Bazilikai su braškėmis ypač dera, o jei bijote, kad aitrieji pipirai pernelyg "kandžiosis", dėkite mažiau, arba išvis nedėkite.
Virdama džemus nenaudoju pektino ir kitų tirštiklių. Tiesiog paverdu tol, kol masė sutirštėja tiek, kad kai užlašinu karšto džemo ant gerai įšaldytos lėkštutės, jis, lėkštutę pavertus, nenubėga tarsi skystas sirupas. Jei naudojate tirštiklius, pakaks ir penkių minučių virimo. Tik nepamirškite gerai sterilizuoti stiklainių!
Braškių džemas su aitriaisiais pipirais ir bazilikais
Reikės:
1 kg braškių
saujos baziliko lapelių
2-3 aitriųjų pipirų
1 šaukšto šviežių citrinos sulčių
2 stiklinių cukraus
Pasiruoškite stiklainius: juos labai švariai nuplaukite, tada pripildykite labai karštu vandeniu (geriau virintu), sustatykite į puodą, ir į puodą pripilkite šilto vandens tiek, kad stiklainių neapsemtų, tačiau siektų jų viršų.
Į puodą įdėkite ir dangtelius. Užkaiskite puodą su stiklainiais. Kai vanduo bus arti virimo, išjunkite ir palikite taip stovėti, kol paruošite džemą.
Pusę kiekio nuvalytų braškių sudėkite į elektrinį smulkintuvą. Taip pat sumeskite bazilikų lapelius ir išvalytus nuo sėklų ir membranų bei stambiai supjaustytus aitriuosius pipirus.
Pulsuojančiais judesiais kapokite masę, kol susismulkins, bet nepavirs tyrele. Tada suberkite likusias braškes ir dar trumpai pakapokite.
Viską supilkite į puodą, įpilkite citrinos sulčių, suberkite cukrų ir užvirinkite. Sumažinkite ugnį ir virkite, kol gausis norima konsistencija. Nugriebkite putas.
Atsargiai išimkite iš puodo stiklainius, vandenį išpilkite į tą patį puodą, kuriame stiklainiai kaito. Supilkite džemą, sandariai užsukite dangtelius.
Statykite į tą patį puodą su karštu vandeniu ir kaitinkite stiklainius verdančiame vandenyje apie 10 min.
Išimkite stiklainius iš vandens ir laikykite apverstus, kol visiškai atauš. Jei matote, kad nesandariai užsidarė dangtelis, verčiau tokį stiklainį su džemu laikykite šaldytuve.