„Nepretendavome į rekordų knygą, norėjome padaryti šventę miestelėnams“,
– sakė „Arvi kalakutai“ rinkodaros vadovė Laura Ferimaitė, kuri sumanė
šią originalią idėją.
Pastarąją įgyvendinti padėjo bendrovės technologė Vilija Janušauskienė.
Kepti ilgiausią dešrą Lietuvoje marijampolietės pasikvietė virtuvės
šefus iš Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos.
Vidurdienį prasidėjęs darbas, kurį smalsiai stebėjo minia
marijampoliečių, tęsėsi maždaug dvi valandas.
„Sujungėme tris avies žarnas, į jas sukimšome 30 kilogramų paruoštos
kalakutienos. Ši dešra su žarnomis ir prieskoniais sveria 34
kilogramus“, – teigė V.Janušauskienė.
Dešra buvo užvyniota ant medinio volo, po kuriuo žioravo anglys. Kai
apkepė vienas dešrų sluoksnis, ant jo buvo vyniojamas kitas.
Apkepusią dešrą virtuvės šefai, visą laiką triūsę didžiuliame
karštyje, tvoskiančiame nuo anglių, apvyniojo folija ir dar pakepino
ilgiau nei pusvalandį.
Komanda dirbo sunkiai ir atsakingai. V.Janušauskienė nuolat matavo
kepimo temperatūrą, virtuvės šefai ją reguliavo tai įpūsdami, tai
nuslopindami anglis.
Šiaip tokios kalakutienos dešrelės iškepa per dešimt minučių, tačiau
tris dešimtis kilogramų sveriantys du sluoksniai dešros pareikalavo
susibūrusių valgytojų kantrybės.
Meistrai savo darbą atliko kruopščiai – foliją nuo dešros nuvyniojo tik
tuomet, kai termometras parodė reikiamą temperatūrą.
Prie „Arvi kalakutai“ palapinės aikštėje bemat nusidriekė didžiulė eilė.
Išradingai pagaminto skanėsto kantriausiai laukė senjorai.
L.Ferimaitė apskaičiavo, jog iškeptos kalakutienos dešros pakanka
tūkstančiui valgytojų.
Bendrovė „Arvi kalakutai“ per Marijampolės miesto dienas nuolat pateikia
įvairių siurprizų.
Prieš dvejus metus J.Basanavičiaus aikštėje miestiečiai buvo vaišinami
keptu kalakutu. Gyvas jis svėrė 25 kilogramus. Marijampoliečiams buvo
patiektas beveik 19-os kilogramų kepinys.