EFSA ekspertai paneigė, kad aspartamas ir jo skilimo produktai gali sukelti genų pakitimus, įskaitant vėžį. Įrodyta, kad aspartamas nepažeidžia smegenų, nervų sistemos ir nepakeičia vaikų ir suaugusiųjų kognityvinių funkcijų. Taip pat ekspertai nustatė, kad aspartamo skilimo produktai – fenilalaninas, metanolis ir asparto rūgštis – natūraliai aptinkami įvairiuose maisto produktuose (pavyzdžiui, metanolio turi vaisiai ir daržovės).
„Atliktas tyrimas buvo vienas visapusiškiausių aspartamo rizikos vertinimo tyrimų. Tai didelis žingsnis link didesnio vartotojų pasitikėjimo, grindžiamo Europos Sąjungos maisto saugos sistema ir maisto priedų reguliacija“,- teigė EFSA Maisto priedų ir pridėtinių mitybos šaltinių specialistų grupės pirmininkė dr. Alicja Mortensen.
Šį jos teiginį atkartoja ir Europos gaiviųjų gėrimų asociacijų sąjunga (UNESDA) – gaiviųjų gėrimų pramonėje naujausių tyrimų išvados itin aktualios. Vien Europoje mažai ir nulį kalorijų turintys gėrimai sudaro 30 proc. visų gaiviųjų gėrimų pardavimų. Tai svarbus pasirinkimas vartotojams, kurie siekia reguliuoti su maistu gaunamos energijos kiekį.
„Mitybos industrija yra labai griežtai reguliuojama. EFSA sudaro ypač kompetentingi ekspertai, jie ištyrė visus turimus duomenis. Žmonės gali būti tikri, kad visi duomenys yra patys naujausi ir EFSA pareiškimas remiasi tik moksliniais faktais. Aspartamas yra sudarytas iš medžiagų, kurios ir taip yra vartojamos kasdien“, sako profesorius emeritas Andrew Renwick (University of Southampton).
Tarptautinės saldiklių asociacijos (ISA) pranešime taip pat rašoma, kad aspartamas yra puikaus skonio maisto priedas, tinkamas visiems, kurie mėgsta valgyti saldžiai ir be kalorijų. Mažai kalorijų turintys saldikliai, tokie kaip aspartamas, padeda žmonėms kovoti su nutukimu ir reguliuoti savo svorį. Jie taip pat yra tinkamas pasirinkimas sergantiems diabetu, nekenkia dantims.
Dar iki 2009 m. Europos Komisijos (EK) nurodymu buvo ištirti visi maisto priedai. Pakartotinius tyrimus, įskaitant ir aspartamo (E 951), buvo numatyta užbaigti 2020 m. Tačiau iškilus su paskutiniais tyrimais susijusiems klausimams, ši data buvo paankstinta – EK nurodymu EFSA pakartotinai tirti saldiklio poveikį pradėjo jau 2011 m. Aspartamas yra bene labiausiai ištirtas maisto priedas: per 30 metų jo saugumas patvirtintas daugiau nei 200 tyrimų.