Vilniuje įsikūrusio restorano „Moon Garden Art hotel“ virtuvės šefas Justinas Misius, kuris 2012 metais laimėjo geriausio virėjo titulą, pataria šventėms pagaminti jautienos išpjovą, papuošiančią bet kurį šventinį stalą.
Receptas:
Salierų šaknis
Druska 200 g.
3 kiaušinių baltymai
4 vnt. vyšninių pomidorų
200 g alyvuogių aliejaus
rozmarino šakelė
1 obuolys
20 ml acto
20 g cukraus
100 g morkų
100 g paprikų
20 g sviesto
200 ml vandens
120 g jautienos išpjovos
1 vnt topinambo
30 ml stiprios kavos
100 g bulvių
Druską sumaišyti su kiaušinio baltymais ir aplipdyti salierą, kurį 140 laipsnių temperatūroje 1,5 val. kepti orkaitėje.
Bulves supjaustyti kubeliais ir virti kava paskanintame vandenyje (0,5 l vandens ir 30 ml kavos).
Obuolį nulupti, perpjauti per pusę, išimti šerdį, apvirti vandenyje su cukrumi ir actu.
Vyšninius pomidorus sudėti į verdantį vandenį (prieš tai įpjauti odelę), virti ne ilgiau nei 10 sek., kol odelė pradės atsiskirti nuo pomidoro. Į 120 laipsnių įkaitintą aliejų su rozmarino šakele sudėti pomidorus su nuluptomis odelėmis.
Topinambus nulupti, supjaustyti labai plonais griežinėliais (pvz. 1 mm) , kepti verdančiame aliejuje tol, kol topinambai taps traškūs (apie 1 min)
Paprikas kepame iki 220 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15 min, kol paprikos odelė pajuoduos. Nulupti paprikos odeles, išimti sėklas ir supjaustyti plonais šiaudeliais.
Nuskusti morkas ir supjaustyti plonais griežinėliais.
Sviestą įdėti į puodą, kai pradės putoti, sudėti morkas ir paprikas, užpilti vandeniu. Virti, kol daržovės suminkštės, paskaninti druska ir viską sutrinti rankiniu trintuvu.
Jautienos išpjovą pabarstyti druska ir pipirais, apkepti iš visų pusių keptuvėje (apie 1 min) ir įdėti į 220 įkaitintą orkaitę 7 minutėms.
Jautieną supjaustyti norimo dydžio gabaliukais, įdėti į lėkštę, aplink sudėti topinambų traškučius, iš druskos „kiauto“ išlaisvinto saliero ir kavoje virtų bulvių gabaliukus. Įpilti šiek tiek trintų daržovių piurė ir patiekti į stalą.