Dvylikta kartą Palangoje vyksianti Stintų šventė jau seniai tapo tikra
gurmanų fiesta, kurioje neapsiribojama tiktai tradiciškai kepamomis stintomis.
Anksčiau žuvų nešaldydavo
Tačiau daugiau nei prieš 10 metų net ir keptos stintos kurorto kavinėse
būdavo didžiausia naujiena, nes šviežios žuvies visuomet trūkdavo.
Verslininkai buvo priklausomi nuo žvejų laimikio. Be to, sugautą šviežią
žuvį iš žvejų beregint supirkdavo iš kitų šalies miestų atvažiavę
perpardavinėtojai.
Paragauti keptų stintų patiekalų kavinėse žiemą buvo galima tik trumpai,
kai nedidelė dalis kavinių savininkų surizikuodavo iš žvejų nupirkti
keliolika kilogramų šviežios žuvies. Užsišaldyti stintų tuomet nebuvo
priimta. Kol Palangoje nebuvo pradėta rengti Stintų šventė, pirkti talpių
šaldiklių kavinės nematė reikalo.
Tačiau mieste pradėjus organizuoti šventes, verslininkai susidūrė su
problema – šventės metu ėmė trūkti šviežių stintų. Pirmaisiais
metais atsitiko taip, kad šventėje nebuvo
nė vienos keptos, o juo labiau šviežios stintos. Pasitaikė audringas laikotarpis, ir
žvejai negalėjo išplaukti į jūrą.
Tada verslininkai apsirūpino šaldikliais, ir stintas šventei ėmė
kaupti dar gruodį. Maitinimo įstaigų savininkams pradėjus dideliais
kiekiais užsišaldyti stintų, kai kurios kavinės keptas stintas įtraukė į
savo nuolatinius valgiaraščius. Talpesnius šaldymo įrengimus turintys
restoranai dabar patiekalų iš stintų gali pasiūlyti ir vidurvasarį.
Iš stintų – 4 patiekalai
Stintų patiekalų asortimentas pradėjo plėstis tik prasidėjus stintų
šventėms.
Be keptų stintų šventės dalyviams verslininkai norėjo pasiūlyti
įvairesnių patiekalų. Taip šalia keptuvėse skrudinamų stintų ilgainiui
atsirado marinuotos, rūkytos, vytintos ir net ant žarijų keptos stintos.
Palangoje daugiausiai patiekalų iš stintų siūlo vienintelis pajūryje
esantis žuvies restoranas „Žuvinė“.
Čia galima paskanauti net keturiais būdais paruoštų stintų: keptų
stintų su traškia plutele, pagal seną kuršių
receptą marinuotų stintų, karštai rūkytų stintų. Ketvirtasis patiekalas siūlomas tik „Žuvinės“ restorane – tai stintų ikrų blyneliai.
„Daugiau ką nors pagaminti iš stintų tikriausiai jau neįmanoma“, –
mano „Žuvinės“ savininkė Rūta Sakalauskienė.
Iš stintų dar galima išvirti žuvienę, tačiau ji yra skani tik tuomet, jei į puodą dedama ir kitų
rūšių žuvies.
Gurmanams siūlo ikrų blynelius
Labiausiai R.Sakalauskienė didžiuojasi „Žuvinės“ virėjų sugalvotais ikrų
blyneliais. Tarp dantų it sniegas gurgždantys kepti ikrai iš tiesų yra
gurmaniškas valgis.
Ikrų blyneliai ruošiami labai paprastai. Stintų ikrų masė pasūdoma, į ją dedama
grūstų baltųjų pipirų. Iš tąsių ikrų suformuojama
blynelio forma. Blyneliai kepami įkaitusiame aliejuje ant stiprios
ugnies.
Svarbiausia, kad ikrai apskrustų, bet nespėtų prisigerti aliejaus.
Tuomet jie ištyžta ir kramtant nebelieka ikrų grikšėjimo.
Skanios ir rūkytos stintos. Jos patiekiamos su sūryme virtomis
pupomis. Šis patiekalas tinka prie alaus.
Prieš rūkant šviežios stintos turi keletą valandų pastovėti
pasūdytos su grūstais pipirais. Šitaip pamarinuotos jos rūkomos iki 20
minučių.
„Žuvinės“ lankytojai mielai skanauja marinuotų stintų. Šio patiekalo sėkmę lemia marinatas.
Į užvirintą vandenį smulkiai įpjaustoma arba patarkuojama morkų, įdedama
svogūnų, įpilama acto, druskos, cukraus, lauro lapų, kvepiančiųjų pipirų
ir visa tai paverdama apie 3 minutes. Po to marinatas atšaldomas.
Šiuo marinatu užpilamos iškeptos stintos.
Kepdavo šlapiame laikraštyje
Be jau žinomų stintų patiekalų senieji žvejai mena ir tokius šių
žuvų paruošimo būdus, kurie dabar atrodytų mažų mažiausiai keistai.
Pagal senovės receptą stintas galima išsikepti ir ant laužo. Anot
Šventosios žvejų, susikūrę laužą jų seneliai stintą valgymui paruošdavo
per kelias minutes.
Į vandenyje sudrėkintą laikraščio lapą reikia įvynioti šviežią stintą ir
pasiekiamoje vietoje įmesti į laužą. Po minutės kitos popieriui
išdžiūvus ir apdegus stintą reikia ištraukti iš laužo ir apvalius
pelenus valgyti.
Žvejai tvirtino, kad šitaip ištroškinta ir apskrudusi stinta yra
neapsakomai skani.
Tarpukario Lietuvoje stintos nebuvo populiarus žvejų laimikis. Stintoms
skirtų smulkių tinklų žvejai neturėjo, todėl šios žuvys būdavo sietais
gaudomos nuo kranto. Anksčiau šaltesnių žiemų metu jūra užšaldavo ir
per ledus būdavo sunku prieiti prie vandens.
Prieš karą žmonės labiau valgydavo virtas stintas. Žvejai teigė, kad iš
stintų išverdama puiki žuvienė. Ilgesniam laikymui
iš stintų būdavo gaminama šaltiena.
Tačiau tarpukariu, kai Baltijos jūroje knibždėjo gerokai didesnių ir
vertingesnių žuvų, stintomis būdavo šeriamos kiaulės arba jomis
tręšiami daržai.
˙