Penktadienį Kaune, Rotušės aikštėje prasidėjo pirmasis šalyje maisto
kultūros festivalis „Skanaus“.
Vienas jo rengėjų Erikas Kundreckas sakė, kad gastronomijos festivaliai
pasaulyje rengiami seniai. Kadangi mūsų šalyje maisto kultūros tema vis
aktualesnė, toks festivalis turėtų patikti jo lankytojams.
Šventės pradžią paskelbė senovinės patrankos, vadintos „Petronėle“
kopijos šūvis.
Linksmu pirmosios festivalio dienos akcentu tapo koldūnų valgymo
čempionatas. 10 įvairaus amžiaus kauniečių varžėsi, kas greičiau sukirs
po 1 kilogramą koldūnų su mėsa.
Varžybos buvo įtemptos. Jas laimėjo 27 metų Egidijus Leščinskas. Jis
koldūnus suvalgė per 4 minutes 9 sekundes. Koldūnų valgymo čempionas,
dirbantis viename prekybos centre pakuotoju sakė, kad labai mėgsta šį
maisto produktą ir sudorojęs kilogramą koldūnų jautėsi puikiai.
Kauniečiai ir miesto svečiai festivalio metu gali paragauti
įvairios Lietuvos ūkininkų produkcijos – sūrių, mėsos, padažų,
duonos, medaus, žuvienės, paskanauti įvairių gėrimų. Pamatyti, kaip
atrodo sraigių kiaušiniai.
Pakviesti lektoriai skaito žaismingas paskaitas apie mėgavimąsi maistu
ir užstalės etiketą. Festivalio lankytojus konsultuoja dietologai,
padedantys subalansuoti mitybą, parinkti jos planą.
Festivalio metu galima išmokti įvairių kulinarijos paslapčių, kurių moko
garsių restoranų šefai ir žinomi žmonės.
Tarp „Skanaus“ svečių sukiojosi ir verslininkas Žilvinas Grigaitis. Jis
festivalio lankytojus mokė pasigaminti salotas su vištiena.
Ž.Grigaitis sakė, kad yra dalyvavęs ne viename maisto ir gėrimų
festivalyje Australijoje bei Vokietijoje.
„Kai kur tokios šventės vyksta ištisą savaitę. Puiku, kad Kaune pradėta
nauja tradicija. Tikiu, kad festivalis bus rengiamas kasmet“, – sakė
Ž.Grigaitis.
Pirmajame maisto kultūros festivalyje apsilankė ir Ministras
Pirmininkas Algirdas Butkevičius. Jis aplankė visas festivalyje savo
produkciją pristačiusių ūkininkų palapines ir beveik iš visų nusipirko
įvairių produktų.
A.Butkevičius sakė, kad jo šeima stengiasi pirkti ekologiškus
produktus, todėl taip ir pasielgė bei pasveikino sunkiai ir kruopščiai
dirbančius lietuvius.
Šeštadienį festivalio metu pradės veikti restoranas „Pestaurant“.
Kenkėjų kontrolės ekspertų „Dezinfa“ vadovė Margarita Kutkaitė žadėjo,
kad kauniečiai ir miesto svečiai jame turės progos paragauti 5
centimetrų ilgio traškių vandens lervų, įvairaus skonio lervų ir
skėrių.
Taip pat vyks grilio čempionatas.
Abi dienas festivalio lankytojus linksmins Natalija Bunkė, Mino, grupės
„16 Hz“, „4 Roses“, „Kitokios“, „Presto“, „Belkanto“.