Jame lietuviai varžėsi su barbekiu žinovais iš 27 pasaulio šalių, tarp kurių buvo ir tokių meistrų, kaip amerikiečiai ar argentiniečiai.
Lietuvai atstovavo dvi komandos – moterų komanda „Kadagio uogos“ ir vyrų „The Spirit of Smoke Team“. Bendroje 53 komandų įskaitoje vyrų komanda „The Spirit of Smoke Team“ užėmė 20, o moterų „Kadagio uogos“ – 27-ąją vietas.
Aukščiausias vietas mūsų komandos gavo sunkiausiose rungtyse – jautienos kepimo rungtyje moterys buvo septintos, o kiaulienos mentės kepimo rungtyje vyrai užėmė šeštąją vietą.
Nacionalinio patiekalo rungtyje Lietuvos atstovės visus stebino kepdamos kugelį su ausytėmis, kurį patiekė su grilyje kepta bebriena. Vyrai gamino taip pat bulvių patiekalą – vėdarus.
O desertui „The Spirit of Smoke Team“ iškepė į Gedimino pilį panašų šakotį – įdomiausia, kad jis buvo kepamas tam pritaikytame seife, kurį lietuviai atsivežė iš Lietuvos.
„Per dešimt metų, kai įkurta Lietuvos barbekiu ir grilio kepėjų asociacija (LBKA), stipriai pažengėme į priekį: ankstesniuose tarptautiniuose čempionatuose mes tik dalyviai, o dabar jau esame ir konkurentai – mus vertina, žino. Lygiuojamės į šalis, kuriose maisto kepimo ant ugnies tradicijos – kur kas gilesnės, todėl ir patirtis kitokia“, – džiaugėsi LBKA prezidentas Juozas Kaminskas.
Jam pačiam Geteborge taip pat teko sudėtinga užduotis – J. Kaminskas dalyvavo ne kaip kepėjas, o kaip teisėjas.
Paprastomis priemonėmis – puikus rezultatas
Komandos „Kadagio uogos“ kapitonė Halina Bovševič pripažino, kad jautienos rungtis, kurioje moterys sužibėjo, buvo pati sunkiausia. „Tobulai iškepti jautieną – nepaprasta. Tačiau mes tai sugebėjome padaryti turėdami paprasčiausias priemones.
Kai kepėme, belgai stebėjosi, kaip mes paprastais termometrais matuojame mėsos temperatūrą. Jiems buvo sunku suprasti, kaip tai įmanoma – juk kitų šalių komandos tokiais jau nebesinaudoja, visur elektronika. Tačiau paragavę mūsų jautienos jie į mus ėmė žiūrėti pagarbiai“, – pasakojo H. Bovševič.
Vakarų valstybėse grilio idėjos plačiai pasklidusios, ten ir įranga – šiuolaikiška, o rėmėjai net varžosi dėl dalyvių finansavimo.
Lietuviams rengtis tokiems čempionatams – daug sunkiau.
„Todėl ir norime skleisti maisto kepimo ant gyvos ugnies tradicijas, pritraukti daugiau gerbėjų, kartu – ir rėmėjų. Juk lietuviams toks maisto paruošimo būdas niekada nebuvo svetimas – nuo seniausių laikų ugniakure virė ir kepė. Tik dabar esame pamiršę tai“, – teigė H. Bovševič.
Viena iš priežasčių, kodėl lietuviai yra stiprūs – natūralūs marinatai ir padažai. Tai ir leidžia jiems kovoti dėl geresnių vietų.
Moterų komandą „Kadagio uogos“ Amerikos BBQ asociacijos prezidentas pakvietė atvykti į Atlantos čempionatą. „Turime vilčių, kad rasime finansavimą, ir galėsime Lietuvai atstovauti Jungtinėse Amerikos Valstijose“, – viliasi komandos kapitonė.
Aukščiausias kepėjų pasiekimas
Nerijaus Ižganaičio vadovaujamai vyrų komandai „The Spirit of Smoke Team“ geriausiai sekėsi pačios sudėtingiausios rungtys – kiaulienos mentės ir jautienos krūtininės kepimas. „Esame labai patenkinti, kad šiose kategorijose pasaulyje užėmėme 6 ir 11 vietas“, – džiaugėsi N. Ižganaitis.
Silpniausiai vyrai pasirodė žuvies kepimo rungtyje. „Kepėme lašišą. Pati žuvis itin stipriai skyrėsi nuo tos, kurią galima gauti Lietuvoje. Manome, kad tai ir buvo viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl pasirodėme prastokai“, – pripažino kapitonas.
Tačiau 20 vieą bendroje įskaitoje užėmusi komanda jaučiasi pakylėta – tai aukščiausias Lietuvos pasiekimas nuo Lietuvos barbekiu asociacijos įsikūrimo. „Pasaulio čempionate dalyvavo pačios stipriausios viso pasaulio komandos iš 27 šalių, turinčių labai senas kepimo ant grilio tradicijas. Esame labai patenkinti savo rezultatais ir jau mąstome apie kitus čempionatus. Toliau lipsime tik aukštyn nugalėtojų pakylos link. Žinome, ką dar galime daryti geriau“, – teigė N. Ižganaitis.
Čempionatą per dvi dienas aplankė apie 50 tūkstančių žmonių. Šakočio kepimas ir pats šakotis buvo vienas įdomiausių reginių tiek ir žiūrovams, tiek kitiems dalyviams. Ties lietuviais nuolat būriavosi daugiausiai žmonių. Ne vienas šypsojosi ir stebėjosi kepėjų, pritaikiusių seifą šakočiui kepti, išradingumu.
„Tokį sprendimą priėmėme neatsitiktinai – juk maisto ruošimas ant grilio yra ne tik skanu ir sveika, bet ir smagi pramoga. Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos, kuriai priklausome, tikslas ir yra plėtoti šią idėją“, – patikino N. Ižganaitis.
Vyrų komandos „The Spirit of Smoke Team“ rungčių rezultatai:
Jautiena – 11 vieta
Vištiena – 28 vieta
Žuvis – 46 vieta
Kiaulienos mentė – 6 vieta
Kiaulienos šonkauliai – 18 vieta
Nacionalinis patiekalas – 40 vieta
Desertas – 22 vieta
Vegetariškas patiekalas – 18 vieta
Moterų komandos „Kadagio uogos“ rungčių rezultatai:
Jautiena – 7 vieta
Vištiena – 44 vieta
Žuvis – 47 vieta
Kiaulienos mentė – 15 vieta
Kiaulienos šonkauliai – 20 vieta
Nacionalinis patiekalas – 43 vieta
Desertas – 38 vieta
Vegetariškas patiekalas – negamino