Ruošdama savo gimtadieniui plovą, L. Kačiušytė įprastai perka po kilogramą
kiaulienos kumpio, svogūnų, morkų ir ryžių.
Iš tokio kiekio produktų paruošto plovo pakaks dvidešimčiai svečių.
Puode - penki sluoksniai
„Visus produktus, išskyrus ryžius, reikės pakepinti aliejuje. Ryžius
būtina kelis kartus perplaupti, kol vanduo taps skaidrus“, - pasakojo
L. Kačiušytė.
Olimpinė čempionė kiaulienos kumpį pjaustė gabalėliais. Juos suvertė į
keptuvę su įkaitintu alyvuogių aliejumi.
Kai mėsa apskrudo, šeimininkė ją su aliejumi suvertė į puodą. Ant
kiaulienos ji užbarstė druskos, pipirų bei prieskonių mišinio. Jų
bėrė pagal savo skonį.
Ant ryžių - dvi saujos razinų
Kai mėsa buvo paruošta, šeimininkė stambia tarka sutarkavo morkas. Jas
taip pat pakepino, kol jos apskrudo.
L.Kačiušytė apkepintas morkas su aliejumi supylė į puodą su mėsa.
Antrąjį būsimo plovo sluoksnį moteris pabarstė tais pačiais
prieskoniais, kaip ir mėsą.
Kiekvienam sluoksniui tinka druska, pipirai.
Ant ryžių - dvi saujos razinų
Svogūnus Lina pjaustė ne griežinėliais, o kvadratėliais. Juos, kol
pagelto, kepino aliejuje. Vėl viską suvertė į puodą, pagardino
prieskoniais.
Kai trečias sluoksnis buvo paruoštas, moteris keliais vandenimis
perplovė ryžius. Juos supylė ant svogūnų.
„Vandens į puodą reikia pilti tiek, kad jo būtų pusę centimetro virš
ryžių. Tuomet pabarstau druskos. Jos negailiu, nes ryžiai labai sugeria
druską“, - pasakojo L.Kačiušytė.
Ant ryžių moteris užpylė dvi saujas razinų. Jos patiekalui suteiks
salstelėjimą.
Puodą būtina uždengti dangčiu.
Paskutinis akordas - maišymas
L.Kačiušytė puodą su plovu valandai pašovė į orkaitę, įkaitintą iki 200
laipsnių karščio.
Kol patiekalas troškinosi, šeimininkė nevarstė orkaitės. Ji kantriai
laukė, kol prabėgs valanda.
„Orkaitės varstyti nereikia -- tegul mėsa, daržovės ir ryžiai troškinasi
savo sultyse“, - sakė moteris.
L.Kačiušytė, po valandos ištraukusi puodą, dideliu mediniu šaukštu
maišė plovą. Susimaišius mėsos, daržovių ir ryžių sluoksniams patiekalas
nusidažė gelsva spalva. Ją plovui suteikė morkos.
Plaukikė plovą kartais ruošia su vištiena arba be mėsos -- vegetarišką.
„Plovą paruošti atsieina nebrangiai Jei ruošiu be mėsos -- ir pigu, ir
gardu“, - sakė Lietuvos olimpinio sporto centro metodininkė L. Kačiušytė.
L. Kačiušytei plovas suteikia energijos, jeigu moteris jo suvalgo
saikingai. Bet persivalgius, gali apimti ir miegas.