Nuo šio rudens restorano valgiaraštis pasikeitė kone kardinaliai.
Paragauti ir įvertinti naujo restorano virtuvės šefo sukurtų skanėstų
buvo į restoraną susirinko kviestinė publika.
Jo virtuvei nuo spalio ėmėsi vadovauti naujas profesionalus šefas – Ernestas
Viršilas, kuris ketverius metus tobulinosi Londone, pasaulinės
gastronomijos žvaigždės ir virtuvės virtuozo Peterio Gordono restorano
virtuvėje.
Pagrindinė priežastis, dėl kurios E.Viršilas prieš kelerius metus
paliko vieno iš 5 žvaigždučių Lietuvos viešbučio vyriausiojo virtuvės
šefo chalatą ir išvyko į užsienį – kūrybinio tobulėjimo duobė bei
noras mokytis.
„Norėjau tobulėti. Tačiau Lietuvoje tuo metu stiprių šios srities
vedlių ir mokytojų neradau. Svarsčiau, ką rinktis ir kur vykti –
Paryžių ar Londoną, bet tai, kad moku anglų kalbą, nulėmė, kodėl
pasirinkau Didžiąją Britaniją“, – kalbėjo virtuvės šefas.
Lietuvio virėjo karjera Londone prasidėjo dirbant 80–100 valandų per savaitę,
o jo kulinarinę pasaulėžiūrą apvertė šefas Gordonas Ramsay, su kuriuo
lietuvis dirbo Michelino žvaigždute įvertintame restorane „Gordon Ramsay Maze“.
Su virtuvės virtuozu G.Ramsay neseniai galimybę susipažinti turėjo ir mūsų
šalies televizijos žiūrovai.
„Londone pradėjau nuo žemiausios pozicijos, kurių aukšto lygio
restoranuose yra iki 9. Per ketverius metus perėjau visus lygius.
Išvažiuodamas buvau dešinioji virtuvės šefo ranka restorane „Kopapa
Ltd.“, – pasakojo E.Viršilas, kuris prieš išvykdamas į Londoną žinojo,
kad grįš į gimtinę.
Parvykti į Lietuvą ir įsidarbinti vienuolyno komplekse esančiame
restorane virėjui padėjo jo savininkų suteikta kūrybinės laisvės
galimybė: nuo receptų kūrimo, komandos formavimo iki virtuvės
aprūpinimo reikalinga įranga.
E.Viršilo ruošiamų patiekalų stilius – šiuolaikinėmis technologijomis išpildyta klasika.
Prioritetas – patiekalų skonis, švari ir subtili estetika, o ne šou elementai.
„Virtuvė šefui yra filosofija ir gyvenimo būdas, kuris išsirutulioja nuo
darbinių veiksmų ir taip įtraukia, jog galima teigti, kad tai tampa jo kūrybine platforma“, – kalbėjo pašnekovas.
E.Viršilas į Lietuvą parsivežė ne tik naudingos patirties ir
londonietišką požiūrį į tiekiamą maistą. Vyras taip pat spėjo užmegzti
ne vieną pažintį su lietuviais ir kitų tautų atstovais, vadovaujančiais
ar dirbančiais geruose Londono bei kitų Europos didmiesčių restoranuose.
„Jau yra laukiančių, kada pakviesiu juos į Kauną. Žadame rengti bendras
vakarienes, apjungiant kelių šefų, kultūrų patirtį ir žinias“, – sakė
E.Viršilas.
E.Viršilas gamina ne tik restorane. Pasijusti ypatingu kūrėju, galinčiu
eksperimentuoti, klysti ir kaip alchemikas atrasti paslaptis jam labiausiai
sekasi namų virtuvėje.
„Jau taip yra, jog maždaug savaitei namuose kone įsimyliu kokį nors produktą,
derinį ar naują technologiją. Vėliau ieškau naujo objekto“, – neslėpė vyras.
Restorane „Monte Pacis“ surengtos vakarienės šefo E.Viršilo pasisveikinimu tapo rūkyta
lašiša, patiekta su namine duona ir trijų rūšių sviestu: trumų, kanapių bei garžgarsčių.
Šaltajam užkandžiui šefas patiekė antieną su miško grybų kremu ir
kepintomis voveraitėmis.
Karštuosius patiekalus E.Viršilas patiekė net du: Baltijos jūros menkė
perliniu kuskusu ir šiltomis ant grotelių keptomis daržovių salotomis
bei 30 dienų sausai brandintą jautienos nugarinę su rūkyta bulvių koše.
Desertai taip pat buvo du: naminis bazilikų ir laimų šerbetas bei
patobulintas šventinis kamaldulių vienuolių pyragas. Šefas šį kepintų
riešutų skanėstą papildė karamele bei „Maldon“ druska.
Prie visų patiekalų buvo priderintas vynas.