Pastaraisiais metais dėl pasikeitusio požiūrio į vyno gaminimą, pastebima išaugusi itališko vyno paklausa visame pasaulyje.
„Italijos vyno rinkos vystymasis vyko nevisai tolygiai – buvo tiek pakilimų, tiek nusileidimų, tačiau pastaraisiais metais itališkas vynas vėl žengia į visų pasaulinių vynų reitingų aukštumas. Bet kuriame pasaulio vyno reitinge visuomet itališką vyną rasite tarp 10 geriausiųjų“, – pasakojo Ieva Gaižutytė, Italijos ir Lietuvos prekybos rūmų prezidentė.
Italija – didžiausia vyno gamintoja pasaulyje – kasmet šalyje yra pagaminama apie 45-50 milijonų vyno, o tai sudaro maždaug trečdalį visos pasaulio produkcijos. Vyno eksportas Italijoje 2014 m. sudarė 3,8 milijardus eurų.
Auganti aukščiausios kokybės vyno paklausa
Nuolatos su italų vyndariais bendraujanti Italijos ir Lietuvos prekybos rūmų prezidentė teigia, kad daugiausiai šis pokytis jaučiamas dėl to, kad Italijoje vis daugiau dėmesio skiriama vynų kokybei.
“Vyksta tam tikra itališko vyno revoliucija, – pasakojo I.Gaižutytė, – daugiau dėmesio skiriama vyno laukų priežiūrai, naudojama vis mažiau cheminių trąšų, stengiamasi viską daryti kuo natūraliau“. Vis daugiau vyno gamintojų nusprendžia sumažinti auginamus vynuogynus, siekdami išauginti daugiau priežiūros reikalaujančias geriausios kokybės vynuoges.
Taip pat pastaraisiais metais pastebimas ir aukščiausios kategorijos, prabangaus vyno paklausos išaugimas Italijoje. „Tai parodo, kad patys italai siekia, kad juos pasiektų tik aukštos kokybės, patikimų gamintojų vynas. Italams nebetinka bet kas – geriau bus sumokama daugiau ir suvartojama mažiau, bet produktas turi būti geras ir kokybiškas“, – teigė I.Gaižutytė.
Itališko vyno pramonė vis labiau įgauna aiškesnę formą ir veidą, kurį nori pristatyti pasauliui – tai aukštos kokybės išskirtiniai vynai, kurių skonio nesumaišysi su jokios kitos šalies vynais.
„Tikro skonio Amarone, Barolo, Barbaresco ar Chianti vynų nerasi daugiau jokioje pasaulio vietoje. Itališki vynai turi išskirtinį ir individualų charakterį, kurio daugiau nerasi niekur – pavyzdžiui, pasaulyje rasime ne vieną šalį, gaminančią Carbenet Sauvigon ar Pinot Noir vynus, tačiau niekur nerasime itališkų vynų atitikmenų. Itališkas vynas turi labai išskirtinį, visišką skonio receptorių pasitenkinimą užtikrinantį skonį“, – teigia vyno ekspertas ir advokatas, dirbantis su Italijos vyndariais Ugo Meucci.
U.Meucci pasakojo, kad per porą pastarųjų dešimtmečių, tobulinant vynuogių auginimo technologijas, itališko vyno kokybė žymiai išaugo. Itališki raudonieji vynai kaip Amarone, Barolo, Chianti Classico ir kt. yra tarp geriausiai pasaulyje vertinamų vynų.
Kokybės garantas – griežta kontrolė
Itališki vynai yra skirstomi į keturias kategorijas: į kontroliuojamos kokybės ir kilmės vynus, pagamintus iš išskirtinai vien tik itališkų vynuogių rūšių, užaugintų sertifikuotuose regionuose – DOC (Determinazione di Origine Controllata) ir DOCG (Determinazione di Origine Controllata e Garantita), kita kategorija – IGT (Indicazione Geografica Tipica) – geros kokybės krašto vynas, kuriam taikomi mažiau griežti reikalavimai bei VDT (Vino da Tavola) – stalo vynas, kuris neretai gali būti ganėtai geros kokybės, tačiau yra pagamintas nesilaikant tradicinių gamybos būdų.
Aukščiausios kategorijos DOCG kokybės ir kilmės ženklu pažymėtas vynas išskirtinai yra gaminamas tik keliolikoje sertifikuotų Italijos teritorijų. Šis kokybės ženklas reiškia, kad vynas pagamintas laikantis itin griežtų reikalavimų, vyno kilmės ir kokybės kategorija suteikiama komisijai atlikus aklą testavimą. Tokių vynų Italijoje suskaičiuojamos vos kelios dešimtys ir jų paklausa pasaulyje ženkliai didėja.
Aukščiausios kategorijos itališki vynai parodoje „Vyno dienos 2015“
Aukščiausių kategorijų itališki vynai šįmet bus pristatomi ir gegužės 28-29 d. vyksiančiose „Vyno dienose 2015“. Jau antrą kartą Italijos prekybos rūmai į didžiausią Baltijos šalyse vyno parodoje pristatys daugiau nei trisdešimt Italijos vyno gamintojų iš įvairių Italijos regionų – nuo Šiaurės Pjemonto iki pat Pietų Sicilijos. Mugėje bus pristatytas Italijos ir Lietuvos prekybos rūmų parengtas „Made in Italy“ vyno ekspertams skirtas žurnalas.
Jau antrą kartą parodoje dalyvausiantys vyndariai „Ca‘ Pigneto“ iš Veneto regiono pristatys tris aukščiausios kategorijos vynus.
Vyndarių šeimos narė Veronica Adami džiaugėsi galėdama vėl dalyvauti „Vyno dienų“ parodoje. „Po praėjusių metų mugės likau išties sužavėta lietuvių smalsumu ir jų dideliu susidomėjimu aukščiausios kokybės itališkais vynais“, – teigė ji.
I. Gaižutytė pasakojo, kad vyndarių pristatomas Amarone vynas Lietuvoje yra jau gerai žinomas, o jo gerbėjų ratas vis plečiasi. „Tai rodo, kad lietuvių skonis vynui tampa vis labiau išlavintas ir jie vis labiau domisi geros kokybės itališkais produktais“, – teigė I.Gaižutytė.