„Ūkininkų produktai yra kokybiški ir švieži, tai ypač svarbu, kai kalbame apie sveiką mitybą ir sveikatą. Tokie festivaliai atkreipia žmonių dėmesį į produktus, užaugintus čia, šalia mūsų. Dažniau juos vartodami, auginame stiprią visuomenę ir savo kraštą“, – sako žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė.
Lietuvoje vaistinis smidras (šparagas) jau nuo seno auginamas ir gerai žinomas kaip kultūrinis augalas. Rašytiniuose šaltiniuose yra duomenų, kad ir Lietuvoje dvarų laikais jis buvo plačiai naudojamas ir karališkiems patiekalams gaminti.
Taip pat užsimenama, kad smidrai – tai puikus afrodiziakas, kuri pasirinkdavo jaunieji prieš pirmąją vestuvinę naktį.
JAV, Vokietijoje, Jungtinėje Karalystėje vyksta grandiozinės smidrų garbei skirtos šventės su įvairiausiomis atrakcijomis ir, žinoma, naujojo derliaus skanavimu. Iš viso skaičiuojama apie 300 smidrų rūšių, o jų spalva priklauso nuo auginimo būdo.
Anglijoje ir Amerikoje mėgstami žalieji, Prancūzijoje populiarūs violetiniai, o Ispanijoje, Šveicarijoje ir Vokietijoje vyrauja švelnesnio skonio baltieji smidrai. Būtent vokiečius galima vadinti smidrų valgymo lyderiais, šis skanėstas karaliauja jų virtuvėje nuo balandžio iki birželio mėnesio. Teigiama, kad vokiečiai suvalgo iki 72 tūkstančių tonų smidrų per metus.
Šparagų (smidrų) festivalis nuo ryto vyks šį šeštadienį Tymo turguje Vilniuje. Šventę organizuoja „Lėtas turgus“ ir ūkininkė Genovaitė Sakalauskienė.