Pernai pateikė staigmeną
Daugiau nei prieš metus suburta Lietuvos restoranų vyriausių virėjų ir konditerių asociacijos (LRVVKA) nacionalinė komanda pernai pasaulio kulinarijos čempionate „Culinary World Cup 2014“ Liuksemburge pateikė staigmeną – dar niekam nežinoma, jokiuose konkursuose nedalyvavusi komanda pateko tarp geriausių planetoje.
Kitąmet komanda ruošiasi atstovauti Lietuvai pasaulio kulinarijos olimpiadoje „IKA/Culinary Olympics“, kuri vyks Erfurte, Vokietijoje. Nors olimpiada vyks tik 2016 m. spalio pabaigoje, jau dabar dešimties virėjų komanda gludina planą, kaip pelnyti patyrusių olimpiados teisėjų palankumą.
Tokios vakarienės, kokia buvo surengta Klaipėdoje, jiems – puiki galimybė pasitreniruoti, pasikeisti vaidmenimis, pasidalinti užduotimis.
Svečiams virėjų komanda pateikė skandinavišką menkę su daržovėmis ir kefyro padažu, brandintos jautienos išpjovą su rudens daržovėmis ir raudonojo vyno padažu, desertui – plikytą pyragaitį su obuolių kremu, juodųjų serbentų ledais, ožkos pieno sūreliu.
„Vakarienė, kurią paruošėme Klaipėdoje, dar nėra tikrai tokia, kokią pateiksime olimpiadoje, tačiau pagrindiniai produktai išliks tie patys. Bandome derinti garnyrus, tikriname, kaip kas laikosi tam tikroje temperatūroje. Jei kas nors nepavyksta, imamės kitų derinių“, – pasakojo komandos narys Justinas Kapkovičius.
Olimpiadoje trijų patiekalų vakarienę teks pateikti 110 žmonių. Tarp jų bus ne tik profesionalūs vertintojai, komisijos nariai, bet ir paprasti žmonės, į renginį nusipirkę bilietus. Olimpiadoje dalyvaujančios komandos nežino, kurie žmonės – komisijos nariai, galintys nulemti apdovanojimą, tad visos 110 porcijų turi būti kaip viena.
„Todėl po tokios bandomosios vakarienės bendraujame su vakaro svečiais, klausiame, kas patiko, kas – ne. Jų nuomonė labai svarbi“, – aiškino J.Kapkovičius, buvęs „IDW Esperanza Resort“ restorano virtuvės vadovas.
Klaipėdoje vykusioje ketvirtojoje komandos vakarienėje dalyvavo daugiau kaip 70 svečių. Kita tokia treniruotė-vakarienė bus rengiama Vilniuje, lapkričio mėnesį vyksiančios Baltijos maisto ir gėrimų parodos (BAF) metu – ten virėjai pateiks 110 porcijų.
Visi – iš skirtingų restoranų
Virėjų ruošimąsi olimpiadai sunkina tai, kad visi jie dirba ne tik skirtinguose restoranuose, bet ir skirtinguose miestuose – visiems susirinkti į vieną vietą retai kada pavyksta. Todėl komandos treniruotės neretai vyksta prisijungus prie programos „Skype“ – vieni gamina savo namuose, kiti – savo restorano virtuvėje.
Be to, sunku ne tik surinkti virėjus į vieną vietą, bet ir surasti 110 žmonių, kurie norėtų paragauti ir susimokėti už vakarienę. Surinktos lėšos skiriamos komandai paremti.
„Ši veikla neuždirba mums pinigų – tai tiesiog savęs tobulinimas, skonių ieškojimas. Tai labai svarbu, jeigu dirbdamas virtuvėje nori judėti toliau“, – teigė Justinas.
Nacionalinėje virėjų komandoje – Tomas Rimydis (kapitonas), Darius Dabrovolskas, Justinas
Kapkovičius, Jaroslavas Orševski, Justinas Misius, Rūta Šiušienė, Vytautas Zdanauskas, Artūras Braslauskas, Artūras Samavičius, Natalija Krasauskienė.