Šis restoranas yra įsikūręs Ispanijoje, nedideliame Žironos mieste. Tarp šio miesto ir Barselonos – apie 120 kilometrų. Ir nors šis restoranas yra įvertintas trimis „Michelin“ žvaigždėmis, jis įsikūręs kukliame pastate, ant kurio puikuojasi „R“ raidė – brolių Roca logotipas.
Norintys pavalgyti „Celler de Can Roca“ restorane turi užsirašyti į ilgą sąrašą ir palaukti 11 mėnesių. Kai pagaliau ateina jų eilė, svečiai gali mėgautis atpalaiduojančia atmosfera. Taip pat jie turi galimybę apsilankyti virtuvėje ir pamatyti, kaip dirba 40 virėjų.
Rragauti maisto klientai kviečiami į maždaug 200 metrų ilgio kambarį – jame telpa iki 55 svečių. Juos aptarnauja 20 padavėjų.
Restoraną 1986-aisiais įkūrė trys broliai Roca, kurie visą vaikystę praleido savo tėvų restorane. Joanas, vyriausiasis brolis, yra vyriausiasis virėjas, molekulinės gastronomijos ekspertas.
Josephas, antrasis, atsakingas už vyno rūsį, kuriame yra 2500 skirtingų vyno rūšių ir 40 tūkst. butelių. Jaunėlio Jordi'o specializacija – desertai ir kepiniai.
Molekulinė gastronomija prisideda prie jų restorano sėkmės. Maistas yra keičiamas taikant įvairius fizikos ir chemijos dėsnius. Žmogus turi jį valgyti atsargiai: maistas iš karto ištirpsta burnoje.
Nori išlikti atmintyje
Joanas Roca teigia, kad svarbiausia yra skonis.
„Būtent tai išlieka atmintyje, tik tai lieka išėjus iš restorano, – sakė jis. – Būtent todėl taip stengiamės išgauti gryną, autentišką, intensyvų skonį.“
Broliai Roca klientams siūlo unikalią gastronominę patirtį.
„Mūsų darbas yra vienadienis ir išlieka tik atmintyje, – aiškino J.Roca. – Norime, kad kliento patirtis būtų išskirtinė, nes žinome, kad tai – vienintelis dalykas, kuris išliks.“
Kiekvienas patiekalas yra rafinuotas, išieškotas – tiek jo skonis, tiek išvaizda.
„Semiamės įkvėpimo iš vietinių Katalonijos ir kitų Ispanijos regionų patiekalų, taip pat iš to, ką pamatėme keliaudami,“- pasidalino vyriausiasis brolis.
Svečius priima patys
Joanas mano, kad ingredientai turėtų būti regioniniai ir sezoniniai. Jis naudoja šviežius, sezoninius ingredientus ir gamina unikalius patiekalus, kuriuose susijungia tradicija ir inovacija.
„Siekiame naujovių, tačiau labai gerbiame tradicijas, nes tradicinis maistas – mūsų pagrindas,“- sakė jis.
Naujų skonių ir formų paieškos vyksta name, esančiame už kelių metrų nuo restorano. Tai – laboratorija, kurioje žmonės kuria ir plėtoja naujas idėjas, apmoko dalį komandos ir dirba prie įvairių projektų. Šis pastatas yra svarbi restorano dalis.
Projektai yra įvairių sričių. Broliai Roca nori per maistą paveikti visuomenę. Jie sprendžia, kaip reikia dirbti savo laukus ar rūšiuoti.
„Norime būti čia, nes manome, kad restorano idėja yra susijusi su svetingumu, – teigė Joanas Roca. – Svetingi žmonės kitus priima savo namuose. Norime patys priimti svečius, todėl labai sunku atidaryti daugiau restoranų.“
Parengė Dorotėja Noreikaitė