Saulė ten plieskia ištisus metus, belieka tik prasimanyti vandens augalų laistymui, o derlius pats bręsta net kelis kartus per metus. Žuvys plaukioja šiltose jūrose, tad reikia tik užmesti tinklą.
Užtat mes geriau nei pietiečiai žinome apie visus įmanomus pastatų apšildymo būdus, išmanome apie žiemines padangas,ir storapadžius (neslidžius!!) žieminius batus, ir, be jokios abejonės, apie maisto konservavimą.
Konservavimą turiu omeny ne vien uždarymą į stiklainius žiemai. Mes žinome kaip sūdyti lašinius, rūkyti dešras, džiovinti obuolius ir grybus ir dar begales gudrybių kaip tinkamai pasiruošti atsargas ilgai ir šaltai žiemai.
Vienas iš konservavimo būdų – sūdymas – labai tinka šviežiai lašišai. Šį būdą lietuviai puikiai išmano dar nuo tų laikų, kai mūsų žemėse prasidėdavo sūdytų silkių kelionė į Europos ir Rusijos platumas.
Sūdyta lašiša parduotuvėse nėra pigi. Užuot išlaidavę, užsūdykite lašišą patys ir mėgaukitės plonyčiais sūrios žuvies gabalėliais patys bei lepinkite savo šeimos narius.
Sūdyta lašiša
Reikės:
šviežios lašišos filė
rupios druskos
krapų (nebūtina, bet skanu ir gražu)
Lašišą nuplaukite ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Pasiruoškite indą su dangčiu, į kurį telpa visas lašišos gabalas, jei tokio neturite, tada perpjaukite lašišos filė į dvi dalis taip, kad ji tilptų ir indas užsidengtų.
Padenkite visą lašišos filė storu sluoksniu rupios druskos (jos turi būti tiek, kad nesimatytų raudonos lašišos mėsos).
Uždenkte indo dangtelį ir įdėkite į šaldytuvą. Po 12 val. (geriausia paruoškite lašišą iš vakaro, o ryte ji jau bus tinkama valgyti!) išimkite iš šaldytuvo, nuplaukite visą druską ir nusausinkite. Lašiša bus sukietėjusi, primins lietuviškus lašinius.
Labai aštriu peiliu kuo ploniau įstrižai supjaustykite lašišą plonomis juostelėmis. Jas rikiuokite į lėkštę, kad šiek tiek gabalėliai persidengtų. Galite berikiuojant pabarstyti šviežiais krapais.
Lėkštę su lašišos gabalėliais uždenkite plėvele ir laikykite šaldytuve - palaipsniui sūrumas pasiskirstyts tolygiai.
Kuo ilgiau lašišą laikysite druskoje, tuo sūresnė ji bus!