Justina visuomet kepa Velykinę bobą – tai šventinis pyragas, kurio receptą ji gavo iš savo senelės. Justina prisipažino šiek tiek patobulinusi senelės receptą.
Vilnietė iškart užmaišo tešlą keliems pyragams, kad galėtų padovanoti saldumynų ir savo artimiesiems, giminėms ar draugams.
Velykinė boba – mielinis pyragas, į kurį dedama įvairių riešutų, džiovintų figų, abrikosų, razinų. Kad pyragas kvepėtų, įberiama ką tik sutrintų prieskonių, ypač tinka kardamonas. O glaistui, ruošiamam iš kiaušinių baltymų, cukraus pudros ir citrinos sulčių, tinka vanilė.
Velykinė boba
Reikės:
600 g miltų;
50 g šviežių mielių;
250 ml pieno;
1 stiklinės cukraus ar cukraus pudros;
6 kiaušinių trynių;
džiovintų vaisių: abrikosų, figų, razinų;
prieskonių: kardamono, vanilės;
kelių saujų lazdynų riešutų, migdolų;
150 g sviesto ar margarino.
Glaistui reikės:
citrinos, iš kurios išspauskite šviežių sulčių;
6 kiaušinių baltymų;
3–4 valgomųjų šaukštų cukraus pudros.
Pašildykite pieną ir įdėkite du šaukštus cukraus, mieles, įberkite kelis šaukštus miltų, išmaišykite ir padėkite šiltai, kad gerai iškiltų mielės.
Išplakite šešis kiaušinių trynius su cukrumi, o baltymus padėkite į šaldytuvą – jie vėliau pravers glaistui.
Supjaustykite džiovintus vaisius ir apšlakstykite juos romu ar konjaku. Sutrinkite prieskonius, susmulkinkite riešutus.
Į didelį dubenį suberkite likusius miltus, iškilusias mieles, išplaktus trynius, džiovintus vaisius, riešutus ir prieskonius, išmaišykite tešlą šaukštu. Vėliau minkykite ją rankomis, kol nelips.
Palikite tešlą pakilti 30–40 minučių.
Ištepkite kepimo indą sviestu ar aliejumi, dar kartą lengvai išminkykite tešlą ir sudėkite ją į paruoštą formą. Uždenkite tešlą ir palikite kilti dar 30–40 minučių.
Kepkite pyragą 180 laipsnių temperatūros orkaitėje maždaug 40 minučių. Palaukite, kol pyragas atvės, tik tada išimkite iš formos.
Paruoškite glaistą iš kiaušinių baltymų ir šviežių citrinos sulčių. Glaistą tepkite, kai pyragas būna atvėsęs, papuoškite džiovintais vaisiais ir riešutais.