Šviežius kaštainius nesunku pasiruošti namuose: kietas kevalas įpjaunamas peiliu (tik reikia elgtis itin atsargiai, nes peilis lengvai nuslįsta nuo slidaus ir kieto kevalo, ir gali sužeisti. Patartina naudoti dantytą peilį), tada kaštainiai labai trumpai apverdami pasūdytame vandenyje ir kepinami orkaitėje apie 10-15 minučių. Kevalėliai lengvai atsidaro ir iš vidaus išlukštenamas sultingas branduolys.
Parduotuvėse galima įsigyti jau paruoštų – vakuumuotų, šaldytų arba konservuotų kaštainių. Jei planuojate išskirtinę vakarienę, pagaminkite štai šiuos kalakutienos suktinukus, įdarytus kaštainiais ir malta mėsa.
Kaštainiais įdaryti kalakutienos suktinukai (4 asm)
Druskos tirpalas mėsos marinavimui (šios proporcijos skirtos dideliems mėsos gabalams, jei jūsų mėsa jau supjaustyta į plonas plokštumas, arba mirkykite ją trumpai (1-2 val), arba dėkite mažiau druskos ir cukraus):
1 litras vandens
1/4 stiklinės druskos
1/8 stiklinės cukraus
600g kalakutienos krūtinėlės
Vandenyje ištirpinkite druską ir cukrų ir šiame tirpale šaldytuve mirkykite mėsą apie 10-12 valandų.
Įdarui:
2 šaukštai džiūvėsių
3 šaukštai grietinėlės
1 samtelis vištienos sultinio
½ stiklinės paskrudintų kaštainių (išlukštentų)
1 šaukštas konjako arba brendžio
2 lauro lapai
druskos (atsargiai su druska, kad nepersūdytumėte)
1 šaukštelis garstyčių grūdelių
¾ šaukštelio kalendrų grūdelių
1 kvapusis pipiras
1 gvazdikėlis
¾ šaukštelio baltųjų pipirų
70g maltos kalakutienos (arba kiaulienos)
2 plonos juostelės rūkytų lašinukų, labai smulkiai supjaustytų
1 šaukštas čiobrelių
⅛ šaukštelio muskato
Džiūvėsius užpilkite grietinėle ir palikite 20 minučių, kad jie išbrinktų.
Mažame puode užvirinkite sultinį, supilkite konjaką (brendį), suberkite kaštainius, lauro lapus ir virinkite ant didelės ugnies, kol kaštainiai bus minkšti, o skystis nugaruos perpus.
sausoje keptuvėje pakepinkite garstyčias, kalendrų sėklas, kvapnųjį pipirą ir gvazdikėlį, kol garstyčios ims spragsėti, šokinėti. Išjunkite kaitrą ir atvėsinę prieskonus suberkite juos į elektrinį smulkintuvą. Kartu suberkite baltuosius pipirus ir viską sumalkite.
Sumaišykite maltą kalakutieną (arba kiaulieną) su išmirkusiais džiūvėsiais. Supilkite išvirusius kaštainius kartu su skysčiu, kuriame jie virė (lauro lapus išmeskite), įberkite čiobrelių ir muskato ir viską sumaišykite.
Pamarinuotas kalakutienos krūtinėles supjaustykite į 4 kuo plonesnes plokštumas. Į jas susukite po 1/4 pasigaminto mišinio ir suriškite virtuviniu siūlu maždaug kas 2 cm.
Kepimui ir pateikimui:
šlakelis aliejaus
sviesto
paskrudintų kaštainių
4 čiobrelių šakelių
pakepintų glazūruotų morkų
apvirtų žalių šparagų arba žirnių
Įkaitinkite orkaitę iki 180 C.
Didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų su trupučiu sviesto. Kai riebalai gerai įkais, ant vidutinės ugnies iš abiejų pusių apkepinkite suktinukus (maždaug po 4-5 min kiekvieną pusę). Sudėkite apkepintus suktinukus į skardą, į tą pačią skardą įpilkite truputį vandens (apie 1/2 stiklinės) ir pašaukite į orkaitę. Kepkite apie 40-50 min. (priklausomai nuo dydžio).
Toje pačioje keptuvėje, kurioje kepė suktinukai, ištirpinkite dar truputį sviesto ir jame apkepinkite kaštainius. Pabaigoje įmeskite čiobrelio šakeles.
Iškepus suktinukams, atriškite arba nukirpkite virtuvinį siūlą, supjaustyite įstrižai, pateikite su kepintais kaštainiais, keptomis morkomis su klevų sirupo glazūra ir apvirtais žirniais.