Lietuviai šokoladą gamina ir su duona, ir su baravykais

2015 m. rugsėjo 24 d. 18:05
Giedrė Balčiūtė
Ar gali šokolado sudėtyje būti duonos su medumi arba lietuviškų baravykų? Pasirodo, gali ir šių produktų skoniai puikiai dera su šokoladu.
Daugiau nuotraukų (29)
Tai įrodė „Chocolate Naive“ komanda, Vilniaus viešbutyje  “Kempinski Hotel Cathedral Square“ įkūrusi pirmąją Lietuvoje mobilią šokolado laboratoriją.
Kiekvieną dieną, nuo rugsėjo 11 iki spalio 4 dienos, viešbučio vestibiulyje įkurtoje laboratorijoje „Chocolate Naive“ komanda gamina vis kitokio skonio šokoladą. Čia paragauti ir įsigyti gardaus rankų darbo šokolado gali ne tik viešbučio svečiai, bet ir visi kiti norintieji. Šokolado laboratorija veikia nuo 8 iki 19 val.
Gamybą galima stebėti gyvai
Mobilioje laboratorijoje šokoladas, priklausomai nuo jo sudedamųjų dalių, gimsta maždaug per parą. Visą gaminimo procesą – nuo šokolado smulkinimo, temperavimo iki liejimo į formas – galima stebėti gyvai. Viešbučio laboratorijoje atliekama viskas, išskyrus kakavos pupelių skrudinimą, kadangi tai – gana dūmingas procesas.
Kakavos pupelės skrudinamos pagrindiniame „Chocolate Naive“ šokolado fabrike, tačiau skrudintuvą, panašų į mažytę betono maišyklę, galima apžiūrėti ir „Kempinski“ viešbutyje veikiančioje mobilioje laboratorijoje.
„Kempinski Hotel Cathedral Square“ kol kas yra vienintelis viešbutis pasaulyje, kurio vestibiulyje veikia šokolado laboratorija. „Chocolate Naive“ pagaminta produkcija naudojama viešbučio virtuvėje ruošiamuose patiekaluose, ja apdovanojami viešbučio svečiai, o specialūs šokolado ir alkoholinių gėrimų deriniai tiekiami bare „Le Salon“.
Vienas iš „Chocolate Naive“ įkūrėjų Arūnas Matačius pasakojo, kad jų komanda išsikėlė gana ambicingą tikslą – tris savaites savo mobilioje laboratorijoje gaminti vis kitokio skonio šokoladą, kurio plytelių viešbučio svečiai gali rasti ir savo kambarių mini baruose.
Tai – nemažas iššūkis. Kad pavyktų pagaminti išskirtinio skonio šokoladus, tenka nemažai eksperimentuoti su įvairiais skoniais, kol pavyksta išgauti geriausią rezultatą. Tačiau šokolado meistrams Justui ir Romai vaizduotės netrūksta. Eksperimenduodami su skirtingomis sudedamosiomis dalimis jie jau pagamino gana neįprasto skonio šokoladus su kinrože, kadagio uogomis ir apelsinais ar net baobabais.
Supermodelio mėgstamiausias
„Chocolate Naive“ komanda labai norėjo, kad Lietuvoje gaminame šokolade atsispindėtų ir mūsų kultūros paveldas. Tad pagamino šokoladą su mūsų šalyje augančiomis uogomis: mėlynėmis, braškėmis ir serbentais. Iš jų -50 laipsnių temperatūroje visiškai išgarinamas vanduo, o vėliau vandens netekusios, bet skonį ir kvapą išsaugojusios uogos sumalamos su kakavos pupelėmis.
Tačiau įdomiausi šokoladai yra su duona ir medumi bei su grybais. Pastarasis šokoladas ypač sužavėjo gražuolę Editą Vilkevičiūtę, kuri yra visame pasaulyje žinomas modelis.
„Kai Edita paragavo mūsų baravykų šokolado, ji jo prisipirko ir nusivežė į Niujorką. Šokoladas su baravykais yra vienas geriausiai mūsų parduodamų gaminių ir oficialiai mėgstamiausias EVilkevičiūtės šokoladas“, – juokėsi A.Matačius.
„Chocolate Naive“ šokolado laboratorijoje pagaminto šokolado jau spėjo paragauti ir daugiau įžymybių, tarp jų – Danijos karalienė. Tiesa, šokolado meistrai neišdavė, koks šokoladas labiausiai sužavėjo ją.
Sulaukė pasiūlymų iš svetur
„Chocolate Naive“ kompanija jau kelerius metus bendradarbiauja su „Kempinski Hotel Cathedral Square“ viešbučiu. Pasak A.Matačiaus, tiek jų komanda, tiek ir viešbutis, mėgsta įgyvendinti gana netikėtas idėjas.
Pavyzdžiui, nepaisant to, kad „Kempinski Hotel Cathedral Square“ yra Vilniaus centre, ant viešbučio stogo stovi bičių aviliai. O dabar viešbutis turi ir savo šokolado fabriką, gana organiškai įsiliejusį į vestibiulio erdvę.
Šokolado laboratorijos idėja sužavėjo ir „Kempinski Hotel Cathedral Square“ generalinis direktorių Keesą Heuvelingą.
„Bendradarbiauti su vietiniais šokolado gamintojais bei įsteigti visą šokolado laboratoriją „Kempinski Hotel Cathedral Square“ viešbučio vestibiulyje mums atrodė unikali ir įdomi idėja tiek sukuriant viešbučio svečiams papildomą vertę, tiek  ir grįžtant į dabartinio viešbučio pastato istorines ištakas, nes prieš įkuriant miesto telegrafą, čia taip pat buvo šokolado  prekybos ir pramonės krautuvėle „Pac“, – sakė K.Heuvelingas. – „Kempinski“ kompanijos istorija prasidėjo nuo restoranų ir vynų, stiprių maisto ir gėrimų pateikimo tradicijų puoselėjimo. Mums itin svarbu, kad viešbučio ir restorano svečiai būtų vaišinami sveikais ir originaliais patiekalais, būdingais šiam kraštui ir tradicijoms“.
Mobili šokolado laboratorija „Kempinski Hotel Cathedral Square“ veiks iki spalio 4 dienos. Vėliau A.Matačius svajoja įsteigti nuolat veikiančią šokolado laboratoriją Vilniuje.
„Chocolate Naive“ jau sulaukė pasiūlymų įsteigti panašių šokolado laboratorijų ir svetur: Kinijoje, Belgijoje, Vokietijoje. Tačiau visų pirma jie norėtų atidaryti nuolat veikiančią laboratoriją Lietuvoje ir tik po to kitose šalyse.
gurmanaišokoladaslaboratorija
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.