuose tarptautiniuose konkursuose, todėl tokie įgūdžiai labai praverčia“, – pasakojo R. Barakūnas.
Nors lietuviai nuo seno garsėja giliomis alaus gaminimo tradicijomis, alaus someljė profesija, pasak jo, dar nėra plačiai prigijusi ir dažnai užgožiama vyno someljė.
„Daugelis prabangių restoranų turi savo vyno someljė, o alaus – ne. Todėl plečiantis alaus rūšių įvairovei ir norint joje nepasiklysti bei gebėti alų derinti su maistu jaučiamas šios srities specialistų poreikis, – pastebi R. Barakūnas. – Sakoma, kad jau dabar turime daugiau alaus nei vyno rūšių, todėl klysta tie, kurie alaus someljė prilygina alaus žinovui. Tai ne tik profesija – tai titulas“.
Vien patirties neužtenka
Londone įsikūrusią „Beer Academy“ R. Barakūnas pasirinko dėl visame pasaulyje žinomo mokyklos vardo, čia dirbančių profesionalių dėstytojų ir aukštos britiško alaus kultūros. Studijų metu R. Barakūnui teko praeiti keletą atskirų kursų apie alaus rūšis, jų degustavimą, vartojamus terminus, alaus ir maisto derinimą.
Taip pat nemažai laiko pareikalavo ir gausybės knygų skaitymas, teko pravesti ne vieną degustaciją artimiesiems ir pasipraktikuoti prieš galutinį egzaminą.
„Mokymasis vyko iš pagrindų, todėl daugelis teorinių dalykų man jau buvo žinoma iš praktikos. Tuo tarpu alaus derinimas su maistu – nauja sritis, kuriai vien žinių neužtenka, – šypsojosi R. Barakūnas. – Per tą laiką teko išragauti turbūt visas Lietuvoje esančias ir iki tol neragautas alaus rūšis.“
Egzamine – pasunkintos užduotys
Pasibaigus kursų ciklui R. Barakūnas laikė someljė egzaminą, kuris vyko kiek kitaip nei įprastose mokymo įstaigose. Aludaris pripažino, kad teko paprakaituoti ir įdėti nemažai pastangų. Jį egzaminavo pasaulyje pripažintas someljė Alex Barlow, daugiau kaip 26 metus pats verdantis ir beveik 7 metus kuriantis naujus alaus skonius bei vedantis degustacijas.
„Kartu su egzaminuotoju susėdome abipus plataus stalo, ant kurio buvo nešama po 3 taures, pripildytas alaus – iš viso 20 skirtingų rūšių. Egzaminas truko pusantros valandos – tiek laiko turėjo užtekti iš gėrimo kvapo, spalvos, skonio ir kitų faktorių nustatyti alų stilių, kilmės šalį, gamybos būdą, kitas sudėtines dalis, taip pat įvardinti, su kokiu maistu dera, – pasakojo R. Barakūnas. – Kad būtų sudėtingiau, į alų įmaišoma papildomų prieskonių, kuriuos atskirti reikia išlavintų juslių.“
Alaus daryklos „Kalnapilis“ vyriausiasis aludaris džiaugiasi, kad su visomis užduotimis susitvarkė puikiai ir įgijo naujų žinių, pabendravo su kitų šalių aludariais. R. Barakūnas dabar dar drąsiau ieškos naujų skonių ir kurdamas alaus receptus galvos ne tik apie galutinį rezultatą, bet ir apie maisto derinius, su kuo jis bus ragaujamas.
someljėRičardas BarakūnasAlus
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.