Aludaris teigia, kad patirties degustuojant ir vertinant alų, jam netrūko: „Džiaugiuosi gavęs kvietimą teisėjauti finaliniame konkurso etape – tai aukštas įvertinimas, kai tavo, kaip alaus gamintojo ir degustuotojo, nuomonė tampa svarbi vertinant alų, atkeliavusį net iš 35 pasaulio šalių. Kiekviena diena darykloje – nauja patirtis, jos semiuosi jau dešimt metų, be to, dėstau prestižinėje Skandinavijos aludarystės akademijoje, kur ne tik perduodu savo žinias, bet jų gaunu ir iš studentų“.
Speciali aplinka
Apie alaus rūšis, jo gamybą R. Barakūnas galėtų kalbėti valandų valandas, tačiau, pasak jo, vertinant alų svarbu ne tik pats produktas, bet ir aplinka.
„Konkursų metu degustuojant produktus svarbu jausti skonį, sugebėti vertinti alaus išvaizdą. Nors alaus degustacijos vyksta aklai, tai nereiškia, kad teisėjai degustuoja nieko nematydami, tiesiog neatskleidžiamas alaus pavadinimas.
Prieš degustaciją reikėtų vengti aštrių, stipraus skonio patiekalų, patalpą, kurioje vyks degustacija, izoliuoti nuo bet kokių pašalinių kvapų patekimo, užtikrinti, jog neatsirastų nepageidaujami garsai.
Degustacijos dažniausiai vyksta tyloje, nes tada geriausiai pavyksta susikoncentruoti. Konkurse teko degustuoti alaus ne tik iš tradicinių alaus šalių: Vokietijos, Belgijos, Čekijos, bet ir iš Kinjos, Mongolijos“, – teigė aludaris.
Nauji receptai
Aludaris džiaugiasi Londone pasisėmęs idėjų. Pasak pašnekovo, kiekvienam aludariui aukšto lygio tarptautinis čempionatas – nauja galimybė susipažinti su pasaulinėmis tendencijomis, rasti įkvėpimo naujų alaus rūšių gamybai. R. Barakūno teigimu, dalyvavimas tokiuose alaus konkurse jam padeda įgauti naujų žinių, kurių niekur kitur neišmoksi.
„Šiais metais per visas kategorijas konkurse dalyvavo virš 1000 skirtingų alaus rūšių, todėl tai buvo išskirtinė patirtis ir savotiškas iššūkis. Konkursas subūrė žurnalistus, kompetentingus aludarius, alaus ekspertus iš viso pasaulio: Belgijos, Anglijos, Brazilijos, Vokietijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Prancūzijos ir kitų.
Stebėjau, mokiausi, degustavau ir džiaugiuosi, kad parsivežiau ne vieną idėją – netrukus imsiuosi kūrybinio darbo. Man visuomet įdomu vyraujančios pasaulinės tendencijos, nauji atradimai“, – kalba p. Barakūnas.
Vertinamas lietuviškas alus
Lietuvoje gaminamas alus atitinka pasaulinius standartus, todėl kiekvienais metais bent keletas rūšių keliauja į tarptautinį alaus čempionatą.
„Kiekvienas regionas išsiskiria savo alaus gamybos technologijomis. Nors dažniausiai yra lygiuojamasi į amerikietišką arba belgišką alų, lietuviškas alus pelno aukštus įvertinimus pasaulinėje alaus rinkoje – esame stiprūs konkurentai kitoms šalims. Kiekvienas toks konkursas iš dalyvių reikalauja nemažai pastangų renkant produktą, dalyvausiantį čempionate“, – pabrėžė R. Barakūnas.
Jis mano, kad alaus konkursus, atitinkančius tarptautinius standartus, galima organizuoti ir Lietuvoje.
„Šiuo metu Lietuvoje organizuojami tik nedidelės vietinės reikšmės alaus konkursai, kuriuose varžosi namų aludariai – juos vertina neprofesionalai. Tarptautiniai konkursai Lietuvoje ugdytų kultūrą, suteiktų galimybę keistis sėkminga patirtimi“, – įsitikinęs aludaris.