Smidrai arba šparagai – tai maistinga daržovė, mėgstama visoje Vakarų Europoje. Lietuvoje šie augalai buvo paplitę gėlių darželiuose, o auginti maistui juos imtasi tik prieš keletą metų.
Tai daugiametis augalas, kurį pasėjus derliaus tenka laukti net ketverius metus, o sezonas trunka nuo gegužės pradžios iki Joninių.
Maistui vartojami smidrų ūgliai, juos paruošti nesudėtinga. Gurmanai juos itin vertina dėl švelnaus ir subtilaus skonio.
Šeimos kulinarijos ekspertė Beata smidrus įprato valgyti Anglijoje ir šiandien džiaugiasi, kad jos mėgstama kultūra populiarėja Lietuvoje. Šeštadienį ji parodys, kaip šį augalą kokybiškai paruošti savo stalui. Patiekalus iš šviežių, traškių, vietos ūkininkų išaugintų daržovių Beata gamins pagal savo kurtus receptus.
Norintiems turiningai praleisti vėlyvą šeštadienio rytą veiklos netruks. Apsilankę Šparagų festivalyje galės ne tik įvertinti šių metų derlių, bet ir išmokti patys auginti šią daržovę.
Aleksandro Stulginskio universiteto docentė Audronė Žebrauskienė detaliai atskleis ir šio augalo maistingąsias savybes. Pažinti smidrų skonį kiekvienas galės ragaudamas ką tik vietoje iškepto didžiausio smidrų omleto.
Šparagų šventė organizuojama Lėto turgaus ūkininkų iniciatyva. Lėtas turgus Vilniuje vyksta kiekvieną šeštadienį Tymo kvartale, kur savo užaugintais bei pagamintais maisto produktais prekiauja smulkūs ir vidutiniai ūkininkai. Lėtas turgus – tai erdvė susitikti ir gerai praleisti laiką įprastai darbo dienomis skubantiems miestiečiams, kurie rūpinasi, ką valgo.