Traškiam pagrindui reikės:
125g sviesto, supjaustyto gabaliukais;
250 g (2 puodeliai) miltų;
1 kiaušinio trynio;
3 šaukštų pieno arba vandens;
žiupsnelio druskos.
Dideliame dubenyje maišome sviestą su miltais ir druska, kol gauname trupinius. Įdedame kiaušinio trynį, įpilame pieno (vandens) ir triname iki vientisos masės. Jei reikia, naudojame daugiau miltų – tešla neturi lipti prie rankų. Įsukame tešlą į maistinę plėvelę ir paliekame šaldytuve atvėsti porai valandų.
Sviestu lengvai ištepame kišo kepimo formą. Pabarstome truputį miltų. Tešlą iškočiojame ir ja tolygiai išklojame formos dugną bei kraštus. Subadome šakute ir padedame į šaldytuvą 25-30 minučių, kad kepdamas pagrindas išliktų tolygus.
Pyrago įdarui reikės:
15 g sviesto;
1 svogūno, sukapoto;
175 g brokolių, supjaustytų šakelėmis;
2 kiaušinių;
210 ml (1 puodelis) grietinėlės;
1/4 malto šaukštelio muskato riešuto;
100 g pelėsinio sūrio, sulaužyto mažais gabaliukais;
druskos, pipirų.
Nedidelėje keptuvėje įkaitiname sviestą ir kepiname svogūnus, kol jie suminkštėja (10 min), bet neparuduoja. Paliekame atvėsti.
Puode užverdame vandenį, pasūdome. Sumetame brokolius ir juos verdame minutę-dvi, kol suminkštėja, bet nesukrenta. Skubiai nupilame karštą vandenį, kuriame virė, ir pakišame po lediniu vandeniu (ar supilame į dubenį su vandeniu ir ledukais). Nusausiname, padedame į šalį.
Suplakame kiaušinius su grietinėle, druska, pipirais ir muskatu, padedame į šalį.
Įkaitiname orkaitę iki 175 C. Kišo pagrindą išklojame pergamentu, ant viršaus užberiame kelias saujas pupų. Kepame 12 minučių. Išimame iš orkaitės, nuimame pergamentą ir pupas, padidiname temperatūrą iki 180 C.
Ant apkepto pagrindo paskirstome svogūnus, pabarstome pelėsiniu sūriu, išdėliojame brokolius.
Užpilame kiaušinių ir grietinėlės plakiniu ir kepame 35 min. Iškepusio kišo vidus turi būti minkštas, bet ne skystas (patikrinkite įbesdami peilį – jis turi būti sausas). Jei dar neiškepęs – pakepkite dar 5 minutes.