Maisto degustatorių nosis ar liežuvis – verti milijonų

2015 m. gegužės 25 d. 08:00
lrytas.lt
Jeigu jie prarastų uoslę ar netektų skonio receptorių – netektų ir gerai mokamo darbo. Tad nenuostabu, kad ne tik aktoriai ir modeliai apdraudžia savo kūno dalis didelėmis sumomis – kai kurie maisto ekspertai savo liežuvius ar skonio receptorius yra apdraudę milijonais.
Daugiau nuotraukų (4)
1. Nigelis Pooley
Jungtinėje Karalystėje gyvenančio profesionalaus sūrio vertintojo Nigelio Pooley nosis yra apdrausta 5 mln. svarų sterlingų (beveik 7 mln. eurų).
69 metų yras pastaruosius 18 metų praleido dirbdamas „Wyke Farms“ sūrio gamintojams. Išskirtinę uoslę turintis vyras kasmet atrenka virš 12 tūkst. tonų sūrio.
„Visada buvau išrankus kvapams – ir skaniems, ir prastiems, – sakė N.Pooley. – Nuo manęs priklauso, ar sūriu bus prekiaujama. Darbe prisiuostau tiek sūrio, kad jo beveik nevalgau“.
Pauostęs vieną mėnesį brandintą sūrį N.Pooley  gali pasakyti, koks jis bus po metų.
Britui labai nepatinka aštrus prancūziškas sūris – pasak jo, jo kvapas yra stiprus, tačiau skonis silpnas.
2. Gennaro Pellicia
2009-aisiais kavos ragautojo Gennaro Pelicia liežuvis buvo apdraustas 10 mln. svarų sterlingų (beveik 14 mln. eurų). Tai viena didžiausių sumų, kuria kada nors buvo apdrausta žmogaus kūno dalis.
Kavos ragautojui liežuvis – toks pat svarbus, kaip dainininkui balso stygos ar modeliui – kojos.
„Mano profesijoje itin svarbu išlavinti jutiminiai gebėjimai bei skonio receptoriai,“- sakė vyras.
3. Sebastianas Michaelisas
„Tetley“ arbatos maišytojo Sebastiano Michaeliso skonio receptoriai apdrausti 1 mln. svarų sterlingų (1,4 mln. eurų). Ekspertas 5 metus intensyviai mokėsi arbatos maišymo meno, kad taptų vienu iš 10 „Tetley“ arbatos maišytojų.
Kompanija juos laiko itin svarbiais – jiems visiems netgi neleidžia skristi tuo pačiu lėktuvu, nes bijo, kad nelaimingo atsitikimo atveju gali būti prarastos beveik 200 metų senumo kompanijos paslaptys.
Pačiam S.Michaelisui sprendimas apdrausti jo skonio receptorius glosto savimeilę: „Labai mėgstu arbatą, o būti apdraustam – tai kažkas svarbaus“.
4. Keithas Fisheris
Profesionalaus mėsininko Keitho Fisherio skonio receptoriai apdrausti 1 mln. svarų sterlingų (1,4 mln. eurų). Vyras sugeba atskirti bet kurią kiaulienos rūšį pasaulyje.
„Mano sugebėjimas justi subtilius skirtingų gamintojų kiaulienos skonius itin padėjo ir buvo svarbus aiškinantis, kuri mėsa yra geriausia iš geriausiųjų,“- teigė vyras.
5. Antony Worrall'as Thompsonas
Saugodamasis ligų ar nelaimingų atsitikimų Jungtinėje Karalystėje žinomas virtuvės šefas Antony Worrall'as Thompsonas savo pirštus bei liežuvį apdraudė po 500 tūkst. svarų sterlingų (beveik 700 tūkst. eurų) suma.
6. Egonas Ronay
Maisto kritikas Egonas Ronay 1993-aisiais savo gomurį apdraudė 250 tūkst. svarų sterlingų (347 tūkst. eurų). Vyriškis teigė, kad be gomurio pojūčių būtų tarsi skulptorius be rankų.
Parengė Dorotėja Noreikaitė
Maistasmaisto ragautojaiekspertai
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.